Presedintele Traian Basescu a transmis etnicilor maghiari din Romania, cu ocazia zilei de 15 martie, un mesaj de "simpatie si de sustinere", precum si invitatia de participare in continuare la proiectul comun de modernizare a societatii romanesti, relateaza Agerpres.

"Fiindca doar astfel putem reusi sa ne intelegem mai bine unii cu ceilalti, sa ne sprijinim si sa progresam impreuna.(...) Revolutia, inceputa pe 15 martie 1848, a intrunit un larg consens in societatea vremii si a fost sustinuta de cele mai luminate personalitati ale epocii, uneori chiar cu pretul vietii, cum a facut-o poetul Petofi Sandor. Astazi cu totii suntem chemati in acelasi spirit de ideile revolutiei franceze pentru a continua procesul de modernizare al statului in care traim. Responsabilitatea si solidaritatea sunt cuvintele de ordine care alaturi de egalitate definesc scopul nostru comun. Sunt valorile pe care Romania si Ungaria si le-au asumat atunci cand au aderat la structurile euro-atlantice. Si acestea sunt principiile care trebuie sa reprezinte o prioritate majora care sa ghideze actiunea noastra comuna", se arata in mesajul presedintelui tarii, citit de prefectul judetului Bihor, Gavrila Ghilea, la festivitatile organizate de UDMR Bihor, in fata statuii lui Szacsvay Imre, din Parcul Libertatii. Aici a avut loc cel mai amplu moment al programului dedicat acestei zile, care a cuprins si citirea mesajelor transmise de premierii Romaniei si Ungariei.

Consulul Debreczi Janos a citit un scurt mesaj din partea premierului ungar, Viktor Orban, potrivit caruia "Ungaria s-a schimbat foarte mult, acum isi traieste lunile schimbarii", dar se gandeste la viitor prin tot ce mai are inca de facut, avand teluri la care trebuie sa ajunga.

"Am realizat o zi in care toata natia maghiara se simte impreuna. Si am facut posibil ca maghiarii din afara granitelor sa poata sa obtina cetatenia ungara fara sa plece de pe meleagurile natale. Acum mergem mai departe, ca sa ne implinim datoria fata de natiune: trebuie sa facem o noua constitutie al carei proiect l-am propus chiar in aceste zile de sarbatoare. Punand la loc de cinste ceea ce inseamna comunitatea noastra maghiara, Ungaria simtindu-se responsabila fata de orice parte si membru al comunitatii", se preciza in mesajul premierului ungar.

Comunitatea maghiara din Oradea a avut de ales intre doua programe organizate separat de Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania (UDMR) si de Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) pentru a marca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Ambele manifestari au constat in depuneri de coroane, slujbe ecumenice si discursuri, in preajma acelorasi obiective, dar la ore diferite.

Memoria revolutionarilor pasoptisti, inclusiv a lui Nicolae Balcescu, a fost onorata la mormintele lor, respectiv bustul din Cimitirul municipal, prin slujbe la biserica romano-catolica Sf. Ladislau si ceremonii cu depuneri de flori la statuia lui Szacsvay Imre.

Manifestarile traditionale al UDMR au incantat la final prin parada husarilor calari care purtau torte aprinse. Husarii s-au deplasat prin centrul istoric al municipiului Oradea, catre Parcul Petofi, unde au fost depuse alte coroane la bustul poetului Petofi Sandor.

Ziua maghiarilor de pretutindeni s-a incheiat cu un spectacol de muzica si dansuri populare maghiare, programat la Filarmonica de Stat din Oradea. Printre cei prezenti la manifestari s-a aflat si ministrul Sanatatii, Cseke Attila, alaturi de oficialitati locale si judetene.