Presedintii consiliilor judetene din Harghita, Covasna si Mures, Borboly Csaba, Tamas Sandor si Lokodi Edit-Emoke, au devenit, marti, cetateni ai Ungariei, dupa ce au depus juramantul de credinta la Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, relateaza Agerpres.

Ceremonia de depunere a juramantului catre statul ungar a avut loc in prezenta vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt si nu a fost deschisa presei.

Borboly Csaba a fost insotit la eveniment de sotia sa si de cei doi copii ai lor, Tamas Sandor a depus juramantul alaturi de sotie, in vreme ce Lokodi Edit-Emoke a venit neinsotita. Aceasta ceremonie a fost urmata de o alta, in care au depus juramantul primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, si mai multi consilieri locali.

Dupa depunerea juramantului de credinta catre statul ungar, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, a declarat presei ca este o bucurie, dar si un semnal pentru secui.

"Noi traim cu fata spre Budapesta asa cum am trait si in urma cu 90 ani sau timp de 90 ani", a spus Tamas Sandor, care a adaugat ca acum au fost rezolvate doar formalitatile. "In inima noastra, inima secuilor suntem si am fost parte a natiunii maghiare", a subliniat Tamas Sandor. Presedintele Consiliului Judetean Covasna a tinut sa precizeze ca cei trei presedinti de consilii judetene au cerut cetatenia ungara cu conditia ca nu vor parasi Romania.

"Noi am cerut si am dobandit cetatenia maghiara cu conditia ca vom trai si vrem sa traim si vom munci in Tinutul Secuiesc in continuare. Deci, la asta vreau sa-i indemn pe toti secuii, sa dobandim cetatenia ungara, dar sa muncim si sa traim in continuare in Tinutul Secuiesc", a mentionat Tamas Sandor. El a subliniat ca secuii asteapta de la Guvernul Ungariei "sa sprijine demersurile de obtinere a autonomiei Tinutului Secuiesc, conform legislatiei si Constitutiei Romaniei".

La randul sau, presedintele Consiliului Judetean Harghita, Borboly Csaba, considera ca acordarea cetateniei este un lucru important din punct de vedere spiritual si sufletesc, "este redobandirea a ceva la care nu am renuntat". Borboly Csaba considera ca este important ca maghiarii sa se simta parte a unei natiuni, dar a tinut sa adauge ca, in ciuda faptului ca au dobandit cetatenia ungara, vor trai in Romania si vor respecta legile de aici.

"Chiar si cu dubla cetatenie, noi vom ramane cetatenii Romaniei, vom trai dupa legile romanesti, cu acelasi raspunderi si obligatii fata de legile tarii. (...) Ce trebuie sa se stie este ca, potrivit legilor internationale si tratatelor diplomatice, noi aici, in Romania, avem obligatii si raspunderi ca cetateni romani. (...) Cetatenia maghiara este mai mult ceva simbolic, care ne ajuta sa avem ceva unic, ce ne leaga de maghiarii de pretutindeni", a conchis Borboly.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, in prezenta caruia s-a depus juramantul de credinta catre statul ungar, a afirmat ca aceasta zi de 15 martie este una deosebita, "deoarece aici, in Secuime, in Ardeal, dar si in toata lumea, oamenii incep sa depuna juramantul de cetatean maghiar".

Chiar daca nu si-a depus inca actele pentru obtinerea cetateniei ungare, presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca o va face "la timpul potrivit" si a subliniat ca acordarea cetateniei este "un gest simbolic".

"Dupa ce Romania a intrat in UE, cetatenia ungara nu mai are o valoare foarte pragmatica, dar ca demers simbolic este foarte important, mai ales dupa 2004 cand la un referendum in Ungaria a fost respins proiectul privind acordarea cetateniei maghiare pentru maghiarii care traiesc dincolo de granite. Pentru noi este foarte important si noi am sustinut acest demers, ca cei care cer cetatenia maghiara sa nu plece din tara, sa ramana pe pamantul natal", a spus Kelemen Hunor.

Manifestarile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni continua pe parcursul intregii zilei, in toate localitatile in care maghiarii sunt majoritari.