Locuitorii din Miercurea Ciuc, intre care si copii, au luat parte luni la un spectacol mai neobisnuit in centrul orasului, organizat de Csibi Barna, unul dintre liderii organizatiei extremiste Garda Maghiara, in cadrul caruia o papusa care il reprezenta pe Avram Iancu a fost judecata si spanzurata, relateaza Jurnalul.ro.

Avram Iancu, spanzurat in Miercurea CiucFoto: Captura YouTube

Potrivit textului, pozelor si filmuletului postate pe blogul sau personal, Csibi a intentionat, prin aceasta actiune, sa faca cunoscute faptele "motilor condusi de Avram Iancu, Petru Dobra, Axente Sever si altii", comise cu "o cruzime animaliceasca" impotriva maghiarilor. El a expus si o lista, pe care au fost enumerate cu aproximatie numarul si numele victimelor genocidului antimaghiar precum si localitatile unde acestea s-au petrecut.

In cadrul "spectacolului" oferit de Csibi Barna, Avram Iancu a fost judecat de "un tribunal", fiind acuzat de crima impotriva umanitatii si genocid, iar in urma "sentintei" de condamnare la moarte prin spanzurare, el a fost spanzurat.

"Dumnezeu sa fie milostiv cu sufletul lui. Asa patesc toti care gresesc impotriva natiunii maghiare si al secuilor", a precizat, la final, Csibi Barna, membru in Asociatia de Cultura si Traditii Garda Secuiasca, neinregistrata juridic.

Potrivit inspectorului sef al Inspectoratului de Jandarmi Judetean (IJJ) Harghita, actiunea a fost autorizata pentru ca in cerere era mentionat ca vor fi manifestari comemorative si explicarea evenimentelor istorice din 1848. Acesta si-a exprimat insa ingrijoarea pentru faptul ca tocmai copii au fost cei care urmareau "spanzurarea" cu mare atentie.

Institutia se va adresa Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului.

Vor fi luate si masuri impotriva lui Csibi Barna si in baza legii privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, "avand in vedere ca a denaturat scopul mentionat in cererea inaintata Primariei."

Citeste mai mult pe jurnalul.ro.

Potrivit unui comunicat al Partidului Conservator, Csibi Barna este liderul Plutonului Secuiesc din cadrul Batalionului Wass Albert al Garzii Maghiare din Miercurea Ciuc, o organizatie interzisa. Acesta este de asemenea functionar al statului roman, in cadrul Directiei de Finante Publice Harghita.

Vicepresedintele PC, Bogdan Diaconu, solicita anchetarea lui Csibi Barna si excluderea acestuia din Agentia Nationala a Functionarilor Publici.