Reprezentantii comunitatii maghiare in Parlament si Guvern au avut o contributie esentiala la realizarea reformelor care au salvat Romania de la colapsul economic, iar UDMR este un partener de guvernare serios si de incredere, care si-a respectat mereu cuvantul dat, se arata in mesajul transmis marti de prim-ministrul Emil Boc, cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

"Cetatenii romani de etnie maghiara isi fac auzita vocea intr-o Romanie moderna si solida si pun umarul la reformarea din temelii a structurilor si mentalitatilor care au franat modernizarea statului in ultimii 20 de ani. Reprezentantii comunitatii maghiare in Parlament si Guvern au avut o contributie esentiala la realizarea si aplicarea programelor de reforma care au salvat Romania de la colapsul economic. La aceeasi masa a Guvernului, ministri romani si maghiari au luat masuri pentru restabilirea echilibrului bugetar si modernizarea tarii. UDMR a contribuit, alaturi de ceilalti parteneri de guvernare, la implementarea proceselor de restructurare si de reforma a statului, ca partener serios si de incredere. Am apreciat intotdeauna faptul ca, in relatia cu UDMR, cuvantul dat a fost cuvant respectat!", afirma Emil Boc in mesajul postat marti pe site-ul Guvernului.

Potrivit premierului, Romania este un "exemplu" la nivel european in ceea ce priveste respectarea drepturilor minoritatilor, atat prin reprezentativitatea asigurata in structurile de decizie ale statului, cat si prin "parghiile legale" de protejare a identitatii lor.

"In acest context, trebuie vazut efortul nostru comun de promovare a Legii Educatiei Nationale si de aplicare a descentralizarii. Minoritatilor nationale in general si comunitatea maghiara in particular au reprezentat si reprezinta un izvor important de bogatie spirituala in Romania care trebuie valorificat pentru intregirea zestrei noastre culturale", sustine premierul.

In mesajul sau, Boc multumeste totodata "tuturor cetatenilor acestei tari, indiferent de etnie, pentru modul demn in care au trecut prin aceasta perioada grea, pe care, impreuna, reusim sa o depasim".

"De asemenea, cu prilejul acestei zile, adresez salutul meu si Republicii Ungare si poporului maghiar prieten, de care ne leaga nu doar trecutul istoric, ci si viitorul european", mai spune seful Executivului in mesajul sau.