Explozia de la centrala Fukushima 1 s-a soldat cu o emisie de subtante radioactive pe care expertii japonezi incearca sa o neutralize, dar acolo nu exista un nor radioactiv. Situatia nu este una care sa genereze pericol asupra Romaniei, sustine Lucian Biro, expert in controlul activitatii nucleare, relateaza Mediafax.

"Acolo a fost doar o explozie si o emisie de substante radioactive, predominant Cesiu 137 pe care expertii japonezi incearca sa o neutralizeze. Cesiul are timp de injumatatire 30 de ani", a spus Lucian Biro.

Expertul in probleme privind controlul activitatii nucleare a precizat ca nu exista niciun pericol asupra Romaniei in urma acestei situatii.

Explozia de la centrala Fukushima 1, produsa sambata, a provocat ranirea a patru angajati, insa acestia sunt constienti, iar viata lor nu se afla in pericol, a anuntat compania Tokyo Electroic Power (TEPCO).

Conform Agentiei pentru securitate nucleara si industriala, in apropierea reactorului au fost detectate elemente radioactive - cesiu si iod.

Agentia pentru incendii si managementul dezastrelor a trimis la Fukushima echipe de pompieri specializate pentru interventii in caz de calamitate si echipamente pentru asigurarea racirii reactoarelor.

Cantitatea de radiatii absorbita intr-o ora de o persoana in zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egala cu limita de radiatii maxima la care poate fi expusa o persoana intr-un an, a anuntat, sambata, agentia Kyodo.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Yukio Enado, a declarat sambata, dupa explozie, ca guvernul a ordonat evacuarea unei zone cu o raza de 10 kilometri, care a fost ulterior extinsa la 20 de kilometri.