Iata principalele accidente survenite in uzinele nucleare incepand cu 1979, potrivit unei cronoligii realizate de agentia de stiri AFP.

  • 28 martie 1979 - STATELE UNITE - La Three Mile Island (Pennsylvania), o serie de erori umane si de probleme legate de materialele folosite au impiedicat racirea normala a unui reactor, al carui centru s-a topit. Scurgerile radioactive au provocat o contaminare importanta in interiorul incintei, fara a afecta insa populatia si mediul inconjurator. 140.000 de persoane au fost evacuate temporar. Accidentul a fost clasat la nivelul 5 pe scara internationala a evenimentelor nucleare (INES), care are sapte nivele.
  • August 1979 - STATELE UNITE - O scurgere de uraniu intr-un sit nuclear secret in apropiere de Erwin (Tennessee) a contaminat o mie de persoane.
  • Ianuarie - martie 1981 - JAPONIA - Patru scurgeri radioactive s-au produs la centrala nucleara Tsuruga (centru). 278 de oameni au fost iradiati.
  • 26 aprilie 1986 - URSS - Reactorul numarul 4 al centralei sovietice Cernobil (Ucraina) a explodat in cursul unui test de siguranta, cauzand cea mai mare catastrofa nucleara civila, soldata cu peste 25.000 de morti (estimari oficiale). Timp de zece zile, combustibilul nuclear ars a aruncat in atmosfera elemente radioactive de o intensitate echivalenta cu 200 de bombe Hiroshima si contaminand trei sferturi din Europa.
  • Moscova a incercat sa ascunda si ulterior sa minimizeze accidentul, clasat la nivelul 7. Majoritatea victimelor ar proveni din randul rusilor, ucrainenilor si balarusilor care au participat la actiunea de asanare si de constructie a unui sarcofag in jurul reactorului.
  • Aprilie 1993 - RUSIA - O explozie intr-o uzina de tratare a comubustibilului din Tomsk-7, oras secret din Siberia occidentala, a provocat formarea unui nor de materii radioactive. Numarul victimelor nu este cunoscut.
  • 11 martie 1997 - JAPONIA O uzina experimentala din Tokaimura (nord-est de Tokyo) este partial inchisa in urma unui incendiu si a unei explozii care a antrenat iradierea a 37 de persoane.
  • 30 septembrie 1999 - JAPONIA - Un nou accident in centrul de la Tokaimura, cauzat de o eroare umana, a ucis doi tehnicieni. Peste 600 de persoane au fost expuse radiatiilor si aproximativ 320.000 evacuate. Incidentul, clasat la nivelul 4, este considerat cel mai grav de la cel din Cernobil.
  • Cei doi tehnicieni au provocat involuntar o reactie nucleara necontrolata utilizand o cantitate de uraniu mult mai mare decat cea prevazuta in cursul procesului de fabricare.
  • 9 august 2004 - JAPONIA - In centrala nucleara din Mihama (centru) vapori non-radioactivi au scapat in atmosfera, dintr-o conducta care s-a rupt, cel mai probabil in urma coroziunii, provocand moartea prin ardere a cinci angajati.
  • 23 iulie 2008 - FRANTA - In timpul unei operatiuni de mentenanta realizata la unul dintre reactoarele sitului nuclear din Tricastin (sud), s-au scurs substante radioactive care au provocat contaminarea foarte usoara a o suta de angajati.
  • 12 martie 2011 - JAPONIA - Dupa un cutremut extrem de puternic, urmat de un tsunami, o explozie a avut loc in incinta centralei nucleare Fukushima 1.