Augustin Zegrean (CCR): Daca masurile de austeritate nu vor duce la depasirea crizei, ma tem ca va trebui sa raspundem cu totii

de R.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 12 martie 2011, 11:18 Actualitate | Esenţial


Toti factorii de decizie implicati in masurile de austeritate, inclusiv judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), trebuie sa raspunda pentru ele daca nu vor conduce la iesirea tarii din criza economica, a declarat sambata presedintele CCR, Augustin Zegrean, citat de Agerpres.

Prezent la dezbaterea ''Justitia in contextul crizei economice'', organizata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Zegrean s-a intrebat daca Guvernul 'stie ce face' atunci cand ia masuri de austeritate, prin restrangerea temporara a drepturilor fundamentale ale omului.

"Este si aceasta o intrebare pe care trebuie sa si-o puna si politicienii, si juristii deopotriva: daca cel chemat sa ia masurile stie ce face, daca masurile pe care le adopta duc la rezultat, sau chinuim populatia, ii afectam drepturile fundamentale - si noi acceptam aceasta afectare pentru ca avem o justificare constitutionala -, iar rezultatul care va fi in final, daca nu va fi iesirea din criza, ma tem ca va trebui sa raspundem cu totii", a afirmat presedintele Curtii Constitutionale.

Zegrean a apreciat insa ca actuala criza economica mondiala nu va fi depasita niciodata, pentru ca este mai degraba o reorganizare a lumii decat o criza economica, asa cum a fost Marea Depresiune inceputa in anul 1929 si incheiata in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Sincer, cred ca aceasta criza nu va trece niciodata, deci nu suntem in criza, asta este drumul omenirii in aceasta perioada si trebuie sa ne adaptam stilul de viata si intreaga societate trebuie sa se adapteze la aceasta situatie. Nu cred ca este o criza cum a fost cunoscuta criza din 1929, care a durat cat a durat si s-a sfarsit. Si poate nici n-ar fi bine sa fie asa, pentru ca acea criza s-a sfarsit printr-un razboi mondial. Lumea se reorganizeaza, nu cred ca este neaparat criza", a spus Zegrean.

El a aratat ca in perioade de criza economica guvernantii au tentatia de a lua masuri care aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului.

"Sigur ca in vremurile acestea de schimbare fulgeratoare a lucrurilor apar situatii in care guvernantii sunt tentati sa adopte masuri care afecteaza sau chiar anihileaza drepturile fundamentale ale omului. Nu vorbesc de guvernantii din Romania, ci de guvernanti in general", a afirmat Augustin Zegrean.

In privinta diminuarii salariilor bugetarilor cu 25%, operata de Guvern in vara anului 2010, judecatorul a subliniat ca masura a fost acceptata de Curte in conditiile in care era temporara, in conditiile articolului 53 din Constitutie, privind restrangerea temporara a drepturilor, in situatii de criza.

"Am acceptat si aceasta masura de reducere a salariilor cu 25%. Dar Guvernul a spus atunci, iar noi am intarit in decizia noastra, ca masura este temporara, pentru ca masurile luate in baza articolului 53 din Constitutie nu trebuie sa fie decat temporare", a precizat presedintele Curtii Constitutionale.


Citeste mai multe despre   
1525 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  astept raspunderea (Sâmbătă, 12 martie 2011, 11:32)

  Bistrita [anonim]

  Domnule Zegrean, bine ca recunoasteti ca aveti macar o parte de vina din dezastrul produs prin reducerea de salarii si pensii. Prin cuvantul "responsabil" eu inteleg "DEMISIE". Astept sa o vad si pe asta! Sper ca nu santeti las!.
 • -2 (2 voturi)    
  DL ZEGREAN FIIND PRETENAR CU DL BUDA ! (Sâmbătă, 12 martie 2011, 11:49)

  MIHAI 2 [anonim]

  Iar Dl Buda cu Dl Boc.
  *
  Constat ca se delimitează !.
  *
  Constat că , invocand pretextul drepturilor omului,
  dl Zegean calca apăsat prin gradina politicului, unde judecatorii , inclusiv cei constitutionali,
  nu prea au voie sa si dea cu părerea (in public).
  *
  Constat ca darea cu părerea a avut loc la
  un ”eveniment” al ”Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania” - organizatie eminamente ”reformista tip breton”
  care a dat tării vreo 3 dintre actualii componenti ai CSM...si tot in UNJR se afla si colega lor
  din pozele cu spritzuri care va fi aleasa pe locuri declarate vacante de dl Zegrean
  (simpozionul face parte din campania ei electorala - sa vada judecatorii votanti ca le apara interesul si le poarta fesul de bugetari).
  *
  Mai constat ca dl Zegean - din a carui
  biografie profesionala lipsesc vreo
  doi ani (cum s-o pronunta in limba ardeleana ”Scoala de la Baneasa” ?) - dl Zegean zic o da cotita!
  Cica ei au aprobat reducerea salariilor doar
  cu caracter de exceptie - despre shmenul
  cu ”noua” lege a salarizarii
  care prelungeste reducerea for ever - lege declarata constitutionala - tace profund.
  *
  Mi-era frica de situatia in care USL ar castiga alegerile detasat si ar forma Guvernul care
  s-ar trezi blocat de Curtea Constitutionala in care
  sunt vreo 5 basei - si se mai adauga unul prin vara lui 2013.
  Dl Zegean devine insa - cu acest discurs - o
  luminita la capatul tunelului - daca pana si el - care e un model pedelist sub acoperire da semne...
 • -2 (2 voturi)    
  Decesul sistemului (Sâmbătă, 12 martie 2011, 13:02)

  romanu [anonim]

  Ma bucur ca a inceput sa se spuna si la noi lucrurilor pe nume; crizele anterioare au fost niste preinfarcte ale sistemului capitalist - acum asistam la moatea sa clinica:

  "...actuala criza economica mondiala nu va fi depasita niciodata, pentru ca este mai degraba o reorganizare a lumii decat o criza"
  "Sincer, cred ca aceasta criza nu va trece niciodata, deci nu suntem in criza, asta este drumul omenirii in aceasta perioada si trebuie sa ne adaptam stilul de viata si intreaga societate trebuie sa se adapteze la aceasta situatie. Nu cred ca este o criza cum a fost cunoscuta criza din 1929, care a durat cat a durat si s-a sfarsit. Si poate nici n-ar fi bine sa fie asa, pentru ca acea criza s-a sfarsit printr-un razboi mondial. Lumea se reorganizeaza, nu cred ca este neaparat criza"
 • 0 (0 voturi)    
  Puseu de sinceritate (Sâmbătă, 12 martie 2011, 13:57)

  Citizen Kane [anonim]

  În sfârşit un om onest al Puterii are, cel puţin declarativ, curajul asumării răspunderii. Corect este ca un eventualul rateu la măsurile de austeritate să fie tratat prin prisma siguranţei naţionale şi cei care la un moment dat ar putea culege roadele reformei, după cum spunea cineva, tot atât de bine să suporte şi consecinţele eşecului asumat, după cum dictează bunul simţ. Curaj Putere actuală că poate ai noroc şi scapi cu faţa curată. Altminteri, fruntea sus, curaj şi onoare de samurai înfrânt! (irikara hiro uku pes)
 • 0 (0 voturi)    
  Criza,sacrificii, etc (Sâmbătă, 12 martie 2011, 14:52)

  Istoria [anonim]

  Domnule Zegrean, este bine ca vapuneti si puneti asemenea intrebari,dar,dar, iesirea/depasirea unor astfel de perioade d in istorie s-a facut in majoritatea situatiilor ,de
  catre guvernanti prin aruncarea in piatza de bani fara acoiperire,metoda care a dus la refacerea echilibrelor pe un plan inferior.
  Va intreb era mai buna o asemenea rezolvare?
  ESTE UN LUCRU ELEMENTAR INCEPAND CU
  INDIVIDUL,FAMILIA, COMUNITATEA;..... NU TE POTI INTINDE MAI MULT DECAT PLAPUMA !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  o sa raspundeti in fata lui Dumnezeu... (Sâmbătă, 12 martie 2011, 18:32)

  costica [anonim]

  in fata cui sa raspundeti, altfel?! care politician a raspuns sau raspunde sau va raspunde vreodata in Romania ptr incompetenta cu care a dus romanii in foamete si saracie lucie?! Nici un politician, nici un ministru nici un prim Ministru nu a raspuns si nu va raspunde ptr proasta adiministrare a Romaniei, ultima intre tarile Europei, mai nou si Bulgaria ne-a luat iar Albania la turism ne poate da lectii ca si Bulgaria.....vorbe goale de care suntem satui...
 • 0 (0 voturi)    
  gindind profund (Sâmbătă, 12 martie 2011, 20:05)

  mantu [anonim]

  Neconstitutional domnule ar trebui sa fie : contractele cu clauze secrete ce duc la destabilizarea unei tari, lipsa transparentei justitiei, procesele cu politicieni si demnitari ori alte autoritati, ce se intind pe mult de un an, intrpretarea legii dincolo de spritul ei
 • 0 (0 voturi)    
  Onestitatea strutului (Sâmbătă, 12 martie 2011, 22:59)

  Ioan Alexandru [anonim]

  Nu contest bunele intentii ale d-lui Zegrean in fruntea CCR.Nu-i reprosez nici faptul ca roba sa visinie a devenit doar o vremelnica armura pentru misiunea politica incredintata,.Dar cu nici un chip nu inteleg de ce nu s-a ferit de riscul derapajului CCR in ...penibil.Presedintele Basescu a fost primul care le-a spus-o de la obraz constitutionalilor ca au ajuns... penibili.Si pe buna dreptate!Penibili sa faca abstractie de prevalarea Constitutiei si legislatiei europene asupra celei dambovitene.Ca si de imposibilitatea CCR de a decide,fie si temporar, restrangerea unor drepturi fundamentale universal garantate,inclusivintr-o Romanie inca stat membru al Uniunii Europene.
 • 0 (0 voturi)    
  ? (Sâmbătă, 12 martie 2011, 23:00)

  utug [anonim]

  Criza sau "The Tragic Failure of Post-Communism in Eastern Europe" ?

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23616
  • 0 (0 voturi)    
   Un Institut pentru Studiul Esecului ? (Duminică, 13 martie 2011, 6:17)

   zen [anonim] i-a raspuns lui utug

   Anunţ important
   http://www.crimelecomunismului.ro/

   Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR) a fost comasat cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc (INMER), rezultând o nouă instituţie, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).
   http://www.crimelecomunismului.ro/
   ~~~~~~
   OBS:
   Nu cumva raul din Romania nu vine de la criza ci de la jaful ce a urmat si continua dupa ce a fost in Decembrie '89 si de la politici ale clasei politice rapace si incompetente ? Nu cumva "criza" este mai curand o diversiune pentru a abate atentia de la adevaratele cauze ale The Tragic Failure? De ce nu un Institut pentru studii privind ... The Tragic Failure of "Post-Communism" in ... ROMANIA ?
   ~~~~
   [There is a great disillusionment with the failed promises of the 1989 revolutions, which have brought a rapid decline in living standards for the majority of former Communist citizens. The widespread exasperation with the impoverishment, corruption, street crime and general social chaos that have accompanied the transition to market-oriented capitalism and Western-style democracy has produced a growing nostalgia for the Communist past among many ordinary people (who are not part of their countries’ new cosmopolitan and pro-Western elites), as they look back with increasing fondness to the “good old times” of Communism—a disturbing trend across the region popularly known as the “Soviet chic.”
   According to the recently published Rumanian Evaluation and Strategy Survey, 45% of Rumanians believe they would have lived better if the anti-Communist revolution had not occurred at all. After twenty-one years of turbulent post-Communist life, 61% of the survey participants said they currently live under much worse conditions than they did under Ceauşescu ... ]

   http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23616
 • 0 (0 voturi)    
  Onestitatea strutului constitutional (Sâmbătă, 12 martie 2011, 23:14)

  Ioan Alexandru [anonim]

  no comment


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version