Toti factorii de decizie implicati in masurile de austeritate, inclusiv judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), trebuie sa raspunda pentru ele daca nu vor conduce la iesirea tarii din criza economica, a declarat sambata presedintele CCR, Augustin Zegrean, citat de Agerpres.

Prezent la dezbaterea ''Justitia in contextul crizei economice'', organizata de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, Zegrean s-a intrebat daca Guvernul 'stie ce face' atunci cand ia masuri de austeritate, prin restrangerea temporara a drepturilor fundamentale ale omului.

"Este si aceasta o intrebare pe care trebuie sa si-o puna si politicienii, si juristii deopotriva: daca cel chemat sa ia masurile stie ce face, daca masurile pe care le adopta duc la rezultat, sau chinuim populatia, ii afectam drepturile fundamentale - si noi acceptam aceasta afectare pentru ca avem o justificare constitutionala -, iar rezultatul care va fi in final, daca nu va fi iesirea din criza, ma tem ca va trebui sa raspundem cu totii", a afirmat presedintele Curtii Constitutionale.

Zegrean a apreciat insa ca actuala criza economica mondiala nu va fi depasita niciodata, pentru ca este mai degraba o reorganizare a lumii decat o criza economica, asa cum a fost Marea Depresiune inceputa in anul 1929 si incheiata in preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial.

"Sincer, cred ca aceasta criza nu va trece niciodata, deci nu suntem in criza, asta este drumul omenirii in aceasta perioada si trebuie sa ne adaptam stilul de viata si intreaga societate trebuie sa se adapteze la aceasta situatie. Nu cred ca este o criza cum a fost cunoscuta criza din 1929, care a durat cat a durat si s-a sfarsit. Si poate nici n-ar fi bine sa fie asa, pentru ca acea criza s-a sfarsit printr-un razboi mondial. Lumea se reorganizeaza, nu cred ca este neaparat criza", a spus Zegrean.

El a aratat ca in perioade de criza economica guvernantii au tentatia de a lua masuri care aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului.

"Sigur ca in vremurile acestea de schimbare fulgeratoare a lucrurilor apar situatii in care guvernantii sunt tentati sa adopte masuri care afecteaza sau chiar anihileaza drepturile fundamentale ale omului. Nu vorbesc de guvernantii din Romania, ci de guvernanti in general", a afirmat Augustin Zegrean.

In privinta diminuarii salariilor bugetarilor cu 25%, operata de Guvern in vara anului 2010, judecatorul a subliniat ca masura a fost acceptata de Curte in conditiile in care era temporara, in conditiile articolului 53 din Constitutie, privind restrangerea temporara a drepturilor, in situatii de criza.

"Am acceptat si aceasta masura de reducere a salariilor cu 25%. Dar Guvernul a spus atunci, iar noi am intarit in decizia noastra, ca masura este temporara, pentru ca masurile luate in baza articolului 53 din Constitutie nu trebuie sa fie decat temporare", a precizat presedintele Curtii Constitutionale.