Consilierul superior ANAF Nicolae Adrian Gavrila si avocatul Marius Stancescu raman in continuare in arest, informeaza Mediafax, dupa ce ICCJ a respins joi contestatia acestora la decizia de arestare preventiva, in dosarul in care sunt acuzati trafic de influenta, pentru o mita de 1,8 milioane de euro.

Consilierul superior Adrian Gavrila si avocatul Marius Stancescu au fost arestati preventiv pentru 29 de zile in 2 martie, in urma unei decizii a Curtii de Apel Bucuresti.

Gavrila si Stancescu au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a judecat, marti, recursurile lor.

Procurorul DNA prezent la sedinta spunea atunci ca la nivelul ANAF ar fi "filiere" care se ocupa cu protectia unor persoane, stopand astfel unele anchete.

"Exista la nivelul ANAF mai multe filiere care ofera protectie si lucreaza in vederea sporirii lipsei de tragere la raspundere, stopand astfel activitatile de urmarire penala", arata procurorul in fata instantei.

Avocatul lui Stancescu spunea ca decizia CAB contine o eroare, in sensul ca desi motivarea arestarii s-a facut in baza articolului care se refera la pericolul pentru ordinea publica, pe mandatul de arestare se prezinta un alt motiv, respectiv ca inculpatul ar fi vrut sa fuga.

Cei doi sunt acuzati de procurorii DNA de trei infractiuni de trafic de influenta in forma continuata.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada 2007 - 2008, Gavrila, in calitate de consilier superior la ANAF, a pretins si primit suma de 120.000 de euro, intre 7.000 si 10.000 de euro lunar, de la Antonello Celestini, denuntator in acest dosar, pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANAF asupra carora ar fi avut influenta, pentru a nu fi blocate conturile firmei la care omul de afaceri era actionar, din cauza neplatii TVA la termen.

In cursul anului 2008, Gavrila a pretins de la Celestini alti 400.000 euro, suma redusa ulterior la 200.000 de euro, pentru a interveni pe langa Viorel Comanita, director al Directiei de Supraveghere Accize si Actiuni Vamale din cadrul ANAF, lasand sa se creada ca are influenta asupra acestuia, pentru transferul unei cantitati de 960 de tone tutun, din Romania in Italia, fara plata accizelor aferente, se mai arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva.

In cursul lunii noiembrie 2010, Adrian Gavrila a pretins suma de 200.000 euro pentru a interveni pe langa Viorel Comanita sa deblocheze 63 de containere cu tutun aflate in porturile Constanta si Giurgiu.