Costica Argint, eliberat marti din Penitenciarul Focsani unde a ispasit o pedeapsa pentru ultraj contra bunelor moravuri, a declarat joi ca va da in judecata statul roman deoarece nu i-a fost respectat dreptul la aparare, transmite Agerpres. Lider al Asociatiei romilor refugiati politic din Italia, Argint a afirmat ca, daca va primi daunele solicitate, banii ii va dona unei case de copii orfani.

"Voi actiona in judecata statul roman. S-au ignorat in totalitate drepturile prevazute de Constitutia Romaniei in care fiecare persoana are dreptul la aparare pentru ca nu am fost citat in mod corect acolo unde aveam rezidenta si nu am putut sa ma apar. Asa am ajuns sa am o pedeapsa de trei ani si sase luni", a afirmat Argint.

El a spus ca a beneficiat de avantajele oferite de Codul Penal la data primei condamnari. Astfel, in total a stat 24 de luni in inchisoare, in Romania si Italia.

Argint a contrazis si versiunea oficiala cum ca ar fi fugit din tara, precizand ca, de fapt, a trecut legal frontiera deoarece nu avea nicio restrictie. El a adaugat ca este cetatean roman stabilit in strainatate inca din 1988: "Eu sunt inregistrat in frontierele romanesti pe data de 26 octombrie 1996 cand am parasit legal tara. Nu aveam nicio restrictie si am plecat in locul unde eu locuiam, pentru ca sunt cetatean roman stabilit in strainatate din 1988. Am parasit tara atunci pentru ca am fost subiectul unor abuzuri comuniste care au continuat dupa 90 cand am revenit in tara".

Referitor la problemele cu justitia italiana, Argint a tinut sa precizeze ca nu are mai multe dosare penale, ci doar unul sigur in care nici nu a fost audiat: "In anul 2008, pe 12 februarie am fost arestat pentru infractiunea de santaj de catre autoritatile italiene. Acesta este unicul meu dosar de urmarire penala pe care il am de cand stau in Italia".

Argint a mai declarat ca atunci cand va considera ca libertatea sa nu mai este pusa in pericol va face declaratii "care vor soca Romania". Cel mai probabil, acestea ar urma sa aiba loc dupa ce statul roman ii va aproba cererea de renuntare la cetatenia romana depusa inca din 2008. "Daca as face-o astazi, probabil ca maine voi fi din nou arestat. De trei ani sunt purtat prin inchisori pentru o fapta de care nici nu vreau sa o mai discut. Este inutil sa mai vorbesc despre acest lucru", a mai spus Argint care a precizat, la intrebarile jurnalistilor, doar ca "este vorba despre oameni cu functii importante in statul roman".

Costica Argint, condamnat la trei ani si sase luni de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si arestat in decembrie 2009 in Italia, a fost eliberat marti din arest. "Ma voi intoarce in Italia. Acolo locuiesc de 14 ani. Am platit o datorie mai veche statului roman", a spus el la iesirea din penitenciar. Judecatoria Focsani a admis luni cererea acestuia de eliberare conditionata.

Costica Argint a fost adus din Italia in octombrie 2010. Barbatul fusese condamnat la trei ani si sase luni inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri si a fost arestat in decembrie 2009 in Italia. Autoritatile de la Roma au acordat extradarea temporara a lui Costica Argint, urmand ca la ispasirea pedepsei sa fie predat in Italia.

Argint, originar din Focsani, a fost arestat de autoritatile italiene de la Tivoli.

In aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, dupa ce ar fi intrat intr-un bar din comuna vranceana Gagesti, ar fi distrus mai multe bunuri si ar fi ranit grav doua persoane, spuneau surse din politie.

In acelasi an, in timpul procesului, barbatul ar fi fugit din tara in Italia. In 2006, Costica Argint a reusit sa obtina statutul de azilant politic in Italia.

Lider al Asociatiei romilor refugiati politic din Italia, Costica Argint a devenit cunoscut dupa ce a aparut alaturi de fostul ministru de Externe Adrian Cioroianu si de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, in cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc dupa ce romanul Romulus Mailat a fost acuzat, in 2007, de uciderea unei italience.