La Bruxelles incepe joi reuniunea extraordinara a Consiliului Afaceri Externe (CAE) - eveniment organizat cu scopul de a pregati dezbaterea sefilor de stat si de guvern de la Summitul extraordinar din 11 martie, dedicat evolutiilor din vecinatatea sudica a Uniunii Europene, cu accent pe situatia din Libia. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, Romania va fi reprezentata de ministrul Teodor Baconschi.

Intr-un comunicat dat publicitatii se arata ca Teodor Baconschi va prezenta demersurile realizate pentru repatrierea a peste 730 de cetateni romani din Libia, precum si sprijinul acordat altor state membre UE, prin evacuarea a peste 70 de cetateni ai acestor tari.

Totodata, ministrul Afacerilor Externe va sustine adaptarea instrumentelor UE astfel incat sa poata fi acordat sprijinul necesar proceselor de tranzitie si transformare din statele regiunii. In context, va pleda pentru o abordare regionala echilibrata in vecinatatea Uniunii, atat in plan politic, cat si in cel al alocarilor financiare, orientata spre rezultate.

De la Bruxelles, Teodor Baconschi se va deplasa la reuniunea informala a ministrilor de externe UE (tip Gymnich), care se va desfasura la Godollo (in Ungaria), in zilele de 11 si 12 martie.