Cresterea pretului la carburanti reprezinta un efect prost al faptului ca rezervele de petrol ale tarii au fost cedate anterior printr-un contract defavorabil, a declarat marti premierul Emil Boc, citat de Mediafax. Singurul lucru aflat acum la indemana Guvernului fiind doar sa continue controlul prin ANAF si Consiliul Concurentei, a afirmat premierul.

Companiile petroliere, amendate drasticFoto: Agerpres

"Asta inseamna sa nu ai sub control rezervele petroliere ale tarii, sa inchei contract cu Petrom cum a facut altcineva in 2004... Nu vreau sa fac atacuri politice. Asta inseamna sa cedezi rezervele petroliere ale tarii, sa stabilesti intr-un contract pana in 2014 ca nu ai dreptul sa intervii pe redevente, sa faci contracte in defavoarea statului, ca acum sa utilizezi doar mijloace colaterale de control, prin ANAF sau Consiliul Concurentei pentru a verifica daca aceste lucruri au sustinere reala", a declarat Boc, citat de Agerpres.

Declaratia sefului Executivului a fost facuta in contextul in care, marti, OMV Petrom (SNP) a majorat pretul benzinei si al motorinei cu noua bani pe litru, cel mai scump sortiment ajungand la 5,96 de lei pe litru, potrivit datelor companiei petroliere.

Potrivit Institutului National de Statistica (INS), combustibilii s-au scumpit anul trecut cu peste 15%, dupa ce in 2009 preturile au fost majorate cu 13%.

De la inceputul anului companiile petroliere au scumpit carburantii de sase ori, iar preturile au urcat in medie cu 3,5%.

Principalele companii care distribuie carburanti sunt OMV Petrom, Rompetrol (din grupul kazah KazMunaiGaz), Lukoil Romania (subsidiata a grupului rus Lukoil) si MOL (Ungaria).

Un raport publicat in ianuarie afirma ca pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator. Concluzia rezulta din raportul intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, document aflat pe masa premierului.

Ulterior, premierul Emil Boc a anuntat ca a solicitat ANAF declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile care au majorat pretul carburantilor, precum si o analiza suplimentara din partea Consiliului Concurentei.

In luna ianuarie, mai multi soferi au inceput sa plateasca cu maruntis pretul carburantului, nemultumiti de nivelul ridicat, iar autoritatile au initiat o serie de verificari privind pretul carburantilor.