Guvernul a aprobat, luni, in sedinta, opt amendamente propuse de parlamentari la Codul muncii, printre care si prevederea expresa in text a legii speciale care urmeaza sa fie adoptata pentru incheierea contractelor colective de munca, informeaza Agerpres.

"Contractele colective de munca si actele aditionale incheiate in intervalul de la data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la 31 decembrie 2011 nu pot prevedea o durata de valabilitate care sa depaseasca 31 decembrie 2011. Dupa aceasta data, contractele colective de munca si actele aditionale se vor incheia pe durata stabilita prin legea speciala", prevede un amendament acceptat de Guvern.

Un alt amendament acceptat prevede ca "prin lege" si nu "prin lege speciala" se constituie, organizeaza si functioneaza sindicatele.

De asemenea, se plafoneaza contravaloarea pagubelor pe care le poate plati un angajat vinovat de producerea lor la cinci salarii minime brute.

"In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii. Contravaloarea pagubei recuperata prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie", prevede proiectul amendat.

Totodata, a fost eliminata prevederea initiala a proiectului prin care angajatorul ar fi putut renunta unilateral la clauza de neconcurenta, prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta, incepand dupa minimum 30 de zile calendaristice de la notificarea scrisa adresata salariatului de catre angajator privind denuntarea acesteia.

Printr-un alt amendament se stabileste ca, in cazul concedierilor colective, "in termen de 45 de zile de la data concedierii, salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba".

"In situatia in care in perioada prevazuta se reiau aceleasi activitati, angajatorul va transmite salariatilor care au fost concediati de pe posturile a caror activitate este reluata in aceleasi conditii de competenta profesionala o comunicare scrisa in care sunt informati asupra reluarii activitatii", se mai arata in noul document.

De asemenea, salariatii au la dispozitie maximum cinci zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit, mai prevede amendamentul.

In situatia in care salariatii care au dreptul sa fie reangajati nu-si manifesta in scris consimtamantul in termenul prevazut sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari, se mai arata in modificari.

In total, parlamentarii au trimis Guvernului 144 de amendamente, dintre care 3 de la Senat si 141 de la Camera Deputatilor.

Numai parlamentarii PDL, UNPR si UDMR au transmis amendamente, senatorii si deputatii Opozitiei optand pentru elaborarea unui nou proiect al Codului muncii.

Guvernul isi angajeaza, marti, de la ora 10.00, raspunderea in fata Parlamentului pentru proiectul noului Cod al muncii.