Democrat-liberalul Cezar Preda este de parere ca daca nu ar fi existat "clementa unor oameni din institutiile statului", comertul cu etnobotanice nu se putea dezvolta atat de mult, transmite Agerpres.

"Comertul cu etnobotanice cunoaste o crestere exponentiala, dar cred ca nu se putea dezvolta atat de mult fara clementa unor oameni din institutiile statului", a declarat Cezar Preda, duminica, intr-o conferinta de presa la Buzau.

El a sustinut ca a ridicat de multa vreme chestiunea etnobotanicelor, dar ca i s-ar fi raspuns ca "nu este nicio problema".

"Am ridicat aceasta chestiune cu mult timp in urma, mi s-a raspuns ca nu este nicio problema, dar vad acum ca a ajuns o problema mai mult decat nationala. Nimeni nu si-a imaginat vreodata ca vom asista la o crestere exponentiala a consumului de plante etnobotanice", a afirmat Cezar Preda.

In opinia sa, stoparea acestui fenomen se poate face doar "printr-o legislatie riguroasa si cu sprijinul autoritatilor statului".

Guvernul a redactat un proiect de Ordonanta de Urgenta prin care va interzice vanzarea si detinerea substantelor etnobotanice, va confisca marfa pentru un interval de pana la 18 luni cu suspendarea activitatii comerciantului pana la analiza de laborator si va decide amenzi ce ajung la 100.000 lei si inchisoare de 2-8 ani pentru vanzarea acestor produse.

Denumit proiect "privind interzicerea substitutelor in vederea asigurarii sanatatii si a protectiei populatiei", documentul se bazeaza pe reglementarile adoptate de Polonia in noiembrie 2010, prin care au fost interzise atat fabricarea si introducerea pe piata a unor astfel de substante, cat si functionarea magazinelor care le comercializeaza.