Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a fost decorat, vineri seara, la sediul ambasadei Frantei, cu Legiunea de Onoare, transmite Mediafax, el declarand, cu aceasta ocazie, ca "politica monetara trebuie sa fie echilibrata precum vinul". La randul sau, ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a spus ca "multumita politicii inspirate a Bancii Nationale, Romania nu a cunoscut o criza financiara".

Guvernatorul BNR, decorat de FRantaFoto: Agerpres

Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de guveratorul BNR:

  • ma onoreaza decizia presedintelui Republicii Franceze, domnul Nicolas Sarkozy, de a-mi acorda insigna de ofiter al celui mai prestigios ordin al Frantei. V-as fi recunoscator, domnule ambasador, daca i-ati transmite presedintelui Frantei intreaga mea gratitudine
  • daca am inteles bine, inalta distinctie este acordata nu doar pentru cariera mea in slujba tarii mele, ci si Bancii Nationale a Romaniei, a carei politica monetara a facut ca Romania sa nu se confrunte cu o criza financiara . Va rog sa primiti, domnule ambasador, recunostinta mea si a echipei Bancii Centrale a Romaniei pentru aceste aprecieri
  • in familia mea, din zona Valcei, Franta era ades prezenta. Nu pot uita povestirile bunicului, veteran de la Marasesti, purtand cu mandrie o mustata a la Napoleon al III-lea, si care, fascinat de figura generalului Berthelot, ii evoca contributia la refacerea armatei romane in timpul Primului Razboi Mondial. Tot asa cum nu pot uita ca pe noptiera tatalui meu era mereu Le Petit Larousse, editie 1936, cu foita, tom pe care il deschideam mereu cu respect si care ma introducea in alta lume decat cea pe care o vedeam eu in Romania anilor '50".

In afara de familie, guvernatorul BNR a fost insotit la ceremonia de vineri seara de numerosi colegi din BNR si din diverse banci, oameni politici si oameni de cultura: Adrian Vasilescu, Daniel Daianu, Lucian Croitoru, Florin Georgescu, Bogdan Olteanu, Radu Vasile, Ioan Mircea Pascu, Teodor Melescanu, Ion Caramitru, Radu Beligan, Horia Roman Patapievici, Ilie Nastase, Guy Puupet, Dinu Marin, Mariana Nicolescu, Sorin Popa si Nicolae Danila.

Guvernatorul s-a referit la copilaria sa, vorbind despre cartile lui Alexandre Dumas, Jules Verne, Victor Hugo si filmele vazute la cinematograf cu Gerard Philipe, Jean Marais, Fernandel sau Bourvil, precum si de piesa "Rinocerii" a lui Ionescu, jucata la Bucuresti de Radu Beligan in 1968.

Guvernatorul BNR a vorbit si despre sistemul monetar, referindu-se la lucrarea de diploma de la absolvirea ASE. "Retin formularea ᅡirigatie in timp de potopᅡ (expresie a jurnalistilor francezi pentru a descrie, in anii '70, crearea drepturilor speciale de tragere - n.red.) intrucat cu aceasta a fost taxata si lucrarea mea de diploma pentru absolvirea Academiei de Studii Economice, in care sustineam necesitatea unui activ de rezerva sigur si controlabil de catre comunitatea internationala. Comisia de examinare a apreciat lucrarea ca fiind inoportuna si nefundamentata - o irigatie in timp de potop - si a propus initial neacordarea notei de trecere. Dupa multe emotii si o lunga argumentatie, am primit nota de trecere. Am inteles mai bine cate fatete are o problema monetara internationala", a spus Isarescu.

Isarescu si-a evocat pasiunea pentru viticultura si vinuri. "Un vin bun se face tot atat de greu ca si o politica monetara buna", a fost concluzia guvernatorului BNR, pe care a detaliat-o ulterior, spunand ca "politica monetara trebuie sa fie echilibrata precum vinul... Daca se poate reprosa ceva unui vin de multe ori este dezechilibrul intre componentele sale (¬) Si politica monetara trebuie sa fie in primul rand echilibrata.

Iata cele mai importante declaratii facute de ambasadorul Frantei:

  • BNR a exercitat si exercita un control vigilent asupra sectorului bancar, gestionand in mod functional rezervele minime obligatorii ale bancilor, atat in cantitate cat si in calitate ceea ce a permis mentinerea in cursul crizei a lichiditatii pietei interbancare. Multumita acestei politici inspirata, Romania nu a cunoscut criza financiara spre deosebire de alte tari
  • am remarcat modul pragmatic in care BNR gestioneaza dobanda sa de politica monetara pentru a stimula bancile sa-si diminueze dobanzile si sa inlesneasca finantarea economiei".
  • criza financiara si economica, pe care nu am depasit-o inca, trebuie sa ne deschida cu adevarat ochii: cresterea de maine nu poate fi construita pe aceleasi baze ca cele pe care s-a construit cresterea din trecut 
  • dati-mi voie sa salut politica urmata de BNR, care permite intreprinderilor noastre sa aiba predictibilitatea si vizibilitatea necesare

Ambasadorul a apreciat ca aceasta politica a fost sustinuta de FMI si de Uniunea Europeana si a reamintit ca rezervele Bancii Nationale sunt astazi la un nivel ce a permis decizia de a nu mai trage ultima transa a imprumutului convenit.