Colegiul Director al PDL a decis, vineri seara, sa respinga propunerea de modificare a statutului potrivit careia membrii PDL trimisi in judecata sunt suspendati automat din partid. Sefii de organizatii au votat in unainimitate impotriva propunerii excluderii din partid pe o perioada de trei ani de zile a membriilor trimisi in judecata. Singurul care a sustinut criteriile de integritate propuse de trio-ul Macovei-Preda-Voinescu a fost presedintele PDL, Emil Boc. Totodata, democrat liberalii au decis ca echipa de conducere sa fie aleasa uninominal prin vot si nu prin motiunea o data cu alegerea presedintelui.

Membrii Colegiului Director au hotarat ramanerea la prevederile actuale ale statutului, care precizeaza ca suspendarea se poate face in cazul arestarii sau condamnarii definitive.Singura prevedere pastrata din criteriile de integritate si aprobata de democrat liberali a fost ca membrii PDL vor avea dreptul sa se autosuspende din partid.

Pentru a indulci decizia, liderii de organizatii au lasat o usa deschisa propunerii trio-ului Macovei-Preda-Voinescu si au decretat ca suspendarea membrilor PDL trimisi in judecata sa fie reglementata intr-un cod etic ce va fi elaborat de viitoarea conducere a partidului. Codul etic nu va fi insa prins in statutul partidului.

"Au existat discutii cu argumente de toate felurile si unii au sustinut ceva, altii altceva. Firesc. Pana la urma, a ramas, in ceea ce priveste partea de sanctiuni, mai degraba s-a optat catre actualul Statut al PDL, care este cuprinzator, alte chestiuni urmeaza sa fie reglementate in acest cod etic, care, din punctul nostru de vedere, este o premiera pe scena politica romaneasca si care arata ca PDL, spre deosebire de celelalte partide, are o preocupare serioasa in aceste chestiuni (...) membrii PDL vor avea dreptul sa se autosuspende din partid. Pana la urma este o chestiune de onoare", a declarat purtatorul de cuvant Sever Voinescu.

Elena Udrea, presedinte PDL Bucuresti:"A fost aprobata intr-o alta forma care da dreptul partidului nu numai pentru cei care ar avea un dosar in instanta, ci care da dreptul partidului sa-i suspende pe cei care ar avea doar inceputa urmarirea penala sau doar o plangere la Parchet, in functie de cat de mult este afectata imaginea partidului. Forul care va decide daca va fi aplicata sau nu sanctiunea va fi Comisia de integritate a partidului".

Potrivit surselor Hotews.ro participante la sedinta, democrat liberalii au decis ca echipa de conducere sa fie aleasa uninominal prin vot si, nu prin motiune o data cu alegerea presedintelui. Cu alte cuvinte, presedintele ales nu-si nominalizeaza echipa formata din cei patru prim-vicepresedintii si secretarul general ci, acestia vor fi alesi de catre delegati, uninominal prin vot.

In ceea ce priveste derogarea de la criteriul vechimii pentru cei care candideaza, liderii democrat liberali au stablit ca aceasta sa nu fie prinsa in statut ci, sa fie acordata individual. Consiliul National de Coordonare (CNC) al PDL va mandata, sambata, Colegiul Director al formatiunii politice sa acorde eventuale derogari de la conditia de vechime prevazuta in Statut pentru candidatii la functia de presedinte, a anuntat purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu.

"In conditiile in care un membru al PDL care nu indeplineste conditiile de vechime, in speta cea de cinci ani, si-ar dori sa propuna o motiune la Conventia Nationala, la cerere, va putea obtine aceasta derogare din partea Colegiului Director", a precizat Voinescu.

Liderii democrat liberali nu au stabilit nimic in ceea ce priveste separarea functiei politice de cea guvernamentala. Modificarea il viza direct pe Emil Boc care detine in prezent si functia de premier si cea de presedinte de partid.

Democrat liberalii se vor intalnii sambata in sedinta Consiliul National de Coordonare pentru a valida propunerile facute de Colegiul Director. Potrivit regulamentului intern deciziile luate vineri seara pot fi adoptate sau respinse de membrii CNC insa potrivit surselor Hotnews.ro nu vor exista surprize, sedinta fiind una formala.

Inaintea sedintei Colegiului Director mai multi lideri ai PDL, printre care Adriean Videanu, Sulfina Barbu, Cezar Preda si Cristian Boureanu, s-au pronuntat impotriva suspendarii din partid a membrilor trimisi in judecata, unul dintre criteriile de integritate pe care "tripleta" Monica Macovei - Cristian Preda - Sever Voinescu doresc sa le insereze in Statutul formatiunii.

Adriean Videanu, prim-vicepresedinte PDL: "Sunt anumite aspecte care au justificare, sunt anumite care nu. Cred ca nimeni in aceasta tara nu-si poate permite sa judece un om inainte ca el sa fie judecat de instanta. Nimeni nu are dreptul sa condamne pe cineva decat instanta. Cu atat mai putin un partid".

Sulfina Barbu, vicepresedinte PDL: "Eu cred ca aici trebuie sa avem un filtru. Am spus-o si in cadrul comisiei, sa analizeze comisia de integritate despre ce este vorba. Daca este vorba de fapte cu intentie, in primul rand, pentru ca pot fi situatii in care oamenii pot fi in acest dosar fara intentie. Eu cred ca trebuie sa se analizeze serios daca sunt fapte cu intentie".

Cezar Preda, vicepresedinte PDL: "Daca incepem sa facem criterii justitiare, noi nu suntem nici instanta, nici procuratura. Trebuie sa facem niste criterii care sa ne apropie de statutul unui politician corect si moral".