Procurorii Parchetului Tribunalului Constanta au decis neinceperea urmaririi penale in cazul lui Sorin Blejnar si a altor persoane din cadrul Ministerului Finantelor in dosarul autorizarii unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere, informeaza Mediafax.

Potrivit unui comunicat de joi al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, in cursul anului 2009, organele de urmarire penala s-au sesizat din oficiu in legatura cu modalitatea in care a fost autorizata in anul 2007 functionarea unui antrepozit fiscal de depozitare a produselor petroliere in Constanta, iar in componenta comisiei care a autorizat aceste antrepozit se regasea, din partea Garzii Financiare, Sorin Blejnar, la acea data comisar general adjunct, la ora actuala presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

"Prin rezolutia procurorului din data de 1 martie 2011 s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de Ana Jarda, Sorin Blejnar, Madalina Gheorghe, Nicusor Dragan, Monica Ion - membri ai Comisiei de Autorizare a Antrepozitelor Fiscale din cadrul Ministerului Finantelor Publice si fata de Georgeta Bumbac - inspector in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, intrucat, in urma cercetarilor efectuate de organele de politie judiciara sub supravegherea procurorului, s-a stabilit ca activitatea de autorizare a antrepozitului fiscal a fost realizata cu respectarea dispozitiilor legale in materie, respectiv Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal", se arata in comunicatul Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta.

De asemenea, procurorii au mai stabilit ca reprezentantii autoritatilor publice implicate in emiterea autorizatiei si-au indeplinit atributiile de serviciu in mod corespunzator.

Surse din cadrul Parchetului Tribunalului Constanta declarau, sambata, ca la vremea respectiva Sorin Blejnar a fost audiat in acest dosar si a dat o declaratie olografa in fata procurorului de caz, la fel ca si ceilalti membri ai comisiei de autorizare.

In ultima perioada, presedintele ANAF a fost acuzat in repetate randuri atat de oameni politici din opozitie, cat si de fostul sef al Vamii Ploiesti Diana Severin ca el ar fi "regina" de pe tabla de sah a coruptiei din vami, acuzatii pe care le-a respins de fiecare data, considerandu-le "nefondate" si "fara legatura cu realitatea".

De asemenea, seful Biroului Vamal Ploiesti, Cornel Costea, arestat preventiv pentru 29 de zile pentru fapte de coruptie in urma unei descinderi in vama, a declarat, in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, ca a luat mita 90.000. de lei, din care a oprit o treime, iar restul i-a impartit intre vamesi si alte persoane si ca, dupa stiinta sa, banii ajungeau "la presedintele S.B.". Blejnar a respins acuzatiile sefului vamii Ploiesti.

Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca daca Parchetul sau DNA ii vor trimite o sesizare cu privire la urmarirea penala a sefului ANAF, Sorin Blejnar, acesta va fi demis.