Ministerul Justitiei a infiintat un Birou pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene, in colaborare cu autoritatile americane, care isi propune confiscarea resurselor "financiare produse prin coruptie si crima organizata", anunta ministerul, intr-un comunicat de presa.

Mark GitensteinFoto: DGP / HotNews.ro

Ambasada SUA la Bucuresti a prezentat recent Ministerului Justitiei un raport de evaluare a planurilor de infiintare a unei noi structuri in cadrul Ministerului Justitiei, cu competente in domeniul facilitarii cooperarii internationale in urmarirea, indisponibilizarea si confiscarea produselor infractiunii, in special in cauze complexe de criminalitate grava, precizeaza sursa citata.

Raportul concluzioneaza ca "autoritatile romane nu au reusit inca sa confiste sume semnificative din cauza incertitudinilor privind cadrul legislativ si autoritatea conferita de acesta de a actiona, a lipsei unei strategii oficiale, precum si a absentei unei institutii centrale responsabile cu conducerea si supravegherea actiunilor de confiscare".

Raportul este rezultatul vizitelor facute la Bucuresti in lunile septembrie si decembrie 2010 de catre reprezentanti ai Marshals Service, Divizia Masuri Asiguratorii si ai Departamentului de Justitie, Sectia Masuri Asiguratorii si Lupta impotriva Infractiunilor de Spalare a Banilor, care s-au intalnit cu numerosi functionari de stat romani pentru a evalua programul de confiscare a bunurilor si a stabili ce programe de formare sunt necesare.

"Pentru autoritatile responsabile de aplicarea legii si judiciare moderne, capacitatea de a identifica, sechestra si confisca bunurile dobandite ilicit sau care constituie produsul unei infractiuni reprezinta un instrument vital", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein, care a felicitat autoritatile romane pentru "eforturile insemnate depuse in crearea unor noi metode mai eficiente de combatere a crimei organizate".

"Infiintarea Oficiului demonstreaza interesul Ministerului Justitiei pentru recuperarea produselor economice ale infractiunilor. Vrem sa gasim si sa confiscam resursele financiare produse prin coruptie si crima organizata. Oficiul va sprijini aceasta politica.", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Evaluarea include recomandari pentru nou-infiintatul Birou pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justitiei si pentru Ministerul Public (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), precum si indrumari privind propuneri legislative menite sa consolideze sistemul juridic national.

Confiscarea bunurilor sau sumelor provenite din activitati ilegale este dificila in primul rand din cauza Constitutiei. Legea fundamentala prevede, la art.44 aliniatul 8 ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma".

Or, asta inseamna ca statul trebuie sa dovedeasca faptul ca anumite bunuri sau sume sunt dobandite ilegal, nu invers. De exemplu, in cazul averilor impresionante ale vamesilor, statul trebuie sa dovedeasca faptul ca vilele sau averile stranse provin din mita, cel acuzat neavand obligatia sa dovedeasca el ca le-a dobandit legal, desi disproportia intre venituri si avere este vadit nejustificata.

Unele state ale Uniunii Europene, de pilda, Marea Britanie, admit in materie penala inversarea sarcinii probei, in sensul ca cel acuzat ca a dobanit avere de pe urma unor infractiuni trebuie sa dovedeasca, tot el, legalitatea surselor de venit, in unele cazuri functionand asa numita "confiscare extinsa". Adica, daca cel acuzat nu poate dovedi legalitatea surselor sale de venit pentru un anumit interval de timp, ii este confiscata intreaga avere.

Nu este clar cum va rezolva Ministerul Justiei problema constitutionala, care impiedica in acest moment confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, daca statul nu poate dovedi ca fiecare din aceste bunuri provin din activitati ilegale.