Ministerul Justitiei a infiintat un birou pentru confiscarea averilor rezultate din coruptie si crima organizata. Vezi in text piedicile din Constitutie

de Redactia Stiri     HotNews.ro
Marţi, 1 martie 2011, 21:19 Actualitate | Esenţial

Mark Gitenstein
Foto: DGP / HotNews.ro
Ministerul Justitiei a infiintat un Birou pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene, in colaborare cu autoritatile americane, care isi propune confiscarea resurselor "financiare produse prin coruptie si crima organizata", anunta ministerul, intr-un comunicat de presa.

Ambasada SUA la Bucuresti a prezentat recent Ministerului Justitiei un raport de evaluare a planurilor de infiintare a unei noi structuri in cadrul Ministerului Justitiei, cu competente in domeniul facilitarii cooperarii internationale in urmarirea, indisponibilizarea si confiscarea produselor infractiunii, in special in cauze complexe de criminalitate grava, precizeaza sursa citata.

Raportul concluzioneaza ca "autoritatile romane nu au reusit inca sa confiste sume semnificative din cauza incertitudinilor privind cadrul legislativ si autoritatea conferita de acesta de a actiona, a lipsei unei strategii oficiale, precum si a absentei unei institutii centrale responsabile cu conducerea si supravegherea actiunilor de confiscare".

Raportul este rezultatul vizitelor facute la Bucuresti in lunile septembrie si decembrie 2010 de catre reprezentanti ai Marshals Service, Divizia Masuri Asiguratorii si ai Departamentului de Justitie, Sectia Masuri Asiguratorii si Lupta impotriva Infractiunilor de Spalare a Banilor, care s-au intalnit cu numerosi functionari de stat romani pentru a evalua programul de confiscare a bunurilor si a stabili ce programe de formare sunt necesare.

"Pentru autoritatile responsabile de aplicarea legii si judiciare moderne, capacitatea de a identifica, sechestra si confisca bunurile dobandite ilicit sau care constituie produsul unei infractiuni reprezinta un instrument vital", a declarat ambasadorul Mark Gitenstein, care a felicitat autoritatile romane pentru "eforturile insemnate depuse in crearea unor noi metode mai eficiente de combatere a crimei organizate".

"Infiintarea Oficiului demonstreaza interesul Ministerului Justitiei pentru recuperarea produselor economice ale infractiunilor. Vrem sa gasim si sa confiscam resursele financiare produse prin coruptie si crima organizata. Oficiul va sprijini aceasta politica.", a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Evaluarea include recomandari pentru nou-infiintatul Birou pentru Prevenirea Criminalitatii si de Cooperare cu Oficiile de Recuperare a Creantelor din Statele Membre ale Uniunii Europene din cadrul Ministerului Justitiei si pentru Ministerul Public (Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie), precum si indrumari privind propuneri legislative menite sa consolideze sistemul juridic national.

Confiscarea bunurilor sau sumelor provenite din activitati ilegale este dificila in primul rand din cauza Constitutiei. Legea fundamentala prevede, la art.44 aliniatul 8 ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma".

Or, asta inseamna ca statul trebuie sa dovedeasca faptul ca anumite bunuri sau sume sunt dobandite ilegal, nu invers. De exemplu, in cazul averilor impresionante ale vamesilor, statul trebuie sa dovedeasca faptul ca vilele sau averile stranse provin din mita, cel acuzat neavand obligatia sa dovedeasca el ca le-a dobandit legal, desi disproportia intre venituri si avere este vadit nejustificata.

Unele state ale Uniunii Europene, de pilda, Marea Britanie, admit in materie penala inversarea sarcinii probei, in sensul ca cel acuzat ca a dobanit avere de pe urma unor infractiuni trebuie sa dovedeasca, tot el, legalitatea surselor de venit, in unele cazuri functionand asa numita "confiscare extinsa". Adica, daca cel acuzat nu poate dovedi legalitatea surselor sale de venit pentru un anumit interval de timp, ii este confiscata intreaga avere.

Nu este clar cum va rezolva Ministerul Justiei problema constitutionala, care impiedica in acest moment confiscarea bunurilor provenite din infractiuni, daca statul nu poate dovedi ca fiecare din aceste bunuri provin din activitati ilegale.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

5478 vizualizari

 • +32 (36 voturi)    
  ce constitutie e asta??? (Marţi, 1 martie 2011, 21:39)

  cristi_an [utilizator]

  art.44 aliniatul 8 ca "Averea dobandita licit nu poate fi confiscata. Caracterul licit al dobandirii se prezuma".

  a stiut bolsevicul de iliescu sa le faca un asternut moale .. mama voastra de ...
  • +21 (25 voturi)    
   constitutie este asta? (Marţi, 1 martie 2011, 22:28)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui cristi_an

   Facuta anume de hoti pentru a apara marii hoti!Bine ca pentru 2 gaini sau un sac de cartofi gainarii fac pedepse grele! Se vede ca parlamentarii au votat-o dupa vointa talharilor care ne tepuiesc astazi statul fara nici o frica.Mi-e dor de un ceausescu care ar sti ce sa faca!
  • +24 (26 voturi)    
   e facuta de hoti pt hoti (Marţi, 1 martie 2011, 22:31)

   mockito [utilizator] i-a raspuns lui cristi_an

   ...legea asta este responsabila pt situatia in care se afla Romania in ziua de azi... schimbarea ei este absolut necesara daca vrem sa traim mai bine in tara asta.
   • 0 (2 voturi)    
    Constitutia o fi facuta pentru hoti (Miercuri, 2 martie 2011, 8:16)

    Constantin [anonim] i-a raspuns lui mockito

    insa e valabila pentru fiecare roman. Daca combinam acest articol al constitutiei cu imnul nostru putem sa facem o Romanie bogata in scurt timp.
  • +2 (2 voturi)    
   si chiar trebuie respectata? (Miercuri, 2 martie 2011, 7:59)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui cristi_an

   Adica ei cand au omorat presedintele in exercitiu al Romaniei inainte de a abroga constitutia din 1965...
   si la o adica, poporul chiar nu are nici un cuvant? pentru ca asa zice constitutia lui Iliescu? Constitutiei is se pot adauga amendamente, sau poate fi schimbata. Oricum... in mod normal trebuia re-instaurata constitutia din 1923 si atunci lasat poporul sa decida daca vrea sau nu forma de guvernamant republica comunista...
   Adevarul e ca asteptam sa vina altii sa faca "curat" pentru ca noi nu suntem in stare!
  • +2 (2 voturi)    
   Cercul ''VICIOS'' (Miercuri, 2 martie 2011, 8:50)

   Constantin Ciobanu [anonim] i-a raspuns lui cristi_an

   Articolul 72: Imunitatea parlamentară
   1. Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

   2. Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

   3. În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

   Articolul 79: Consiliul Legislativ

   1. Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României.

   2. Înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ se stabilesc prin lege organică.

   Articolul 109: Răspunderea membrilor Guvernului

   1. Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate. Fiecare membru al Guvernului răspunde politic solidar cu ceilalţi membri pentru activitatea Guvernului şi pentru actele acestuia.

   2. Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor.

   http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php?t=93
  • 0 (0 voturi)    
   da, am votat-o TOTI, asta-i.... (Miercuri, 2 martie 2011, 14:23)

   Iorgo 02 [anonim] i-a raspuns lui cristi_an

   inteleg dece nu-l vor unii pe TB... schimbarea consituttiei ne-ar lasa fara capitalisti ....; ceausescu le-a dat tara fara datorii - de aici sa inceapa socoata !
 • -21 (25 voturi)    
  Crima organizata sunt UE si guvernele (Marţi, 1 martie 2011, 21:47)

  defgd [anonim]

  Crima organizata sunt UE, US, corporatiile mana in mana cu guvernele ... aceasta initiativa este ilara.
 • +19 (21 voturi)    
  De ce avem noi asta in Constitutie... (Marţi, 1 martie 2011, 21:56)

  Sandu [anonim]

  Si SUA/Anglia nu le au?
  Care alte state (democrate) au o prevedere similara si cum procedeaza ei sa taxeze pe cei ce nu-si justifica veniturile?

  Poate ar trebui schimbat articolul atunci, daca impiedica functionarea statului.

  Dar nu - noi avem un articol si bun/prost il respectam pana in panzele albe
  Si chiar daca avem doar un articol confuz (vezi suspendarea presedintelui, ori a ministrilor) - ii gasim noi o interpretare care sa fie in "spiritul Constitutiei" - si dai si lupta pentru respectarea "spiritului Constitutiei", calcand si alte articole din constituie sau legi.
 • -13 (19 voturi)    
  ce sa zici... (Marţi, 1 martie 2011, 21:56)

  altrix [utilizator]

  Fara a avea vreun interes legat de averile ilicite, consider ca e clar ca statul trebuie sa dovedeasca vinovatia cuiva, asa e normal sa fie. Nu e normal ca cineva sa-si demonstreze nevinovatia.
 • +18 (22 voturi)    
  Au avut grija Ilici si Bombo ... (Marţi, 1 martie 2011, 21:58)

  Cataleya [utilizator]

  Au facut o Constitutie care le vine ca o manusa tuturor infractorilor!
 • -11 (17 voturi)    
  extinderea principiilor Constitutiei romane (Marţi, 1 martie 2011, 21:59)

  tibicarom [anonim]

  In timpul comunismului confiscarea averilor s-a bazat pe principiul ca clasa exploatatoare furase averea clasei muncitoare si deci trebuia restituita poporului spoliat. Probatoriuil nu mai trebuia facut caci era demonstrat suficient de doctrina Karl Marx-Lenin-Stalin.Pare ca dl Marc Gitenstein nu e prea departe de aceasta doctrina insa inversata.
  • +4 (4 voturi)    
   gresesti prin omisiune (Miercuri, 2 martie 2011, 3:22)

   paraipan [anonim] i-a raspuns lui tibicarom

   Legea 18 nu se adreseaza clasei "exploatatoare", ci clasei "furacioase". De clasa "exploatatoare" s-au ocupat direct rusii si oamenii lor, pauna in 1960.
 • +18 (20 voturi)    
  Bravo! (Marţi, 1 martie 2011, 22:04)

  Tase Rotta [utilizator]

  Ar fi extraordinar daca Ministerul Justitiei ar reusi sa recupereze macar 10% din cit s-a furat in Romania, dar cel mai important este ca se da un semnal ca nu se mai poate fura in Romania. Sa va ajute Dumnezeu!
 • +17 (17 voturi)    
  da? (Marţi, 1 martie 2011, 22:04)

  goguta [anonim]

  si pe noi ce ne impiedica sa facem o lege la fel ca cea din marea britanie?
  • +5 (5 voturi)    
   Trebuie schimbata Constitutia (Marţi, 1 martie 2011, 23:05)

   Ionel [anonim] i-a raspuns lui goguta

   Si asta presupune dezbateri in parlament + alte amendamente. Apoi referendum de schimbarea Constitutiei cu votul a peste 50% din populatia cu drept de vot(aproape imposibil pt un referendum).
  • +7 (7 voturi)    
   LA PASTELE CAILOR ! (Marţi, 1 martie 2011, 23:40)

   carat [utilizator] i-a raspuns lui goguta

   Pentru a schimba Constitutia este nevoie ca doua treimi din parlamentarii nostrii sa fie de acord si sa voteze pentru schimbare. Crede cineva ca se va intampla curand o astfel de minune? La felul cum se gandeste in Romania si cum se voteaza, mai curand vedem Pastele Cailor decat o Constitutie pentru cetatenii Romaniei si nu pentru mafiotii ei.
   • 0 (0 voturi)    
    Pastele cailor....... (Miercuri, 2 martie 2011, 8:37)

    Toni timisoara [anonim] i-a raspuns lui carat

    pentru cultura generala.... PASTELE CAILOR ESTE IN FIECARE AL 4-LEA AN .Este atunci cand Ortodoxi au pastele deodata cu catolici.pe timpuri cand era separat deexemplu era pastele ortodox cerea calul imprumut catolichul, si viceversa......,stiind ca pastele era sau este sarbatoare mare si cei cu un singur cal cerea al doilea imprumut!
   • +1 (1 vot)    
    la dorinta romanilor (Miercuri, 2 martie 2011, 8:42)

    george [anonim] i-a raspuns lui carat

    E nevoie de consens si majoritate de vot a populatiei!
    Vreau sa vad parlamentarul care investit sa discute ceva de 50.000 cetateni, refuza, sau o face pe invers. Hai sa incercam!
    Bun, dar de unde iei 50.000 de romani buni (n-am zis 100.000), care vor sa schimbe ceva?
    Vor cetatenii romani sa schimbe ceva?
    Hoopaa! avem o problema, cu conduita cetatenilor romani si cu moralitata lor!
    Nu vrea majoritatea ?
    Nu va mai ascudenti pe dupa parlamentari, ca daca am vrea cu adevarat ceva, ne-am aduna si i-am mandata sa faca. Si nu au incotro.
    Vrem noi asa ceva?
 • +17 (19 voturi)    
  sa nu se lase (Marţi, 1 martie 2011, 22:10)

  uituca [anonim]

  uram succes!

  maiculita, sa faceti in asa fel sa stati la putere, sa mai faceti ceva
 • +16 (16 voturi)    
  rigiditate (Marţi, 1 martie 2011, 22:49)

  argoman [utilizator]

  Bun,caracterul licit se prezuma dar daca veniturile contabile nu acopera cheltuielile si averea detinuta(calcul simplu aritmetic)este clar ca sunt deja ilicite si pot fi confiscate.Totul depinde de judecatori,care ar trebui sa tina cont de spiritul legii si sa aiba curajul sa judece si sa dea sentintele in sensul acestui spirit de dreptate si sa nu se mai ascunda dupa cuvinte.
  • +7 (7 voturi)    
   Asta in cazul... (Miercuri, 2 martie 2011, 0:08)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui argoman

   Asta e o chestie simpla, dar ce te faci daca apare o matusa Tamara in joc?
   • +1 (1 vot)    
    macar impozitezi mostenirea (Miercuri, 2 martie 2011, 3:24)

    paraipan [anonim] i-a raspuns lui Adrian

    asa
 • +18 (18 voturi)    
  Sa o vad eu pe asta (Marţi, 1 martie 2011, 23:00)

  neo30 [anonim]

  daca trece macar de femeia de serviciu de la parlament legea asta trebui sa o consideram un URIAS progres
 • -4 (8 voturi)    
  ShowMan Base (Marţi, 1 martie 2011, 23:46)

  Gigi [anonim]

  S-ar parea ca va lasati pacaliti de manevrele lui Base menite sa ridice popularitatea PDL-ului...dupa showul de la vama,Base revine pe micile ecrane cu un nou spectacol de prost gust "confiscarea averilor rezultate din coruptie si crima organizata".
  • 0 (0 voturi)    
   Deja e absurd ce spui (Miercuri, 2 martie 2011, 5:58)

   Andrei R [anonim] i-a raspuns lui Gigi

   E greu sa pacalasti oamenii care gandesc cu mintea lor si mai au si ceva in cap, Gigi, crede-ma. Mai usor ii pacaleste ponta pe-aia care nu stiu pe ce lume sunt si nici ce vor de la viata, daca intelegi ce vreau sa spun...De ce e de "prost gust" sa confisti averile rezultate din coruptie ? :))
 • 0 (8 voturi)    
  mda... (Marţi, 1 martie 2011, 23:48)

  bango [anonim]

  va fi ca in rusia: bogatii celorlalti - in puscarie, bogatii nostri - bine mersi, milionari din afaceri cu statul.
 • +2 (4 voturi)    
  ....din pacate... (Miercuri, 2 martie 2011, 0:37)

  bm [anonim]

  ..in cazul modificarii constitutiei , vor fi confiscate in primul ran averile licite, cele ilicite se rascumpara de la judecator , sic ! Hai cu nationalizareaaaaaa !
 • 0 (0 voturi)    
  HA HA HA (Miercuri, 2 martie 2011, 0:38)

  alibabaromania [utilizator]

  HA HA HA
 • 0 (4 voturi)    
  anti băse (Miercuri, 2 martie 2011, 1:36)

  tsal hrista [anonim]

  Ca să îl dea in gât pe băse, sugerez lui Ponta si Antonescu să atace constitutia la baionetă pe această temă. Sigur PDL-ul se va opune.... vor fi demascati....victorieeeee!
  asha se construieshte democratia, simplu!
 • +4 (4 voturi)    
  Simt nevoia sa ies in strada ... (Miercuri, 2 martie 2011, 2:18)

  zexe [anonim]

  ...dar sa nu vad picior de sindicalist, de vames, de politist, de bugetofag. Simt nevoia sa ma fac simtit ca fiinta vie si constienta de statutul meu de CIVIL CINSTIT. Sunt parte a societatii civile, sunt contributorul coruptiei cu gulere albe si vreau sa spun si eu, TARE, DIN RARUNCHI ---- STOP CORUPTIEI!
  Hai, mai baieti, sa mai iesim si noi ceilalti in strada. Altfel, toate aceste sindicate ale coruptiei vor crede ca sunt, precum golanii in curtea scolii, stapanii strazii.
  Voiculescu si Vantu isi permit sa ameninte si sa sfideze aceasta umbra, aceasta stafie cu balanta in mana. Ce Dumnezeu? Ne mai este frica de comunisti?
  • 0 (0 voturi)    
   ai grija la coruptie ca-i superi pe ai tai! (Miercuri, 2 martie 2011, 9:42)

   kitto [utilizator] i-a raspuns lui zexe

   ai grija ca aceasta coruptie este bine intretinuta de udrea si gasca ei!
   vezi cu cine te pui!
   • 0 (0 voturi)    
    ma faci sa rad (Miercuri, 2 martie 2011, 10:31)

    minut [anonim] i-a raspuns lui kitto

    adica ei sunt la guvernare...
    si accepta sa se infiinteze asa ceva?

    ma baiete, mai lasa antenele si realitatea
    mai lasa, mai gandeste si tu

    nu mai accepta traducerea din romana in romana
    de parca suntem tampiti
 • 0 (0 voturi)    
  bine venit (Miercuri, 2 martie 2011, 8:10)

  remy [anonim]

  desi putin tirziu... important e sa-l faceti repede sa functioneze
 • 0 (0 voturi)    
  referendum imediat (Miercuri, 2 martie 2011, 11:33)

  gheorghe sandu [anonim]

  domnule presedinte basescu
  va rog sa initiati modificarea urgenta in martie-aprilie 2011 a articolului din constitutie care ne incurca sa confiscam ce trebuie confiscat prin referendum , prin referendum , prin referendum acum , imediat .
  va multumesc pentru atentia pe care sper sa o acordati acestei rugaminti .


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri