Cateva mii de pensionari militari au protestat marti, de 1 martie, in Capitala si au cerut Guvernului sa opreasca recalcularea pensiilor si sa respecte hotararea ICCJ privind suspendarea aplicarii HG 735/2010. La protest au participat aproape 2.500 de persoane, conform Jandarmeriei, insa liderii de sindicat au sustinut ca la manifestare au fost aproximativ 8.000 de pensionari militari din Capitala si din mai multe judete. Pensionarii au marsaluit pe strazile din Bucuresti inarmati cu fel de fel de pancarte pe care erau caricaturizati Traian Basescu, Emil Boc, Elena Udrea sau Gabriel Oprea, au strabatut in mars Bucurestiul si au scandat "Jos Basescu!", "Demisia!", "Demnitate!", "Afara, afara! Javra ordinara!", precum si ”Basescu, Basescu, Te cheama Ceausescu!”.

Protestul pensionarilor militariFoto: Hotnews

Ora 10:30 Aproximativ 2.000 de pensionari militari s-au adunat in fata Academiei Militare din Bucuresti. Inarmati cu pancarte, dar si cu buchete de flori pentru doamnele de pe strada, protestatarii asteptau ora 11:00 cand era programat un mars de protest pana in Piata Victoriei in fata cladirii Guvernului. Liderii de sindicat anunta in portavoce: "Camarazi, astazi vom fi 10.000 de oameni. Sa mergem la ei si sa le aratam ca noi suntem armata si ca nu se pot juca cu drepturile noastre!".

Langa multimea care se adunase, cateva femei si-au intins tarabele cu zambile, ghiocei si branduse si isi fac reclama la marfa. Putin mai departe, pe cateva mese din lemn stau insirate sute de martisoare puse la vanzare. "Cumparati-i un martisor lui Basescu", spune in gluma unul dintre vanzatori. "Ar trebui sa-i ducem o funie lui Basescu sa se spanzure, nu un martisor", rade unul dintre protestatari, uitandu-se spre colegii sai.

Ora 11:00 Multimea de oameni se pune in miscare. Politia opreste traficul, fanfara incepe sa cante si primele scandari, desi mai timide, incep sa se faca auzite: "Jos Basescu!", "Jos Guvernul", "Demisia!"

"Am primit o pensie diminuata cu 60% in ianuarie. Am primit banii retroactiv, insa aceste nedreptati nu se termina aici", spune nemultumit unul dintre protestatari. Cineva din multime incepe sa strige "Javra Ordinara!", insa unul dintre liderii de sindicat ii face repede semn sa taca.

Pe langa steaguri si bannere, protestatarii au fost dotati si cu diverse caricaturi cu Traian Basescu, Emil Boc, Elena Udrea si Gabriel Oprea.

"Suntem peste 7.000 de persoane. Si ne mai asteapta cateva mii in Piata Victoriei. Suntem mai multi ca data trecuta", ne spune unul dintre liderii de sindicat. De cealalta parte, reprezentantii Jandarmeriei spun sec: "De la Academie au plecat 2.000 de persoane. La Victoriei nu este nimeni acum". "Pai cei de la jandarmerie mereu subestimeaza. Le e frica sa spuna cati suntem cu adevarat", raspunde din nou liderul de sindicat.

Ora 11:45 Incet-incet, coloana inainteaza si se apropie de Calea Victoriei. Se scandeaza: "Cinste lor, cinste lor, cinste politistilor", "Fara bani si-aproape goi si jandarmii sunt cu noi", "Afara, afara cu mafia din tara", "Jos dictatorul", "Nu va fie frica, si Basescu pica", dar si "Basescu, Basescu, Te cheama Ceausescu".

Coloana trece prin fata sediului Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Se scandeaza "DNA, Nu uita, Va veni si vremea ta!" si se huiduie copios.

Ora 12:00 Coloana de protestatari se opreste la intrarea pe bulevardul Magheru si asteapta ca politia sa dirijeze traficul. Pe trotuare, zeci de curiosi stau si se uita. "Da' ce ati venit cu fanfara, a murit ala (n.r. Traian Basescu)?", intreaba razand o florareasa. "Nu inca, dar lasa ca il linistim noi", raspunde cineva din multime.

O parte dintre protestatari ofera flori doamnelor si fetitelor de pe margine. O parte dintre "spectatori" ii aplauda, altii le fac cu mana, dar sunt si cativa care ii injura si comenteaza nemultumiti. "Pai da, sigur, aveti pensii de zeci, sute de milioane, si tot iesiti in strada sa faceti scandal". "Ce stii tu, domnule, cat de bine sau cat de greu o ducem noi? Eu am o pensie de 13 milioane. Vi se pare mult?", raspunde un pensionar.

Se intoneaza "Treceti batalioane romane Carpatii" si "Marsul funebru".

Ora 12:30Marsul trece prin Piata Romana si da peste cap traficul din intersectie. Pe langa scandarile si fluierele protestatarilor, se aud zeci de claxoane de la soferii nemultumiti. De la masina care conducea coloana se scandeaza "Afara, afara! Cu javrele din tara!", insa in spate scandarea s-a transformat in "Afara, afara! Javra Ordinara!".

"Nu e normal sa mi se ia statutul de militar. Cum sa devin eu acum civil? Eu am lucrat si am servit patria zeci de ani", se plange un pensionar. "Mie nu-mi gasesc ani intregi de vechime, de parca eu nu am slujit tara, ci am stat degeaba", spune altul.

Ora 13:00 In Piata Victoriei, 20-30 de persoane asteapta in frig ca multimea de protestatari sa ajunga. Pe acordurile marsului funebru, coloana incepe sa patrunda in piata. In fata Palatului Victoria, la o tribuna improvizata in spatele unei camionete, liderii de sindicat fac probe de sunet si dirijeaza multimea cum sa se aseze in piata. Scandarile au mai incetat, lumea asteapta ca mitingul sa inceapa, iar liderii de sindicat sa-si tina alocutiunile de la tribuna.

Ora 13:40 Fanfara incepe sa intoneze Imnul de stat, in timp ce unii pensionari, cu caciulile date jos de pe cap, stau fie in pozitie de salut, fie cu mana in dreptul inimii. De la tribuna se anunta startul mitingului. Rand pe rand, liderii de sindicat isi tin discursurile si se opresc din cand in cand si lasa multimea sa scandeze "Demisia", "Jos Guvernul" sau "Hotii!".

Ora 14:30 Jandarmeria: "Au plecat 2.000 de la Academie. Acum sunt maxim 2.500 de persoane aici in Piata". Liderii de sindicat la tribuna: "La televizor se spune ca suntem manipulati politic si ca suntem doar 2.000. Rusine! Suntem peste 8.000 de oameni aici! Sa tipam sa ne auda bine!". Lumea huiduie si scandeaza impotriva premierului si a ministrului Oprea. "Sa iasa afara Chioru' si Piticu'", striga cineva din spate. "Nu au curajul. Le e frica la toti!", raspunde alta voce.

Protestatarii au anuntat ca vor participa la actiunile confederatiilor sindicale organizate in ziua asumarii raspunderii Guvernului pe Codul Muncii.

Se scandeaza "Demnitate si Onoare!", "Suntem militari, nu beneficiari!", "Armata inseamna ordine si disciplina", dar si "Afara, afara, cu javrele din tara!".

Ora 15:00 Mitingul de la sediul Guvernului se incheie fara incidente, cu o ora mai devreme decat era stabilit. Liderii de sindicat le multumesc oamenilor pentru efort si le amintesc ca vor iesi din nou in strada daca Guvernul nu se conformeaza. Din multime, cineva canta: "Noi de-aicea nu plecam…", insa multimea se risipeste in cateva minute in timp ce din boxe se aude "Doamne, ocroteste-i pe romani!".​