Alti 86 de romani au fost adusi in tara din Libia, 60 dintre acestia fiind transportati cu o aeronava MApN, care a aterizat pe Aeroportul Otopeni in noaptea de luni spre marti, iar 26 au ajuns cu un avion la Budapesta, de unde au fost preluati cu un autocar al Politiei de Frontiera, informeaza Mediafax.

Cu aeronava MApN Hercules C-130 au fost adusi in tara atat cei 60 de cetateni romani, cat si 13 cetateni straini cu nevoi urgente de evacuare din Libia, din care cinci americani, sapte ciprioti si un britanic.

O aeronava MApN C-27 J Spartan a efectuat, luni, o misiune pe ruta La Valetta-Tripoli-La Valleta, evacuand din Libia 25 de cetateni romani si straini. Acestia, impreuna cu alti 48 de cetateni romani care au ajuns in Malta cu alte mijloace de transport, au fost preluati de aeronava C-130 Hercules care i-a adus la Bucuresti. Aeronava militara a plecat de pe Aeroportul din La Valletta (Malta) si a aterizat, luni noapte, pe Aeroportul "Henri Coanda" Otopeni.

Alti 26 de romani au fost adusi cu o aeronava militara la Budapesta, de unde au fost preluati cu un autocar al Politiei de Frontiera si adusi in Capitala in noaptea de luni spre marti.

Aeronava militara C-27 J Spartan a ramas in asteptare pe aeroportul din Malta, pregatita sa decoleze pentru evacuarea altor cetateni romani, in functie de necesarul de zboruri stabilit de Ministerul Apararii nationale si Ministerul Afacerilor Externe.

Potrivit MAE, un convoi de autocare in care sunt imbarcati 94 de cetateni romani angajati la punctele de lucru de la Sarir Wellfield si Sarir Plant se afla in drum spre frontiera terestra dintre Libia si Egipt, fiind programat sa ajunga in Egipt in cursul noptii de luni spre marti. Transportul a fost organizat de compania angajatoare, iar intreaga logistica pentru asistenta consulara este gestionata de MAE.

Conform precizarilor companiei, acestia vor fi repatriati pe cale aeriana.

Ministerul de Externe precizeaza ca pana in prezent 646 cetateni romani au primit sprijin consular si logistic pentru a putea parasi Libia in conditii de siguranta deplina.