Un angajat al companiei SNC Lavalin, aflat la Sarir in Libia, a transmis un mesaj HotNews.ro prin intermediul fiice sale, prin care povesteste ca muncitorii romani aflati acolo sunt blocati, iar masurile de evacuare anuntate de companie Ministerului Afacerilor Externe Roman nu au loc. "Sunt oameni bolnavi de panica si cind au auzit ce fac canadienii au intrat si mai tare in panica. Sunt inconstienti, ne trateaza ca pe animale," se precizeaza in mesaj.

MAE anuntase printr-un comunicat de presa transmis sambata ca a luat legatura cu reprezentanti ai mai multor firme, printre care si pe cea a companiei canadiene SNC Lavalin, stabilind diferitele variante de evacuare in siguranta a 79 de cetateni romani de la Ghademes, precum si a 71 de cetateni romani de la Sarir Wellfield si 36 de la Sarir Plant. Sunt luate in calcul doua posibilitati de evacuare, pentru locatia Sarir - terestru catre Egipt, iar pentru locatia Ghademes - terestru, fie catre Algeria, fie catre Tunisia, iar ulterior pe calea aerului catre Romania.

In mesajul trimis fiicei si pus la dispozitia HotNews.ro se precizeaza ca muncitorilor li s-a spus sa se organizeze pentru evacuare, insa in urma cu cateva ore mesajul din partea managementului a fost altul.

"Reprezentatii din Libia isi bat joc de muncitori de la Sarir, 130 de persoane, si nu vor sa ne primeasca in campul de maxima siguranta, motivind ca nu au spatiu, campul are o capacitate de peste 2000 de locuri iar noi mergeam cu mancarea si bucatarii nostri trebuia doar sa ne cazeze, dar canadianul care este sef de camp - Jean Roy - si cu managerul de fabrica - G. Brabant au refuzat sa ne cazeze, cu toate ca au promis ministerului de externe ca ne primeste."

Angajatii ar fi urmat sa fie preluati si dusi pe cale terestra in Alexandria, Egipt.

Situatia ne-a fost semnalata de aceeasi persoana in cursul zilei de joi. Potrivit fiicei, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, compania i-a amenintat pe muncitori cu desfacerea contractelor de munca daca nu se intorc sa lucreze la sonde, desi angajati din alte state fusesera evacuati si li se promisese evacuarea.

Contactata de HotNews.ro, compania a raspuns, joi seara, printr-un email din partea ofiterului pentru relatii cu presa: "Va putem spune ca planurile de evacuare se deruleaza in conditii bune si primele faze au fost realizate cu succes, altele au loc in prezent. 100% dintre angajatii nostri sunt in siguranta si s-a luat legatura cu ei. Nu putem da alte detalii pana cand procesul de evacuare este complet, pentru a nu compromite siguranta celor transferati."

Un numar de 270 de cetateni romani au fost evacuati din Libia pana in acest moment si se are in vedere evacuarea a inca circa 50 de cetateni romani pe calea aerului si a altor 44 pe cale maritima, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), citat de Agerpres.

"In urma evaluarii situatiei de pe teren, astazi, 26 februarie 2011, se are in vedere evacuarea a circa 50 de cetateni romani pe calea aerului si se depun eforturi sustinute, prin cooperarea consulara europeana, pentru a face posibila evacuarea pe cale maritima a inca 44 de cetateni romani care se afla la Benghazi", informeaza MAE.

"Reamintim ca, pe fondul degradarii situatiei din Libia si in vederea asigurarii infrastructurii de sprijin pentru asistarea cetatenilor romani, MAE a initiat o Hotarare de Guvern, in urma careia Executivul a aprobat fondurile solicitate (900.000 RON), necesare demararii procedurilor de repatriere. MAE asigura astfel fondurile necesare derularii operatiunilor de evacuare", precizeaza comunicatul.

MAE ii sfatuieste pe toti cetatenii romani care se mai afla in Libia sa se repatrieze si anunta ca in cadrul Departamentului Consular functioneaza, in regim permanent, celula de criza, cetatenii romanii avand posibilitatea contactarii 24/24 a liniei telefonice +4021.319.21.37.