Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex afirma, intr-un comunicat de sambata, ca Sorin Blejnar l-a numit in functia de director executiv al Directiei Judetene Vamale Ploiesti pe Cornel Costea, cu incalcarea statutului functionarilor publici, neindeplinind conditiile de promovare, transmite Mediafax.

"Presedintele ANAF, Sorin Blejnar a facut mai multe declaratii publice in care se plangea ca nu are putere asupra lucratorilor vamali (de a-i schimba sau sanctiona), desi cunostea neregulile din vami. Contrar acestor declaratii, va prezentam argumente din care rezulta ca presedintele ANAF si-a atras si exercitat puterea asupra vamilor: Sorin Blejnar a fost numit presedinte ANAF in data de 6 ianuarie 2009; in data de 18 februarie 2009 s-a emis HG 110 prin care Sorin Blejnar si-a luat competenta de a numi directorii executivi ai directiilor regionale pentru accize si operatiuni vamale si directorii executivi ai directiilor judetene si a municipiului Bucuresti pentru accize si operatiuni vamale. Toate numirile pentru celelalte functii de conducere din autoritatea vamala se faceau doar cu avizul presedintelui ANAF", arata Pro Lex.

Sursa citata sustine ca odata cu preluarea atributiilor de numire a directorilor din vami, l-a adus in functia de director al directiei resurse umane pe Gheorghe Stambelu, fost director al directiei resurse umane din cadrul autoritati vamale. "In data de 30 martie 2009, doi inspectori din cadrul Serviciului de inspectie fiscala, printr-un control inopinat, au constatat la SC Petrom SA un prejudiciu la bugetul statului, prin neplata accizelor, in suma de aproximativ cinci milioane de euro. La o jumatate de ora dupa inregistrarea procesului-verbal de control la registratura agentului economic, inspectorii fiscali au fost chemati in biroul presedintelui ANAF, unde au fost trasi la raspundere, pentru ca s-au dus in control si au constatat prejudiciul. De fata cu acestia, Sorin Blejnar le-a solicitat sefilor profesionali sa fie destituiti din functia publica, ceea ce s-a si facut la data de 13 octombrie 2009. Instanta de judecata a constatat, irevocabil, legalitatea actului de control", mai spune Pro Lex.

Potrivit sindicatului, in data de 29 mai 2009 a emis ordinul 1164 prin care, "contrar organigramei si ROF al autoritatii vamale, domnul Sorin Blejnar acorda Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Bucuresti puterea de a exercita activitati specifice de control operativ si inopinat, pe intreg teritoriul Romaniei. Mentionam faptul ca, aceasta atributie o avea Directia Supraveghere Accize si Operatiuni Vamale din cadrul Autoritatii Nationale a Vamilor. De asemenea, fiecare directie regionala vamala are structuri de specialitate pentru efectuarea controlului in raza de competenta teritoriala".

"In data de 5 august 2010 a fost numit sef al Biroului Vamal Siret, domnul Tudor Ioan. Dupa sapte zile de la numire, acesta a avut o captura de 24.000 pachete de tigari si, in loc de recompensa, in aceeasi zi, a fost schimbat din functie, iar, dupa alte trei zile, a fost mutat la 50 km de locul de munca. Pentru ca a castigat procesul si a fost repus in functie, la data descinderii DNA, la Biroul Vamal Siret erau doi sefi de vama pe acelasi post. In august 2010, l-a promovat temporar in functia de director executiv al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Ploiesti pe domnul Cornel Costea, cu incalcarea statutului functionarilor publici (nu indeplinea conditiile pentru promovare in functie). Pentru a-i face loc acestuia, persoana care ocupa functia de director, prin concurs, a fost mutata la Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale Targoviste", subliniaza sindicatul in comunicat.

Pe baza declaratiei unui fost sef de vama, vicepresedintele ANAF, Traian Marginean, a fost pus sub acuzare si schimbat din functie. "Desi exista mai multe declaratii ale sefilor de vami, care il indica pe Sorin Blejnar ca fiind beneficiar al mitei din vami, deocamdata, paradoxal, nu s-a procedat la fel ca in cazul Traian Marginean", sustine pro Lex, care precizeaza ca, "de-a lungul timpului, s-a pozitionat categoric impotriva coruptiei din vami si politie, membrii de sindicat fiind afectati de coruptia institutionalizata, la fel ca toti ceilalti cetateni care traiesc din munca cinstita".

Totodata, Pro Lex recomanda "efectuarea unei banale numaratori a membrilor si lideri de sindicat Sed Lex si SNPPC, care au fost (sau vor fi) retinuti in ".

Din totalul de 14.000 membri ai Pro Lex, doar trei au fost chemati la DNA, pana in prezent.