Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba sustine ca justitia trebuie sa isi faca datoria in cazul lui Bercea Mondial, dar spune ca nu crede ca acesta este vinovat de tentativa de omor pentru ca nu este "razbunator si agresiv" si de aceea nu il vede "cu cutitul in mana".

Autointitulatul rege al romilor Florin Cioaba a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca il cunoaste pe Sandu Anghel, zis Bercea Modial, din anul 2009 si nu crede ca acesta este vinovat de tentativa de omor, relateaza Mediafax.

"Din ce am vazut la televizor si din discutiile pe care le-am avut cu romii mei de acolo din judet, deocamdata, nu este clar cine a dat cu cutitul. Familia lui spune ca el nu a dat, ci unul dintre fiii lui, iar autoritatile spun altceva. Dar eu, personal, nu il vad pe Bercea cu cutitul in mana sa mearga sa faca asta. Stiu ca nu este un om atat de agresiv si de razbunator. Stiu ca este un om la locul lui. Poate ca gresesc si de asta nu as vrea sa ma pronunt pana cand instanta de judecata nu se va pronunta asupra acestui caz", a spus Cioaba.

Florin Cioaba a afirmat ca nimeni nu este "mai presus de lege", adaugand ca, in comunitatea romilor, nu vor fi acceptati oameni "patati".

Cioaba a spus ca legaturile lui Bercea Mondial cu diferite persoane importante din Romania, inclusiv cu familia presedintelui Basescu, nu denota altceva decat "grandomanie" din partea lui Bercea.

"Bercea are vreo 12 sau 14 copii si pe toti oamenii importanti din tara asta vrea sa ii faca nasi. Asa a ajuns si la Stolojan, si la fratele presedintelui Basescu, si la altii. Este o grandomanie a lui sa iasa in fata. La romii de matase, cum este el, asta este grandomania: sa le dea la Guta si la Salam bani", a declarat Cioaba.

Cioaba a spus ca, deoarece familia presedintelui Basescu a botezat un copil de rom, de care "doamna are in continuare grija sa mearga la scoala, ii trimite haine si rechizite", fratele presedintelui a crezut ca "face un gest crestinesc" si i-a botezat copilul lui Bercea Mondial.

In plus, Florin Cioaba a vrut sa le raspunda lui Madalin Voicu si Nicolae Paun, care s-au intrebat "pe la televiziuni" de ce a participat Traian Basescu, in anul 2009, la sarbatoarea romilor de la Costesti.

"Am lasat prea mult timp fara a veni cu unele precizari si lucrurile incep sa fie denaturate si sa se intoarca impotriva noastra. Unele posturi de televiziune, de un an de zile, dau aceleasi imagini. Indiferent in ce context se discuta, apare imaginea mea cu presedintele cu venirea la Costesti si cred ca aceste lucruri aduc un prejudiciu nu numai presedintelui, dar si comunitatii romilor. Cei care dau asemenea imagini vor sa aduca impotriva presedintelui un fel de injosire pentru ca a venit la o serbare a romilor, care la data aceea nu era chiar una oarecare, ci era 8 septembrie, Zilele Culturii Romilor", a afirmat Cioaba.

El a sustinut ca, in anul 2009, din cauza problemelor dintre romi si maghiari din judetele Harghita si Covasna, Romania era aproape de a fi sanctionata de Uniunea Europeana pentru discriminarea romilor.

Cioaba a spus ca, la Costesti, a venit o delegatie a Forumului European al Romilor, condusa de Rudko Kawczynski, care s-a intalnit cu presedintele Basescu pentru a discuta modalitati de rezolvare a problemelor aparute si pentru a arata intregii Europe ca in Romania cazurile de discriminare a romilor sunt izolate.

Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost arestat, duminica, de Tribunalul Olt intr-un dosar in care este cercetat pentru tentativa la omor calificat, dupa ce si-ar fi injunghiat nepotul, Ionut Anghel, zis Mercedes, care a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta Craiova.