Aeronava militara de transport C-130 HERCULES, apartinand Fortelor Aeriene Romane, a aterizat joi, la ora 18.10, pe Aeroportul din Tripoli (Libia), iar aeronava militara C-27 J SPARTAN a aterizat, in jurul orei 19.00, pe Aeroportul La Valleta din Malta, informeaza MApN, citat de Agerpres.

Operatiunile de imbarcare a cetatenilor romani sunt asigurate prin grija personalului diplomatic si consular aflat in capitala Libiei. Cele doua aeronave militare romanesti au decolat joi, incepand cu ora 13.30, de la Flotila 90 Transport Aerian Otopeni.

Guvernul a adoptat miercuri o hotarare pentru aprobarea unor masuri speciale, ca urmare a starii de criza si urgenta umanitara din Marea Jamahirie Araba Libiana Populara Socialista, iar ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a dispus pregatirea celor doua aeronave de transport apartinand Fortelor Aeriene, pentru evacuarea cetatenilor romani aflati in Libia.

MApN si MAE au luat in calcul executarea numarului de zboruri necesare pentru evacuarea din Libia a tuturor cetatenilor romani care au facut sau vor face solicitari in acest sens.

Saisprezece romani au fost evacuati miercuri din Libia la bordul a doua avioane, unul trimis de Ucraina, iar altul de Polonia, alaturi de ucraineni, rusi, slovaci, polonezi sau britanici, potrivit Mediafax, care citeaza Interfax Ucraina.

Un avion Il-76 care a decolat din Tripoli cu 163 de pasageri la bord, printre care 125 de ucraineni si cinci rusi, a aterizat la aeroportul Borispil din Kiev, in noaptea de miercuri spre joi.

Printre pasageri s-au numarat si doi slovaci, 11 polonezi, un roman, patru kazahi, un ungur, patru cehi si zece azeri. La bordul avionului se aflau de asemenea 38 de copii si 47 de femei, potrivit unui purtator de cuvant al Ministerului ucrainean de Externe.

Alti 15 romani aflati in Libia au ajuns in Polonia miercuri noaptea, la bordul unui avion trimis de Guvernul polonez pentru a-i evacua pe cetatenii acestei tari. Aeronava a transportat 61 de persoane, printre care 15 polonezi, 20 de britanici si 15 romani.

Persoanele evacuate au descris scenele de la aeroportul din Tripoli ca fiind similare Infernului lui Dante, in conditiile in care cetatenii straini incearca sa fuga dintr-o tara cuprinsa de haos.

SUA, China si mare parte din statele Europene au trimis avioane pentru a evacua cei peste 10.000 de cetateni straini din Libia.

Guvernul roman a anuntat miercuri ca o aeronava de 200 de locuri apartinand companiei Tarom va fi trimisa in Malta, iar executivul a alocat 900.000 de lei pentru suportarea cheltuielilor de transport pentru romanii care vor sa revina in tara.

Potrivit ministrului de externe, Teodor Baconschi, circa 220 de cetateni au solicitat intoarcerea in tara. Baconschi a mai spus ca este o problema cu muncitorii romani aflati la circa 1.000 de kilometri de Tripoli.

Mii de oameni au cerut in ultimele zile inlaturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi, aflat la putere de peste 40 de ani. Gaddafi a venit la putere dupa o lovitura militara, in 1969, si de-atunci conduce tara fara Parlament si fara Constitutie. Desi sustine ca este doar "un lider revolutionar", liderul libian detine puterea absoluta, avand controlul asupra serviciilor de securitate.

Protestele din Libia intervin in contextul in care Orientul Mijlociu si nordul Africii sunt martorele, in ultimele luni, la ample miscari de protest indreptate impotriva guvernelor.