Deputatul Brandusa Cornelia Novac (PDL) se afla in stare de incompatibilitate, a anuntat joi Agentia Nationala de Integritate. ANI precizeaza ca, in afara de functia de deputat, Novac este Director/manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti. La sfarsitul lunii ianuarie 2011, Agentia anuntase ca senatorii Mircea Diaconu PNL si Mircea Cinteza PDL se afla in stare de incompatibilitate.

Brandusa NovacFoto: Agerpres

"In temeiul art. 12, alin. (1) si alin. (2), lit. b din Legea nr. 176/2010, Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, la data de 16.11.2010, cu privire la nerespectarea de catre doamna Brandusa Cornelia Novac, in calitate de Director/manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti, a regimului juridic privind depunerea si completarea declaratiilor de avere si de interese", a scris ANI, precizand ca Novac este Director/manager al circului incepand cu data de 22.02.2008 si pana in prezent.

"Conform prevederilor Legii nr. 269/2009 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul institutiilor de spectacole sau concerte, muzeelor si colectiilor publice, bibliotecilor si asezamintelor culturale de drept public, functia de Director/manager al "Circ & Variete Globus" Bucuresti, institutie publica aflata in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, este o functie publica de conducere, remunerata de catre autoritate, in baza unui contract de management incheiat pe durata determinata, iar remuneratia managerului persoana fizica este asimilata, din punct de vedere fiscal, veniturilor salariale. Cuantumul remuneratiei managerului se stabileste la nivelul salariului maxim brut care se plateste in institutia publica, in conditiile legii, majorat cu pana la 55% din acesta", a precizat ANI.

Agentia reaminteste ca Brandusa Novac exercita, in prezent, mandatul de Deputat in Parlamentul Romaniei, detinand si functia de Secretar al Comisiei pentru Cultura, Arte si Mijloace de Informare in Masa a Camerei Deputatilor.

"Potrivit art. 71, alin. (2) din Constitutia Romaniei si art. 14, alin. (2) din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, republicata: Calitatea de deputat sau de senator este incompatibila cu exercitarea oricarei functii publice de autoritate, cu exceptia celei de membru al Guvernului. Conform art. 81, alin. (2) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitarilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, Prin functii publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se intelege (...) functiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte autoritati si institutii publice, (...), functiile de conducere si executie din serviciile publice descentralizate ale ministerelor si celorlalte organe din unitatile administrativ-teritoriale si din aparatul propriu si serviciile publice ale consiliilor judetene si consiliilor locale, precum si functiile care, potrivit legii, nu permit persoanelor care le detin sa candideze in alegeri", scrie ANI, care afirma ca Novac nu a informat Biroul Camerei in legatura cu starea sa de incompatibilitate.

Potrivit ANI, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al incompatibilitatilor constituie temei pentru eliberarea din functie, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective".

Novac poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ.