Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis miercuri emiterea de mandate de arestare preventiva pe 29 de zile pentru sapte politisti de la Punctul de Frontiera Albita si cercetarea in libertate a opt politisti de frontiera, printre care si seful PTF Albita, Daniel Corban, informeaza Agerpres.

Magistratii au impus pentru cele opt persoane care vor fi cercetate in libertate masura interdictiei de a parasi localitatea de domiciliu. Decizia judecatorilor poate fi atacata cu recurs.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au ramas in pronuntare marti in cazul propunerii de arestare preventiva a sefului Punctului de Trecere a Frontierei Albita, Daniel Corban, si a altor 14 politisti de frontiera, acestia parasind sediul CAB in aceeasi zi, intrucat ordonanta de retinere pentru 24 de ore emisa de procurori expirase.

Potrivit DNA, in sarcina acestora s-au retinut infractiunile de luare de mita in forma continuata si sprijinire a unui grup infractional organizat.

Au fost retinuti de procurori: Daniel Cristian Corban, comisar de politie, sef PTF Albita, (3 acte materiale), Ioan Balahura, agent principal de politie (14 acte materiale), Claudia Catalin Alistar, agent principal de politie (20 de acte materiale), Catalin N. Popa, agent sef adjunct de politie, (18 acte materiale), Andrei Alin Nechita, agent de politie (17 acte materiale), Constantin Tanasa, agent principal de politie (15 acte materiale), Danut Mirel Cornea, agent de politie (38 acte materiale), Marius Adrian Pascal, agent de politie (15 acte materiale),Traian Tataru, agent sef de politie (19 acte materiale), Rares -Ionut Fortu, agent de politie (6 acte materiale), Petrut Porumboiu, agent sef de politie (4 acte materiale), Radu Daniel Girtu, agent principal de politie (25 de acte materiale), Octavian Mardare, agent de politie (23 de acte materiale), Iordan Baltatu, agent principal de politie (64 de acte materiale) si Vlad Grigorescu, agent principal de politie (24 de acte materiale).

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca in perioada noiembrie 2010 - ianuarie 2011 cei 15 inculpati in exercitarea atributiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mita, atat in nume propriu, cat si in numele celorlalti colegi, pentru a trece cu vederea si a nu constata infractiuni, contraventii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a Romaniei.

'In cele mai multe situatii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul Romaniei a unor cantitati de produse accizabile, in general tigari, peste limita legala. De multe ori, mita este pretinsa doar pentru simpla indeplinire a atributiilor de serviciu, adica aplicarea stampilei de tranzit a frontierei de stat. Activitatea infractionala in cadrul PTF Albita este o activitate infractionala repetitiva, indelungata ca derulare in timp, organizata ierarhic, unde fiecare politist de frontiera isi are rolul stabilit, isi cunoaste si isi asuma riscul si, de asemenea, isi primeste recompensa in masura contributiei la comiterea faptei', potrivit DNA.

Procurorii anticoruptie au constatat ca, de regula, "tariful" este cunoscut de cei care ofera mita, si anume 10 lei pentru simpla aplicare a stampilei.

DNA mentioneaza ca beneficiile materiale ilicite rezultate in urma desfasurarii activitatilor infractionale de coruptie, pentru fiecare inculpat in parte, pe fiecare tura de serviciu, variaza intre 100 de lei si 1.000 de lei, in functie de datele calendaristice (zile normale, zile de sarbatoare legala sau religioasa), momentul zilei (tura de noapte sau tura de zi) si de abilitatea fiecarui inculpat.

Potrivit procurorilor, inculpatul Corban, folosindu-se de functia de conducere pe care o detinea, proteja activitatea infractionala desfasurata de lucratorii de politie in PTF Albita, primind in schimbul acestei protectii diferite sume de bani, cu titlul de mita, de la subalternii din fiecare tura de serviciu.