Sansele Romaniei si Bulgariei de a adera la Spatiul Schengen se vor imbunatati considerabil daca urmatorul raport al Comisiei Europene privind justitia si lupta impotriva coruptiei se va imbunatati, relateaza Novinite.com, care citeaza surse apropiate negocierilor.

Romania si Bulgaria doresc sa adere la Spatiul Schengen in luna martie si sustin ca au indeplinit toate conditionalitatile, dar integrarea a fost practic blocata in urma veto-ului exprimat initial de Franta si Germania, dar la care au aderat ulterior si alte tari, precum Finlanda si Olanda.

In acest moment, cele doua tari spera sa fie admise in Spatiul Schengen in octombrie.

"Dosarul Bulgariei si Romaniei ar putea fi ajutat daca urmatorul raport al Comisiei - asteptat in iulie - va fi pozitiv", a declarat un diplomat european pentru agentia germana de presa DPA.

Declaratia vine la doua zile dupa ce un raport de etapa al Comisiei a notat atat aspecte pozitive cat si negative.

Rapoartele Comisiei asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt publicate de doua ori pe an, pe baza evaluarilor guvernelor, serviciilor Comisiei, a statelor membre si a organizatiilor non-guvernamentale.

Raportul de Monitorizare pe Justitie publicat vineri de CE noteaza ca Romania a facut unele progrese in lupta impotriva coruptiei, dar trebuie sa se axeze pe accelerarea judecarii cazurilor de coruptie la nivel inalt si pe consolidarea politicii generale anticoruptie, pana in vara acestui an, cand este asteptata urmatoarea evaluare a Comisiei Europene.

Raportul precizeaza insa ca Bulgaria a facut progrese pentru a-si reforma sistemul judiciar si a lupta impotriva coruptiei, dar eforturile sale raman insuficiente pentru a fi considerate conforme cu criteriile Uniunii Europene.