Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins vineri recursurile formulate atat de Dinu Patriciu, cat si de Serviciul Roman de Informatii in procesul in care omul de afaceri a actionat in judecata SRI pentru ca i-ar fi ascultat ilegal telefoanele. Prin decizia ICCJ, Dinu Patriciu a obtinut o despagubire de 50.000 de lei, mentinandu-se astfel decizia Tribunalului Bucuresti, anunta Agerpres.

Pe 2 martie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie a sesizat din oficiu Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate in legatura cu prevederi din Legea privind protectia informatiilor clasificate ridicata in procesul dintre Dinu Patriciu si SRI si a suspendat judecata recursurilor.

Curtea Constitutionala a respins, pe 4 noiembrie anul trecut, exceptia de neconstitutionalitate ridicata in acest proces, care se referea la conditiile si persoanele care pot avea acces la informatiile clasificate ce constituie secret de stat sau de serviciu in cadrul procedurilor judiciare.

In februarie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a respins apelul procurorilor la decizia Tribunalului Bucuresti care hotarase ca Serviciul Roman de Informatii sa-i plateasca despagubiri omului de afaceri Dinu Patriciu pentru ascultarea telefoanelor.

Suma ce trebuie platita de SRI omului de afaceri se ridica la 50.000 de lei.

Procesul dintre Patriciu si SRI de la Curtea de Apel Bucuresti a fost suspendat aproape opt luni, dosarul fiind trimis la Curtea Constitutionala pentru judecarea unor exceptii.

In decembrie 2008, Curtea Constitutionala a respins exceptiile ridicate de avocatii lui Patriciu.

Dinu Patriciu si societatea Rompetrol au actionat in judecata SRI, dupa ce au fost publicate in presa, in aprilie 2006, stenograme ale SRI in care apareau discutii ale lui Patriciu cu diversi parteneri de afaceri.

Patriciu a solicitat SRI daune morale si reputationale de un milion de dolari.

Pe 11 mai 2007, Tribunalul Bucuresti - instanta de fond - i-a dat dreptate lui Dinu Patriciu si a obligat SRI la plata a 50.000 de lei, reprezentand daune morale, precum si la plata cheltuielilor de judecata, in valoare de 2.247 de lei.