Directia Nationala Anticoruptie a primit plangerea fostului sef al Vamii Giurgiu, Marius Ungureanu, in legatura cu acuzatiile pe care le aduce liderului sindical Vasile Marica, sesizarea fiind inregistrata ca dosar penal, potrivit Agerpres.

Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a precizat ca sesizarea lui Marius Ungureanu a venit prin posta si va urma cursul firesc al oricarui asemenea demers.

Potrivit acesteia, practica de comunicare a DNA in cazul sesizarilor sau denunturilor este de a nu da informatii care s-ar putea sa stea la baza unor eventuale dosare penale, insa DNA a facut aceste precizari datorita situatiei in cauza determinate de impactul mediatic generat de declaratiile publice.

Fostul vames Marius Ungureanu a afirmat, marti, intr-o conferinta de presa organizata de Sindicatul National al Politistilor si Vamesilor "Pro Lex", ca liderul Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetare "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mita de la angajati din vami pentru a interveni in promovarea si mentinerea lor in functii.

Ungureanu preciza, marti, ca a facut un autodenunt in 2001, dar ca nu a luat nimeni nicio masura, "iar acum a facut un nou autodenunt la DNA cu privire la faptele de luare si dare de mita".

In conferinta de presa de marti, Marius Ungureanu a sustinut ca liderul "Sed Lex", Vasile Marica, a luat mita de la angajati din vami pentru promovare si mentinere in functii, ca a infiintat si este principalul beneficiar al acestui sistem, existand o inregistrare in care angajati de la Vama Giurgiu spun ca sindicalistul dorea mai multi bani.

Marius Ungureanu - care spune ca intre 1990 si 2003 a lucrat la Vama Giurgiu, mai intai ca lucrator vamal, apoi ca sef de tura si sef de vama - a declarat ca il cunoaste pe Vasile Marica din 1996, acesta prezentandu-se ca "om cu relatii".

Ungureanu a subliniat ca, din 1997 si pana in 2002, i-a dat lui Marica 2.000-2.500 de dolari pe luna, impreuna cu Robert Cristoi si Eugenia Ciobanu, care au fost in sindicatul Unirea, actualul "Sed Lex".

El a mai spus ca, in 2001, a fost facuta o actiune a Serviciului Roman de Informatii (SRI) si ca exista o inregistrare in care seful de tura de atunci Robert Cristoi - actualul prefect de Giurgiu - spunea ca Vasile Marica dorea mai multi bani, astfel ca vamesii sa cotizeze cu sume mai mari.

Marica a respins acuzatiile, pe care le-a pus pe baza unei "uri personale" si a unei incercari de a se pune bine cu puterea.