Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a transmis, marti, multumiri autoritatilor judiciare din Romania pentru cooperarea in cazul celor doi cetateni americani arestati recent la Bucuresti, fiind acuzati ca au incercat sa inarmeze fortele talibane din Afganistan cu rachete aer-sol.

Doi cetateni americani, Alwar Pouryan si Oded Orbach, au fost arestati in Bucuresti, pe 10 februarie, pentru participarea la o conspiratie in vederea transferului de sisteme de rachete sol-aer catre fortele talibane din Afganistan si pentru acordarea de suport material unor organizatii teroriste. Acestia au fost arestati in cadrul unei operatiuni comune organizata de Agentia Antidrog Americana (U.S. Drug Enforcement Administration - DEA), Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) si Directia Generala de Combatere a Criminalitatii Organizate (DCCO). Suspectii au fost pusi sub acuzare de Procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud, New York, si asteapta sa fie extradati.

Potrivit unui comunicat transmis marti de ambasada americana, Mark Gitenstein a declarat ca "rezultatul acestei investigatii reprezinta un excelent exemplu al colaborarii dintre agentii DEA si ofiterii din institutiile de aplicare a legii, in special procurorii DIICOT, ai Curtii de Apel si ofiterii DCCO".

"Poporul american transmite Guvernului Romaniei si acestor institutii adanca lui recunostinta pentru eforturile depuse. Astfel, nici fortele militare americane nu au fost puse in pericol de aceste arme, iar drogurile nu au creat alte victime in randul cetatenilor americani", a declarat ambasadorul Gitenstein.

"As dori sa subliniez de asemenea ca aceste droguri ar fi putut ajunge tot atat de usor in Romania si ca sistemele de rachete sol-aer ar fi putut pune in pericol securitatea trupelor romanesti din provincia Zabul din Afganistan. Cooperarea dintre cele doua tari nu numai ca sporeste protectia cetatenilor nostri, dar serveste si intereselor reciproce nationale de securitate si reprezinta un exemplu excelent al beneficiilor care decurg din aceasta colaborare", a mai declarat Gitenstein.

Potrivit comunicatului Ambasadei SUA, informatii detaliate despre caz sunt disponibile in comunicatul de presa remis de Procurorul Statelor Unite pentru Districtul de Sud, New York.