Rusia poate face fata unui conflict de mica amploare in vestul tarii, dar nu poate raspunde simultan la doua conflicte sau unuia singur in est, se arata intr-o nota diplomatica americana privind raspunsul NATO la amplele exercitii militare ruse din 2009, care a fost criticat inclusiv de Romania, potrivit Mediafax.

In aceasta nota publicata de WikiLeaks si citata de Aftenposten in editia electronica, Statul Major Militar International (IMS) al NATO a prezentat Consiliului Nord-Atlantic (NAC), la 18 noiembrie 2009, un raport privind cele mai ample exercitii militare ruse dupa perioada sovietica, Zapad si Ladoga, in acelasi an. Exercitiile au vizat contracararea unui posibil atac lansat de Lituania si Polonia impotriva Rusiei si Belarusului si a inclus simularea folosirii de rachete balistice.

IMS a stabilit faptul ca exercitiile militare ruse au avut ca scop sa remedieze deficientele identificate in timpul conflictului din august 2008 din Georgia. Potrivit IMS, exercitiile au demonstrat ca Rusia are o capacitate limitata de a conduce operatiuni comune cu fortele aeriene, continua sa se bazeze pe echipament invechit, duce lipsa de mijloace strategice de transport si are nevoie de mai multi militari.

IMS a ajuns la concluzia ca fortele armate ruse au fost capabile sa raspunda unui conflict local si regional de dimensiuni mici sau medii in regiunea sa de vest, dar ca nu au fost capabile sa raspunda in acelasi timp la doua conflicte de mica anvergura, in zone geografice diferite. De asemenea, ele nu au fost in masura sa conduca operatiuni conventionale de amploare si folosesc in continuare arme nucleare tactice, chiar si in conflicte locale sau regionale, scrie Mediafax.

Canada, precum si mai multe state aliate din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, au criticat "esecul" NATO de a raspunde adecvat exercitiilor militare conduse de Rusia. Criticile au fost reluate intr-un document semnat de Polonia, Cehia, Romania, Estonia, Letonia si Lituania, care au cerut organizarea de discutii periodice si intensificate privind Rusia in cadrul NATO. Romania si-a exprimat opinia ca actiunile Rusiei seamana foarte mult cu cele conduse in perioada Razboiului Rece si ca ele fac parte dintr-o evolutie ingrijoratoare in comportamentul Rusiei.

Iata ce sustine documentul, provenit de la misiunea SUA la NATO si semnat de ambasadorul Ivo Daalder:

* fortele armate ale Rusiei ar putea sa raspunda doar unui conflict local, de dimensiuni mici sau medii, in regiunile de vest ale tarii

* exercitiile militare au demonstrat ca Rusia nu ar putea sa lupte simultan in doua conflicte minore sau sa desfasoare operatiuni la scara mare

* fortele de infanterie si cele aeriene ale Rusiei nu pot coopera in mod adecvat si duc lipsa de capabilitati de lupta in toate conditiile meteo

* armata rusa continua sa se bazeze pe echipament invechit, depasit

* corpului ofiteresc il lipseste flexibilitatea

* raportul sustine ca armata rusa e inca pregatita sa foloseasca arme nucleare cu raza scurta de actiune, chiar si in cazul unor conflicte armate de dimensiuni reduse (A.N.)