Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", Asociatia Romilor "Egalitate de Sanse" Tulcea si Asociatia ACCEPT solicita modificarea definitiei substantivului 'tigan' din Dictionarul Explicativ (DEX) al Limbii Romane prin eliminarea identificarii discriminatorii si tendentioase, informeaza Agerpres.

Aceste foruri sustin ca explicatiile oferite in dictionar promoveaza stereotipuri negative in legatura cu minoritatea roma si spun ca au inaintat in acest sens o plangere catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, indreptata impotriva Academiei Romane si a Institutului de Lingvistica 'Iorgu Iordan - Al. Rosetti'.

In trei editii ale Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, definitia substantivului 'tigan' contine explicatia "epitet dat unei persoane cu apucaturi rele".

"Consideram ca echivalarea termenului rom' cu termenul 'tigan' si nespecificarea expresa a caracterului peiorativ si popular al definitiilor pentru termenul 'tigan', omisiune care determina asocierea etniei rome cu criminalitatea (apucaturile rele) constituie o fapta de discriminare si cauzeaza un prejudiciu grav si cert minoritatii rome, aducand atingere demnitatii umane a persoanelor apartinand acestei minoritati. De asemenea, determina perpetuarea unor stereotipuri discriminatorii la nivelul populatiei'" a declarat directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara 'Impreuna', Gelu Duminica.

Agentia de Dezvoltare Comunitara 'Impreuna', Asociatia Romilor 'Egalitate de Sanse' Tulcea si Asociatia ACCEPT solicita, totodata, constatarea faptei de discriminare, dar si sanctionarea Academiei Romane si a Institutului 'Iorgu Iordan' si obligarea acestora la prezentarea de scuze publice si precizarea pozitiei lor institutionale.

Desi in dictionarele anterioare ale limbii romane definirea termenului 'tigan' nu includea elemente peiorative, in definirea curenta a termenului 'tigan', Institutul 'Iorgu Iordan', sub egida Academiei Romane, promoveaza identificari discriminatorii si stereotipuri rasiste fara specificarea caracterului peiorativ, profund discriminator al acestora, se mai afirma in comunicat.