Romii solicita modificarea definitiei cuvantului "tigan" din DEX

de D.G.     HotNews.ro
Joi, 10 februarie 2011, 15:19 Actualitate | Esenţial


Agentia de Dezvoltare Comunitara "Impreuna", Asociatia Romilor "Egalitate de Sanse" Tulcea si Asociatia ACCEPT solicita modificarea definitiei substantivului 'tigan' din Dictionarul Explicativ (DEX) al Limbii Romane prin eliminarea identificarii discriminatorii si tendentioase, informeaza Agerpres.

Aceste foruri sustin ca explicatiile oferite in dictionar promoveaza stereotipuri negative in legatura cu minoritatea roma si spun ca au inaintat in acest sens o plangere catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, indreptata impotriva Academiei Romane si a Institutului de Lingvistica 'Iorgu Iordan - Al. Rosetti'.

In trei editii ale Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, definitia substantivului 'tigan' contine explicatia "epitet dat unei persoane cu apucaturi rele".

"Consideram ca echivalarea termenului rom' cu termenul 'tigan' si nespecificarea expresa a caracterului peiorativ si popular al definitiilor pentru termenul 'tigan', omisiune care determina asocierea etniei rome cu criminalitatea (apucaturile rele) constituie o fapta de discriminare si cauzeaza un prejudiciu grav si cert minoritatii rome, aducand atingere demnitatii umane a persoanelor apartinand acestei minoritati. De asemenea, determina perpetuarea unor stereotipuri discriminatorii la nivelul populatiei'" a declarat directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Comunitara 'Impreuna', Gelu Duminica.

Agentia de Dezvoltare Comunitara 'Impreuna', Asociatia Romilor 'Egalitate de Sanse' Tulcea si Asociatia ACCEPT solicita, totodata, constatarea faptei de discriminare, dar si sanctionarea Academiei Romane si a Institutului 'Iorgu Iordan' si obligarea acestora la prezentarea de scuze publice si precizarea pozitiei lor institutionale.

Desi in dictionarele anterioare ale limbii romane definirea termenului 'tigan' nu includea elemente peiorative, in definirea curenta a termenului 'tigan', Institutul 'Iorgu Iordan', sub egida Academiei Romane, promoveaza identificari discriminatorii si stereotipuri rasiste fara specificarea caracterului peiorativ, profund discriminator al acestora, se mai afirma in comunicat.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


6324 vizualizari

 • -20 (42 voturi)    
  foarte bine (Joi, 10 februarie 2011, 15:23)

  diddlyjo [anonim]

  felicitari pentru initiativa. abia astept sa vad raspunsul academiei si al institutului Iorgu Iordan.
  • +20 (24 voturi)    
   sa-l schimbe ca doar si ei s-au schimbat! (Joi, 10 februarie 2011, 15:45)

   firstfb [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

   Foarte bine - DA sa-l schimbe in DEX - ca sa il putem folosi dupa aia in lege sa inlocuiasca cuvantul ROM.
   Si dupa aia, oricum tigan tot tigan o sa insemne dupa sensul care e acum in DEX :)
   • +16 (20 voturi)    
    pai cum? (Joi, 10 februarie 2011, 16:03)

    minime [anonim] i-a raspuns lui firstfb

    Pai ce lagatura au romii cu tiganii? Ca parca ieri se bateau cu pumnul in piept ca nu sunt tigani.

    Si apropo de asta cand a disparut al doilea "r" din rrom, ca nu am fost pe faza? Ce mai urmeaza, sa adauge un "an" la sfarsit?
    • +8 (10 voturi)    
     Da (Joi, 10 februarie 2011, 16:09)

     OZ [anonim] i-a raspuns lui minime

     ...cel putin Europa asa a facut
    • +4 (8 voturi)    
     rromi (Joi, 10 februarie 2011, 16:15)

     firstfb [utilizator] i-a raspuns lui minime

     dada, RROMI - greseala mea

     Si de ce se ofuscheaza rromii pentru definitia cuvantului tigan, habar n-am.

     Dar ei stiu ceva si d-aia se simt.
     • +9 (11 voturi)    
      nu-i nici o greseala :D (Joi, 10 februarie 2011, 16:43)

      mda [anonim] i-a raspuns lui firstfb

      tot conform Academiei Romane :D

      DEX:

      (in aceasta ordine, adica sensul 2, inaintea sensului 1 :D)

      "ROM2, romi, s. m. Țigan. – Din țig. rom „om”.
      Sursa: DEX '98 | Adăugată de RACAI | Greșeală de tipar | Permalink

      ROM1, (2) romuri, s. n. 1. Băutură alcoolică tare obținută prin fermentarea (naturală sau artificială) și distilarea sucului sau melasei din trestie de zahăr ori din alcool rafinat cu adaos de esențe sintetice și colorat cu caramel. 2. Cantitate de rom1 (1), care se servește într-un păhărel sau într-un țoi. [Var.: rum (reg.) s. n.] – Din fr. rhum, germ. Rum.
      Sursa: DEX '98 | Adăugată de RACAI | Greșeală de tipar | Permalink

      ROM2 ~i m. pop. Persoană care face parte dintr-un grup etnic originar din India, răspândit aproape în toată lumea, ducând (în unele zone) o viață seminomadă; țigan. /< țig. rom
      Sursa: NODEX | Adăugată de siveco | Greșeală de tipar | Permalink"

      cu mentiunea ca "Din țig. rom „om” " este o aberatie - in limba tiganeasca nu exista asa ceva, cel putin asa spune un dictionar (Gheorghe Sarău) al limbei rroma:

      "rrom, ~a s.m. rrom, ~i; bărb/at, -aţi.
      rroman/o, -i, -e, -e adj. rrom, ~ă, ~i, ~e; (ieşit din uz) ţigan, ~i.
      rromn/i, -æ s.f. rrom/ea, -ele; rromn/ea, -ele; (ieşit din uz) ţigancă, ţigănci"

      dupa cum se vede, bietii "rromi" au ramas, probabil tot in ultimii ani, fara identitate, sau "scosi din uz", intrucat alt termen pentru "tigan" nu gasesti in tot dictionarul.

      nu pot decat sa doresc o inchisoare comuna pentru toti ipocritii, fariseii, hotii si coruptii, fie ei din "organizatii" ca cele susmentionate, fie oficiali, fie academicieni autori ai unor norme aberante, si lista poate continua...
      • -12 (12 voturi)    
       noi ne numim "valahi"? (Joi, 10 februarie 2011, 17:29)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui mda

       @ firstfb [utilizator], minime, OZ, mda et alii

       "VALÁH, -Ă, valahi, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Nume dat în evul mediu românilor din stânga și din dreapta Dunării de către alte popoare."

       ceilalti ne numeau pe noi "valahi" asa cum si noi ii numim pe romi "tigani". cu toate acestea, in prezent toata lumea ne numeste "români". am preferat sa fim cunoscuti pe plan international ca "români" pentru ca cuvântul "valah" avea o conotatie la fel de peiorativa ca "tigan".

       in momentul in care pe plan international s-a impus denumirea de "român" in detrimentul celei de "valah" (schimbare impusa intr-o lunga perioada de timp, adica de pe la 1820 pâna pe la 1880; va reamintesc ca "Biblia" identitatii noastre nationale, publicata in 1791, se intitula ''Supplex Libellus Valachorum"), in acel moment al istoriei noastre românii se gaseau intr-o situatie socio-economica asemanatoare celei a tiganilor nostri: românii erau saraci, lenesi, hoti, analfabeti, inculti, nestiutori etc iar majoritatea nu ar fi avut nimic impotriva sa fie numiti in continuare "valahi", asa cum ii numeau negustorii greci de pe Lipscani, jupânii bulgari de pe Mavrogheni sau "olah" asa cum ii numeau ungurii in Ardeal.

       din fericire in cazul nostru nu s-a impus opinia celor multi si prosti, ci a celor câtiva români instruiti in sarcina carora a cazut faurirea identitatii noastre nationale si scoaterea din noroaie (la propriu) a poporului.
       • +4 (6 voturi)    
        cu siguranta asa dati de mancare amaratilor (Joi, 10 februarie 2011, 17:39)

        ? [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        prin dispute idioate.

        THAT'S NOT THE POINT! - e asa de greu de inteles?
       • +8 (8 voturi)    
        Supplex Libellus Valachorum e in latina (Joi, 10 februarie 2011, 18:08)

        Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

        nu in romana. Pot sa ne spuna cum vor ei in limbile lor, din partea mea. A fost decizia lor sa accepte termenii derivati de la roman, mai ales dupa unirea Tarii Romanesti/Valahia cu Moldova, ca pentru moldoveni se foloseau si derivati din moldovean. In limba ta poti sa numesti pe cineva cum vrei. Probabil ca tie nu-ti place termenul de valah dar el e inofensiv.
        Referitor la catalogarea romanilor ca: "românii erau saraci, lenesi, hoti, analfabeti, inculti, nestiutori " probabil ca bunicii ti-au povestit despre cum erau ei si ti-ai format aceasta parere cu privire la toti romanii. Sa stii ca nu toate familiile au origini ca a ta. Cele mai multe au origini decente.
        • -4 (10 voturi)    
         Supplex Libellus Rumanorum ar fi fost in latina (Joi, 10 februarie 2011, 18:50)

         diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Chiar Eu

         iar daca i s-a spus Vallachorum, e NU pentru ca respectivul document era scris in latina, ci pentru ca Rumanorum nu era incetatenit, nu era in uz.

         intr-adevar, pentru majoritatea românilor de astazi, termenul de "valah" nu mai are nimic jignitor.

         nu la fel stateau lucrurile in urma cu 150 de ani.

         imaginati-va o situatie la 1850: un tânar român la Paris, imbracat ca parizienii si având flori la palarie, isi intâlneste noii colegi intr-una din curtile interioare ale Sorbonei la inceput de an universitar. tanarului român i se pune intrebarea "dvs de ce origine sunteti?". tânarul raspunde "român", dar tinând cont de faptul ca raspunsul sau nu clarifica chestiunea originii, e nevoit sa specifice: "valah". raspunsul colegilor nu se lasa asteptat: "ah, nu credeam ca valahii fac studii universitare". un alt coleg, fiu de ambasador, isi aminteste de o calatorie pe Dunare pâna la Istanbul si le povesteste celorlalti cum "valahii" traiesc in locuinte numite "bordeie" care nu sunt construite din piatra, ca in Franta, ci sunt gropi sapate in pamant si acoperite cu paie, cum "valahii" isi pleaca fruntea in fata hainei de catifea si cum parfumul poate fi un semn de autoritate in târgurile valahe.

         va asigur ca o astfel de situatie era perfect plauzibila la 1850. considerati ca pentru acel tânar "român" care-si facea studiile la Paris denumirea de "valah" nu era jignitoare?
         • +8 (8 voturi)    
          nici o legatura (Joi, 10 februarie 2011, 19:09)

          ? [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

          "Originea numelui este legată de lingvistica germanică: aceeaşi origine duce la cuvintele "welsh" şi "wallon" în alte părţi ale Europei pentru populaţiile locale considerate romanice. Popoarele slave au preluat cuvântul, folosind iniţial numele de valahi în general în legătură cu toate popoarele romanice deci şi pentru locuitorii teritoriului ev-medieval românesc.. Mai târziu, forma cuvântului s-a nuanţat, oarecum schimbat în funcţie de utilizatori. De exemplu, Italia în limba poloneză este numită "Włochy", iar in limba maghiara "olasz" sunt italienii, iar "oláh" sunt românii. Termenul valahi era un exonim, deci folosit numai "în afară", în timp ce respectivii (valahii între ei) foloseau diferite cuvinte provenite din "romanus" pentru a se numi pe ei înşişi: "români" "rumâni", "rumâri", "armâni", "arumâni", ş.a.m.d. În acest context este demn de menţionat, că în greaca Imperiului Bizantin (Imperiul Roman de Est) valahii erau denumiţi deseori ["romanoi"]], ca fiind vorbitori de limbă romanică (latină)."

          la valah s-a renuntat in favoarea lui "roman" nu din cauza conotatiei - aia o dobandesti in cateva decenii in functie de comportament, orice nume ti-ai lua. s-a renuntat pt ca Valahia fusese doar Tara Romaneasca, iar romanii doreau unirea principatelor. si pt ca termenul de "roman" exprima originea latina a poporului si furniza o indreptatire ideii nationale.
          • -3 (3 voturi)    
           faceti o confuzie (Joi, 10 februarie 2011, 21:56)

           diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ?

           confundati etimologia unui cuvânt cu felul in care este folosit de o anumita comunitate intr-un anumit moment in timp, ceea ce ii da un sens diferit (mai larg sau mai restrictiv, mai indepartat sau mai apropiat etc) de sensul original.

           eu nu am pomenit nimic de originile cuvântului valah, ci de sensul si de conotatiile pe care cuvântul "valah" le avea in sec XIX când, sub presiunea exercitata de intelectualii români, a fost inlocuit cu cuvântul "român".
          • -3 (3 voturi)    
           completare (Joi, 10 februarie 2011, 22:58)

           diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ?

           "la valah s-a renuntat in favoarea lui "roman" nu din cauza conotatiei - aia o dobandesti in cateva decenii in functie de comportament, orice nume ti-ai lua. s-a renuntat pt ca Valahia fusese doar Tara Romaneasca, iar romanii doreau unirea principatelor. si pt ca termenul de "roman" exprima originea latina a poporului si furniza o indreptatire ideii nationale. "

           1.tocmai comportamentul românilor de pe vremuri (in parte transmis din generatie in generatie pâna astazi - ma refer, evident, la acele trasaturi ale societatii noastre de azi pe care le deplângem) a facut ca denumirea de "valah" sa aiba o conotatie peiorativa, in vreme ce denumirea de "włosi" (= italieni in poloneza) sa nu aiba conotatie negativa.

           2. Tara Româneasca e o denumire recenta si "revizuita". pe vremea lui MIrcea cel Batrân se numea "Tara Ungrovlahiei"

           3. unirea principatelor nu a fost dorita de masele analfabete, adica de indivizii care nu aveau nici ce mânca si nici posibilitatea de a vedea cum arata lumea la mai mult de 30 km de bordeiul lor, ci de elita cultivata si umblata prin Europa, elita care era minoritara.

           4. optarea in favoarea denumirii de "român" s-a facut pentru a indica originea noastra latina, dar nu din motivele invocate de dvs ci pt ca in epoca latinitatea avea o aura de noblete. denumirea nobila de "român" a fost aleasa de intelectualii nostri tocmai pentru ca ea contrasta profund in ochii strainilor cu denumirea peiorativa de "valah".
           • +3 (3 voturi)    
            ia mai mergeti cu cateva sute de ani in urma (Joi, 10 februarie 2011, 23:56)

            /:) [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

            Grigore Ureche, "Letopiseţul ţărâi Moldovei":

            "u strigatu unguréşte: "Sirétem, sirétem", ce să zice rumânéşte, place-mi, place-mi"

            "Predoslovie a létopiseţului moldovenescu ce într-însa spune că este făcută ţara den doao limbi, de rumâni şi de ruşi, de care lucru să cunoaşte că şi păn' astăzi este ţara giumătate de ruşi şi giumătate de rumâni"

            "Rumânii, câţi să află lăcuitori la Ţara Ungurească şi la Ardeal şi la Maramoroşu, de la un loc suntu cu moldovénii şi toţi de la Râm să trag."
            • -2 (2 voturi)    
             raspuns (Vineri, 11 februarie 2011, 9:23)

             diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui /:)

             românii isi spuneau în româneste "români" iar ceilalti îi numeau in alte limbi "valahi" asa cum tiganii îsi spun in limba romani / tiganeste "romi" iar ceilalti îi numes in alte limbi "tigani" sau "gypsy" etc

             atat cuvântul "valah" cât si cuvântul "tigan" au primit la un moment dat in istorie o conotatie peiorativa.

             din cauza acestei conotatii peiorative românii le-au impus celorlalti renuntarea la termentul "valah" si adoptarea endonimului "român". in mod similar si din aceleasi cauze, azi romii incearca sa impuna endonimul "romi" in locul termenului peiorativ "tigan".

             prin urmare ce ati demonstrat prin citatele din Ureche in afara de faptul ca batrânul boier, care vorbea poloneza cel putin la fel de des ca româna, scrie in loc de Roma "Râm", ca polonezii acelor vremuri?
             • 0 (0 voturi)    
              Ai o obsesie (Vineri, 11 februarie 2011, 10:03)

              Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

              Cuvantul valah/vlah nu era peiorativ. Daca vrei sa jicnesti pe cineva o poti face oricum. Poti sa-i zici cuiva "Ba, englezule!" sau "Ba, englezoiule!" si tot e jicnitor. De exemplu in maghiara unde exista si astazi olah, ca sa te zicneasca mai adaugau un epitet "budos olah" adica roman imputit. Pai daca olah ar fi asa de ofensiv de ce sa mai adaugi ceva?
              • -1 (1 vot)    
               Vlah (Vineri, 11 februarie 2011, 17:07)

               Andrei [anonim] i-a raspuns lui Chiar Eu

               Acum nu ca tin partea tiganilor, dar cred ca diddlyjo are dreptate. Uite de exemplu ce zice Wikipedia:
               Throughout history, the term "Vlach" has often been used for groups which were not ethnically Vlachs, and often pejoratively. For example, it might have been used for any shepherding community or as a reference to Christians by Muslims (Karadjaovalides). In the Croatian region of Dalmatia, Vlaj/Vlah (sing.) and Vlaji/Vlasi (plural) are the terms used by the inhabitants of coastal towns for the people who live inland, and is often intended to be pejorative, as in "barbarians who come from the mountains." In Greece, the word Βλάχος (Vláhos) is often used as a slur against any supposedly uncouth or uncultured person, but literally it means nothing more than countryperson and is often used as a synonym for Χωριάτης (Choriátis) which simply means villager. Maniots, for example, used the word to refer to lowland-dwelling Greeks, and the Maniots of Cargèse used it to refer to native Corsicans.
         • +5 (5 voturi)    
          hai sa nu batem campii (Joi, 10 februarie 2011, 19:40)

          florin [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

          Vad ca deviezi complet de la subiect , care este urmatorul: mai multe Ong-uri tiganesti, asa cum reiese din declaratia lui Gelu Duminica(director al unuia dintre ong-uri)) vor sa se schimbe denumirea etniei sale in alte limbi, in speta in limba romana. Vor sa nu le mai zicem "tigani" ci "romi" ...IN ROMANESTE! Nu numai atat, dar vor sa modifice si definitia din dex (?!?) a cuvantului "tigan" care ca nu cumva (!?) sa fie asociata cu etnia lor".
          • -4 (4 voturi)    
           ma tem ca nu intelegeti (Joi, 10 februarie 2011, 22:04)

           diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui florin

           in urma cu 150 de ani, românii erau numiti in maghiara "Olahok" si in bulgara "Valahi".

           intelectualii nostri s-au luptat de-a lungul celei mai mari parti a sec XIX pentru a impune denumirea de "român" in uzul lingvistic al popoarelor europene, incepând cu felul in care eram numiti de catre popoarele vecine. aceasta actiune a unora dintre inaintasii nostri este similara actiunii derulate de ONG-urile pe care le acuzati.

           azi, românii se numesc in maghiara "Romanok" si in bulgara "Rumântzi". pentru a verifica numele actual al poporului nostru in varii limbi europene, puteti accesa articolul "Români" pe site-ul multilingv Wikipedia.
       • +10 (10 voturi)    
        fals argument (Joi, 10 februarie 2011, 19:07)

        florin [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        Argumentul dumitale e fals. Denumirea de "valah/vlah" este denumirea data de slavi popoarelor vorbitoare de limba latina(nu numai romani) cu care acestia au venit in contact. "Olah" este aceeasi denumire preluata si de maghiari tot prin filiera slava. Si in ziua de azi, in poloneza, italienii sunt numiti "wloski", Italia - "Włochy".
        Romanii nu s-au numit intre ei niciodata vlahi, iar "Suplex Libellus Valachorum" - a fost numele a doua petitii/memorii scrise in latina de liderii romani transilvaneni pentru straini, in speta pentru a fi aduse la cunostiinta Imparatului si curtii de la Viena. De unde ideea "ca cei multi si prosti" ar fi uzitat denumirea de vlahi, sau ar fi incercat sa o impuna cuiva?

        Dar sa trecem la chestiunea cu tiganii: aici ei vor sa impuna schimbarea denumirii lor in alte limbi(nu numai in romana) din "tigani", tzigani", "gitani", "zigeuner", etc intr-o noua denumire: "rrom" . E o denumire recent confectionata, despre care nu am cunostiinta ca tiganii s-o fi folosit intre ei mai inainte pentru a se defini ca etnie, si nici acum nu e folosita de toti acestia. Ce mai zici atunci de tiganii care-si spun ei insisi "sinti"? "roma" - inseamna in tiganeste: "om", "sot" - nu desemneaza etnia.
        • -4 (6 voturi)    
         greseala (Joi, 10 februarie 2011, 20:32)

         Gelu Duminica [anonim] i-a raspuns lui florin

         Draga Florin,
         1. Ignoranta este un instrument a celor care se considera atat de destepti incat nu cred ca mai e nevoie sa citeasca. Doar o trecere in revista a dictionarelor explicative ale limbii romane ne arata ca termenul de rom este mentionat in aceste lucrari stiintifice din...1939...
         2. nu contest ca temenii de genul celor mentionati de tine (gitani, zigeuner etc) ar fi folositi in alte limbi. daca unii dintre dumneavoastra ar avea curiozitatea sa se uite in explicatiile pe care dictionarele respectivelor limbi le ofera termenilor de mai sus, veti observa ca nu exista nici o conotatie negativa sau peiorativa data termenului, sau dac aceasta exista - este clar mentionata.
         • +3 (3 voturi)    
          ignoranta??? (Joi, 10 februarie 2011, 21:17)

          uf [anonim] i-a raspuns lui Gelu Duminica

          da, e stiut ca termenul era folosit si inainte de razboi (nu stiu daca cu un r sau cu doi), DAR:

          - nu fusese interzis cel de tigan
          - termeni altfel blanzi au uneori si conotatii peiorative, asta este
          - in DEX conotatia peiorativa este sugerata prin formularea "epitet".

          all in all, sa faci un subiect din asa ceva si sa pui in umbra probleme mult mai grave si mai reale mi se pare iresponsabil si inconstient, cu atat mai mult cu cat te pretinzi "reprezentant" al etniei.

          sunt un om obisnuit, dar se pare ca problema tiganilor m-a impresionat mult mai mult decat pe ipocritele organizatii citate in articol. 20 de ani de "rebranding" al tiganilor in "rromi", respectiv "romi" nu au reusit, evident, decat sa creeze o piedica suplimentara in rezolvarea problemelor etniei, in rest, nimic nu s-a ameliorat.

          tiganii traiesc in continuare in mizerie, fac in continuare tone de copii, cresc si traiesc in continuare in ignoranta. spre deosebire de dvs si personaje complet aberante precum cel caruia-i luati apararea, eu am vazut aceasta mizerie. si, evident, singurele binefaceri facute acelor oameni au venit din partea mea si a altora ca mine, nu din partea "organizatiilor". care din partea mea pot sa fie puse la presat in vreun dictionar.
         • +1 (1 vot)    
          ignoranta? (Vineri, 11 februarie 2011, 0:26)

          florin [anonim] i-a raspuns lui Gelu Duminica

          Repet ce am spus: termenul "tigan" - din limba romana, la fel cu termeni similari din alte limbi, definesc etnia. Termenul "rrom" este recent introdus in limba romana! Ca dovada, el nu este folosit in vorbirea curenta a limbii romane, ci apare in scris in publicatii, unde a fost impus in locul celui arhicunoscut de "tigan" - repet la o data RECENTA. De ce ar trebui inlocuit in limba romana termenul curent folosit si cel mai vechi - "tigan", cu cel de "rrom"? Reputatia buna sau rea a unei etnii nu se pierde sau se cistiga prin suprimari , introduceri de noi termeni, sau schimbari de defintitii in dictionar.
          • -2 (2 voturi)    
           nu inteleg ce nu intelegeti (Vineri, 11 februarie 2011, 9:06)

           diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui florin

           si termenul "român" a fost introdus tot la o data RECENTA in limbile celorlalte popoare europene.

           românii s-au numit ei insisi "rumâni", iar ceilalti i-au numit "valahi" exact asa cum tiganii se numesc ei însisi "romi" iar ceilalti îi numesc "tigani" sau "gitans" sau "gypsy" etc.

           ce nu intelegeti?
           • 0 (0 voturi)    
            monologati? (Vineri, 11 februarie 2011, 17:01)

            florin [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

            1. termenul "roman" care a existat intotdeauna in limba romana - s-a impus de la sine si in alte limbi(in special dupa formarea statului modern Romania) iar nu prin cereri de introducere sau suprimare de definitii de dictionar.
            2.definitiile de "termeni" din dex reflecta realitati incontestabile, altfel ce fel de dictionar este?
            3. d-voastra cereti modificarea unor definitii in dex , si inlocuirea unor termeni consacrati in limba romana precum cel de "tigan" cu "rrom". Nu credeti ca mai intai ar trebui sa ajungeti la un numitor comun privind folosirea acestui termen "rrom" in interiorul propriei etnii? ce faceti cu cei care-si spun "sinti" de ex si ,in general, cu cei care nu se cheama ei insisi "rromi"?
            • 0 (0 voturi)    
             fortati interpretarea (Vineri, 11 februarie 2011, 20:24)

             diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui florin

             din scurtul schimb de replici pe care l-am avut nu-mi dau seama cât din ceea ce va mâna este rea-vointa si cât este nestiinta, dar in mod cert e o combinatie a celor doua.

             la punctul 1 nu are sens sa va raspund pentru ca fie va lipsesc o gramada de lecturi pentru a putea intelege, fie sunteti obisnuit a va urni din loc doar remorcat de tractor

             2. dictionarele sunt perfectibile si sunt rescrise in mod continuu pentru ca limba se schimba zi de zi

             3. nimeni nu a cerut scoaterea cuvântului "tigan" din DEX sau inlocuirea lui cu cuvântul "rom". asociatiile respective au cerut doar sa se faca o delimitare clara a sensului principal de sensurile secundare ale cuvântului tigan, precizându-se in acelasi timp care sunt conotatiile negative ale cuvântului. nu este o cerere aberanta, ci e pur si simplu o norma tehnica a redactarii intrarilor de dictionar. de exemplu, la intrarea "taran" sunt clarificate conotatiile negative.

             imi dau seama ca va este foarte greu sa acceptati ceea ce scriu având in vedere ca dvs imi interpretati postarile presupunând ca as fi tigan. simpla presupunere ca as fi tigan deja ma face in ochii dvs daca nu vinovat, cel putin nedemn de crezare, drept care in interpretarea spuselor mele faceti parada de prejudecati.

             ma opresc aici deoarece continuarea acestui schimb de replici cu dvs este perfect inutila.
             • 0 (0 voturi)    
              va lipseste bunul simt (Luni, 14 februarie 2011, 5:21)

              florin [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

              Dumneavoastra sfarsiti prin a ma acuza de prejudecati, si de rea vointa, ceea ce nu e normal.
              Pur si simplu nu ma puteti convinge cu argumentele dumneavoastra; inteleg ca-mi "lipsesc o gramada de lecturi" ca sa va pot intelege - asta e opinia dumneavoastra, cu care bineinteles eu nu pot fi de acord. Concluzia mea(si nu numai a mea) e ca nu aveti argumente valide, si ca o tineti pe-a dumneavoastra deviind de la subiect. Daca vreti sa faceti ceva cu adevarat pentru etnia tiganeasca(sa luptati cu discriminarile, dar si cu situatia economica si culturala deplorabila a membrilor etniei mentionate) trebuie sa cautati in alta parte decat in definitiile din dex. In demersul pe care-l faceti acum nu aveti sustinerea mea.
        • -3 (3 voturi)    
         raspuns (Joi, 10 februarie 2011, 22:23)

         diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui florin

         in ce priveste chestiunea etimologica, vedeti unul dintre raspunsurile mele de mai sus.

         "wloski" nu are nimic peiorativ in poloneza, asa cum "allemands" nu are nimic peiorativ in franceza, asa cum "tedeschi" nu are nimic peiorativ in italiana etc

         "De unde ideea "ca cei multi si prosti" ar fi uzitat denumirea de vlahi, sau ar fi incercat sa o impuna cuiva?"

         1. românii au trait alaturi de unguri, nemti, ucrainieni, slovaci, evrei, armeni etc in Ardeal, alaturi de rusi, cazaci, ruteni, polonezi, lipoveni, bulgari, evrei, germani etc in varii parti ale Moldovei si alaturi de bulgari, turci, greci, armeni, sârbi etc in sud. daca cititi un act de vânzare-cumparare scris la Bucuresti in 1820, veti avea surpriza sa constatati ca aprox 1 din 3 cuvinte e de origine greceasca sau turceasca. acele cuvinte au intrat in româna pentru ca românii traiau lânga alte comunitati etnice, comunitati straine care in acea vreme NU ne numeau "români", ci "valahi". acele comunitati ne-române ne numeau "valahi" exact asa cum noi, ne-romi, îi numim pe romi "tigani". daca azi sunt multi tigani neinstruiti care nu au nimic impotriva denumirii de "tigan" folosita de ne-tigani, si in urma cu 150 de ani erau români la fel de "instruiti" ca majoritatea tiganilor nostri care nu aveau nimic de obiectat denumirii de "valah" folosita de ne-valahi aici, pe actualul teritoriu al ro, printre comunitatile române, in viata de zi cu zi.

         2. nu ati citit cu atentie: nu am spus ca "cei multi si prosti" ar fi incercat sa impuna denumirea de "valah", ci ca cei putini si instruiti au REUSIT sa impuna denumirea de "român". au impus-o mai intâi in scrierile lor (in prima jumatate a sec XIX, intr-o epoca in care peste 95% dintre români erau analfabeti), in conversatiile avute cu oameni de acelasi statut social cu ei dar vorbitori de alte limbi (maghiara, germana, greaca, bulgara etc) si, mai târziu, in documentele noastre oficiale, de unde a fost preluata in mass-media / scrierile din strainatate.
   • +12 (16 voturi)    
    ??? (Joi, 10 februarie 2011, 16:40)

    747 [utilizator] i-a raspuns lui firstfb

    La ce-i ajuta pe tigani, nu inteleg, ca tot cornete o sa faca din DEX.
    • +6 (8 voturi)    
     misto (Joi, 10 februarie 2011, 17:41)

     veninusrl [utilizator] i-a raspuns lui 747

     asta cu cornetele!

     chiar, sa valideze cererea tiganilor daca se dovedeste ca 50%+1 dintre tigani stiu ce inseamna DEX sau pot dovedi ca au un dictionar, altul decat dictionarele pentru limbi straine (dictionar de sinonime, de neologisme,etc - sunt valabile) in casa, chiar furat sa fie!
     • -3 (9 voturi)    
      :) (Joi, 10 februarie 2011, 18:25)

      :D [anonim] i-a raspuns lui veninusrl

      da, faina gluma.

      dar nici 50 + 1% dintre romani n-au in casa vreun dictionar al limbii romane, si n-au habar ce-nseamna DEX...

      adevaru-i ca educatia nu e doar problema tiganilor, ci a tuturor romanilor. tiganii au si probleme in plus. dar noi, per ansamblu, stam destul de jalnic sub foarte multe aspecte.
  • +13 (15 voturi)    
   uite raspunsul (Joi, 10 februarie 2011, 15:46)

   berenger [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

   pe care ar trebui sa-l dea: academia romana nu este implicata in disputele politicianiste ale diferitelor grupuri politice din romania
   • -7 (11 voturi)    
    nu e vorba de politicianism, ci de profesionalism (Joi, 10 februarie 2011, 17:07)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui berenger

    in calitate de lingvisti, cei de la institutul Iorgu Iordan au dat dovada de neprofesionalism: au omis sa mentioneze ca sensurile 2 si 3 ale cuvântului "țigan" au valente peiorative.

    vezi "ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoană ce face parte dintr-o populație originară din India [...] 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele."

    spre comparatie, vezi " ȚĂRÁN s. sătean, (pop.) român, (înv. și reg.) mojic, poporan, (reg., mai ales în Banat) paur, (fam.) opincar, (peior.) mămăligar."

    lipsa asta de profesionalism este cu atât mai condamnabila cu cât da apa la moara xenofobiei care ne macina societatea.
    • +7 (7 voturi)    
     apa la moara dau abordarile rau-intentionate (Joi, 10 februarie 2011, 17:30)

     uf [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     ca cea de fata.

     "peior." din paranteza se refera la sinonim, respectiv "mamaligar".

     pentru sensul peiorativ al lui "taran" e specificat "vulg.":

     "a fi țăran / de la țară expr. (vulg.) a fi bădăran / mojic; a fi răuvoitor. "

     in cazul mentionat, au ales doar sa specifice "epitet". formulare insuficienta, poate.

     dar ramane o problema a dictionarului si a celor ce reglementeaza limba romana (se fac vinovati de lucruri mult mai grave, asta-i nimica).
     problema tiganilor este cu totul alta. sa folosesti astfel de subiecte ca sa focalizezi atentia generala se numeste manipulare.

     rezultatul? - vaicareli penibile si "solutii" artificiale si ineficiente ale "organizatiilor". si rasism de partea celor care primesc asa ceva ca raspuns la frustrarile lor motivate.

     deci xenofobia este provocata de asemenea revendicari. iar daca ea "ne macina societatea", inseamna ca exista o problema la nivel de societate - ghiciti care? - cea a tiganilor. faptul ca majoritatea tiganilor traiesc din munca altora este vizibil orice ar scrie in dictionar, si orice termen am folosi pentru a-i denumi. putin conteaza ca ei raman categorie etnica sau ca-i consideram categorie sociala... infractionalitatea este reala, si trebuie combatuta ALTFEL.

     de 20 de ani asemenea organizatii nu fac decat sa semene rasism si sa fie complet inutile celor pe care se lauda ca-i reprezinta. de 20 de ani statul roman preia "terminologie" europeana, dar nu face absolut nimic pentru a ajuta minoritatea rroma. de 20 de ani am fost obisnuiti ca statul sa nu "intervina" in problemele tiganilor, si suntem lasati sa improvizam intr-un vid de autoritate - mai e de mirare ca in acest vid a aparut si xenofobia? nu cred.
     • -11 (11 voturi)    
      cum sa va numesc? (Joi, 10 februarie 2011, 17:49)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui uf

      "țăran" e bine? sau considerati ca nu ar fi o denumire suficient de peiorativa incat sa reflecte realitatea interpretarii dvs si ati prefera sa folosesc sinonimul peiorativ "mămăligar"?

      argumentele pe care le avansati in contextul in care 99% dintre comentatorii de pe aceasta pagina numai nu cer "moarte tiganilor" m-ar indreptati pe deplin sa va gratules cu un epitet rustic in spatiul meu privat. v-ar conveni daca v-as da acelasi epitet rustic si in public, eventual intr-un spatiu public in care nici unul dintre noi sa nu stea la adapostul unui pseudonim?
      • +7 (7 voturi)    
       unul singur cere "moarte" - si a primit minus (Joi, 10 februarie 2011, 18:07)

       ? [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       sunteti de rea credinta si, in consecinta, asimilabil celor ce probabil profita personal in urma galagiei pe care o fac in numele unei clase sociale defavorizate.

       ce faceti dvs e un atac la persoana, insulta, si dovada de lipsa crasa de intelegere a unui text.
       • -9 (9 voturi)    
        stimate concetatean (Joi, 10 februarie 2011, 19:05)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ?

        nu l-am insultat pe interlocutorul meu, ci am ilustrat intr-un mod brutal (pentru a avea impact) folosirea aberanta aberanta a unui cuvânt, folosire ce duce la o supra-interpretare la fel de aberanta a intrebului enunt.

        la fel de aberanta este supra-interpretarea pe care interlocutorul meu o da atat textului din dictionar (in cazul cuvântului "tigan" se face ca nu vede greseala autorilor) cât si fenomenului xenofobiei din societatea româneasca.

        citez: "xenofobia este provocata de asemenea revendicari" etc

        in esenta, ceea ce spune interlocutorul meu este ceea ce spun unii barbati români atunci când isi bat nevestele: "si-a meritat-o".

        sau inteleg eu gresit? ce aspect subtil al relatiei dintre xenofobie si argumentul "si-o merita" imi scapa?
       • -10 (10 voturi)    
        apropo de interpretarea de text (Joi, 10 februarie 2011, 19:15)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ?

        cum interpretati dvs propozitia "99% dintre comentatorii de pe aceasta pagina numai nu cer "moarte tiganilor" "?

        considerati ca interpretarea pe care o dati acestei propozitii justifica avansarea argumentului "unul singur cere "moarte" - si a primit minus"?

        ar fi inutil sa va cer sa analizati si celelalte comentarii ale mele pentru a va justifica restul argumentelor din care, in logica "normala" a xenofobului, nu lipsesc supozitiile asupra vietii si a conditiei socio-profesionale a celui ce "provoaca" infierarea.
        • +6 (6 voturi)    
         si aia 99% de unde i-ati scos (Joi, 10 februarie 2011, 19:38)

         ??? [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

         e un singur tembel, semnat "danut", care a postat un comentariu deplasat si agresiv si a fost taxat prin minusuri.

         dvs cum puteti demonstra cele 99% de comentarii care "cer moarte"?

         in total sunt 80 de comentarii (acum), multe dintre ele sunt ale mele si cel putin alea nu cer nici pe departe moartea tiganilor, ci ajutarea lor...

         in rest, majoritatea prezinta constatari legitime, nicidecum nu indeamna la ura sau la violenta.

         in orice caz, problema reala e cea a tiganilor si a lipsei unei abordari rationale a subiectului din partea tuturor partilor implicate, timp de 20 de ani.
         functionalitatea mintii dvs e preferabil sa ramana problema dvs. nu mai insultati aiurea.
         • -3 (3 voturi)    
          va scapa sensul (Joi, 10 februarie 2011, 21:03)

          diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ???

          mai recititi o data propozitia. daca o intelegeti ca prima data, mai recititi-o o data.
      • +3 (3 voturi)    
       frumos (Joi, 10 februarie 2011, 19:06)

       berenger [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

       cat de repede se ajunge la insulte...
       • -4 (4 voturi)    
        interpretati gresit sensul (Joi, 10 februarie 2011, 21:09)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui berenger

        nu l-am insultat pe om, ci am supralicitat folosirea unui cuvânt care poate avea valente peiorative in anumite contexte si in anumite situatii, aidoma cuvântului "tigan".
  • +13 (17 voturi)    
   Roamanii solicita : (Joi, 10 februarie 2011, 15:46)

   Asociatia [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   Portofelele inapoi. Deasemenea gainile,recoltele,rufele de sarma,rotile de la masini,capacele de canalizare,etc etc
   • -4 (6 voturi)    
    spune-mi te rog (Joi, 10 februarie 2011, 16:57)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Asociatia

    cati dintre vamesii arestati in ultimele zile sunt romi? cati dintre acuzatii din procesul Voicu sunt romi? cati dintre cei ce au facut ca Pasat sa ramâna departe de justitie sunt romi?

    cate intrebari de acest feli crezi ca as putea sa-ti pun?
    • +1 (1 vot)    
     abia asta e o intrebare legitima (Joi, 10 februarie 2011, 18:01)

     mda [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     faceti progrese :D

     sunt si pe-acolo tigani. nu stiu in ce proportie, dar sunt. la fel cum sunt prin toata populatia.

     cum am spus mai jos, coruptia si furtul sunt universale, nu depind de rasa.

     cand vom vedea o revendicare a acestor "organizatii" ca statul sa se implice mai mult pentru a combate fenomenul sarcinilor in randul copilelor sub 18 ani (dintre care multe sunt in jurul varstei de 14 ani!), atunci voi absolvi acele organizatii, statul si mass-media de suspiciunea de manipulare si coruptie. pana atunci, toate sunt vorbe in vant. sau in dictionare...

     problemele tiganilor sunt: conditiile foarte scazute de trai, educatia aproape de 0, exploatarea femeilor si copiilor, lipsa locurilor de munca si a posibilitatilor de angajare, munca la negru si exploatarea, lipsa unui cadru legal pentru activitatile lucrative (gen mestesuguri precum fabricarea caramizilor, fieraria, culesul fructelor etc.). aici intra si lipsa unui cadru legal pentru activitatile agricole in general - si problema mult mai mare a Romaniei, care oficial nu are decat 4 milioane de salariati - tiganii lucreaza adeseori ca zilieri pentru tarani si sunt platiti in bani sau produse.
    • +1 (1 vot)    
     dar tu poti sa ne spui (Joi, 10 februarie 2011, 19:55)

     vero [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     cati din clientii cotizanti la vama sunt tigani, traficanti de tot felul de chestii?
     • -3 (5 voturi)    
      bravo pentru logica (Joi, 10 februarie 2011, 21:15)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui vero

      deci vamesii nostri sunt corupti pentru ca dvs banuiti ca traficantii si contrabandistii sunt tigani.

      in virtutea aceleiasi logici, România are coruptie pentru ca românii cei buni sunt siliti sa ia mita pe care le-o baga tiganii in buzunar. din categoria românilor celor buni nu fac parte doar vamesii, ci si doctorii carora doar tiganii le baga bani in buzunar, si profesorii carora doar tiganii le cer sa le mediteze copiii, si inspectorii de la garda financiara carora doar tiganii le cer sa inchida ochii etc etc etc

      coruptie va exista la noi atata vreme cat majoritatea cetatenilor români vor gandi ca dvs.
  • +18 (20 voturi)    
   Ce le pasa romilor ? (Joi, 10 februarie 2011, 15:54)

   Pardalian,manix si Vinetou [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

   Ei nu sunt tigani ,ei sunt romi .Deci nu tigani.Deci nu au motive sa faca aceasta cerere. Eventual tiganii pot cere unei comisii sa se constate ca ei sau cumintit,merg toti la scoala,nu mai fac scandal in urgenta spitalelor cand vin 100 de tigani sa viziteze un bolnav,nu se mai bat pe starzi in Craiova.Nu mai buzunaresc copii mai mici la scoala,se spala, nu mai umbla in satra ,au servici ,platesc taxe ,vorbesc frumos ,nu injura si in general au un asemenenea comportament de nici nu zici ca este tigan .Atunci cand vom constata asta vom schimba textul .Pana atunci textul este corect .Vorbim de tigani .Romii sunt altfel .Sint ... cun sa zic apropiati de civilizatia si politetea britanica sau franceza. Deci nu este nici o problema .Si in fond de ce s-ar crede romii tigani ? Ca nu sunt !
   • -8 (8 voturi)    
    chestiune de strategie (Joi, 10 februarie 2011, 17:10)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Pardalian,manix si Vinetou

    unde ati invatat logica si strategia ascunderii dupa deget? chiar credeti ca o problema spinoasa dispare daca ne facem ca nu o vedem? câte probleme serioase ati rezolvat pâna acum pretinzand ca respectivele probleme nu exista?
    • +4 (4 voturi)    
     problema serioasa este saracia (Joi, 10 februarie 2011, 17:37)

     uf [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

     a fost rezolvata ea in 20 de ani de balbaieli ong-iste sau oficiale? - nu.

     merg mai multi copii tigani la scoala acum decat in urma cu 20 de ani? - nu.

     fac mai putini copii tigani copii la randul lor? - nu.

     cersesc mai putini copii? - nu.

     problema nu-i DEX-ul, ci situatia reala.

     pe aia nu vor s-o vada nici statul, nici organizatiile.

     de cati ani tiganii au devenit "o problema" in afara granitelor, tot nici un efort nu a fost facut pentru ameliorarea situatiei lor in tara.

     ameliorare care ar consta in asanarea mediilor sociale mizere: in asistenta pentru copii, educatie, planificare familiala, dar si in sanctiuni drastice pentru abuzarea copiilor, pentru nedeclararea veniturilor, in combaterea retelelor de cersetorie si prostitutie etc.
     • -6 (8 voturi)    
      ganditi-va la dvs (Joi, 10 februarie 2011, 18:24)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui uf

      ganditi-va la vârsta pe care o aveti & la viata pe care ati trait-o pâna acum. gânditi-va la ce stiti despre oameni si la cum ati aflat ceea ce stiti acum despre oameni.

      tot ceea ce stiti despre oameni ati aflat pe doua cai: 1. pe cale nemijlocita, adica din contactele directe pe care le-ati avut cu oamenii si 2. prin mijlocirea unor surse de informare (textuala, imagistica etc)

      urmând acest rationament, ar fi interesant sa ne spuneti de unde si cum ati aflat tot ceea ce stiti acum despre tigani.

      1. ati aflat oare in mod nemijlocit, adica din contactul direct cu tiganii? cate astfel de contacte ati avut pâna in prezent si la cât timp estimati ca se ridica totalitatea contactelor pe care le-ati avut cu tiganii? intru verificarea corectitudinii cunostintelor dvs despre tigani, v-as sugera sa faceti o comparatie cu cunostintele pe care le aveti despre alti oameni, din alte categorii sociale. de exemplu: ii stiti pe profesori? ii stiti pe profesori mai bine sau mai rau decât ii stiti pe tigani? cat timp si in ce situatii ati stat lânga un profesor si cât timp & in ce situatii ati stat lânga un tigan?

      2. ceea ce stiti despre tigani ati aflat din surse de informare mai mult sau mai putin autoritare, adica mai mult sau mai putin demne de incredere. ma indoiesc ca ati avea 100% incredere intr-o informatie despre tigani furnizata de CANCAN asa cum ma indoiesc ca nu ati acorda incredere unei definitii din DEX.

      or in momentul in care DEX-ul, cu toata greutatea autoritatii sale, se alatura acelor surse de informare ce raspandesc doar cunostinte negative despre tigani, atitudinea noastra fata de tigani nu poate fi decât negativa, ceea ce induce un comportament negativ: nu ne dam interesul de a-i scoli pe tigani, de a-i invata o meserie, de a le da de munca etc.

      aceste comportamente discriminatorii ne caracterizeaza inclusiv relatiile cu acei tigani care deja sunt scoliti, au invatat cumva o meserie etc

      daca dvs ati fi permanent exclus, cum ati raspunde celor ce va exclud?
      • +1 (3 voturi)    
       ati citit in mod nemijlocit un text? :D (Joi, 10 februarie 2011, 18:37)

       uf [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

       nu prea pareti. tot ca nuca-n perete raspundeti.

       parerile despre tigani mi le-am format din proprie experienta, din exemplele mentionate de persoane din familie, din diferitele medii cu care am luat contact.

       si, mda, tre sa recunosc, din filme si din muzica :D

       am constatat cu ochii mei pantecele in expansiune al unei copile de 14 ani, precum si marsavia maica-sii, care jubila ca mai are o "sursa de venit".

       in rest, parerile mele se pare ca nu va sunt accesibile, si nu va pot furniza un dispozitiv pentru intelegere. asta e.

       daca dvs raspundeti in halul asta pentru ca ati fost "permanent exclus", atunci e grav, intr-adevar.
       tiganii pe care i-am cunoscut eu se comportau, insa, normal. astfel ca pt dvs exista, cu siguranta, o alta explicatie.
       • -4 (4 voturi)    
        nu-mi fac sperante, dar va intreb (Joi, 10 februarie 2011, 21:26)

        diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui uf

        pentru ca sensul postarii mele v-a scapat.

        puteti sustine ca o cunoasteti si o intelegeti pe acea copila tiganca pe care ati vazut-o cu pântecele la gura la fel de bine si de profund pe cât ati cunoscut-o pe ce-a de-a doua mare iubire a adolescentei dvs?

        cat timp ati petrecut alaturi de cea de-a doua persoana pe care ati iubit-o in adolescenta? si cât de bine ati reusit sa o intelegeti si sa o cunoasteti?

        ati cunoscut români care v-au dezamagit? cat timp v-a luat ca sa-i cunoasteti cu adevarat?

        am motive serioase sa presupun ca timpul pe care l-ati petrecut in compania tiganilor (ceea ce v-a permis sa-i cunoasteti) este infinit mai mic decât timpul petrecut in compania românilor pe care ii cunoasteti mai mult sau mai putin bine.

        atunci de unde siguranta cu care ii judecati pe tigani in masa? nu v-ati indoit niciodata de judecatile dvs? nu v-ati gândit ca acea intelegere si acea cunoastere pe care sustineti ca le-ati dobândit privindu-i pot fi foarte incomplete, gresite sau false?
        • 0 (0 voturi)    
         diddlyjo esti patetic (Vineri, 11 februarie 2011, 14:51)

         ion [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

         toate demersurile tale sa explici demersurile de a schimba denumirea de tigan, sint ipocrite. toata lumea stie de ce anumite elite "intelectuale", si nu tiganii, doresc schimbarea numelui. e adevarat ca romania este in mare parte tiganizata. ce mai lipseste este sa se spuna tuturor ca romania inseamna tara romilor.
         daca ar vrea sa se numeasca texani sau ferengi nu cred ca ar exista atita opozite din partea romanilor.
      • 0 (0 voturi)    
       mai clar (Vineri, 11 februarie 2011, 15:06)

       srpc [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

       tocmai am venit pe autobuz, in care se urcase un tigan ANGAJAT, nu somer, de la salubritate; maneaua urla din telefonul mobil, de mirosit iti rupea nasul, dar, mai grav, se intindea pe 3 scaune si, cand o doamna i-a cerut sa elibereze un loc, a injurat-o de mi s-a facut mie jena; l-am apostrofat, a sarit sa ma ameninte si atunci i-am tras una in numele Tatalui! cuuulmea, imediat a inceput sa schiaune ca sunt un rasist! motiv pentru care i-am mai tras una si l-am azvarlit jos la prima oprire! bafta mea ca nu era cu altii de teapa lui, fiindca atunci imi trebuia un AKM ca sa scap de ei; comentarii, praleo? caz izolat, te pomenesti? hai ca esti un dulce.
  • +3 (5 voturi)    
   DEX (Joi, 10 februarie 2011, 17:11)

   alin gr [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

   DEX-ul prezinta o definitie corecta,de ce sa o schimbam?
 • +23 (31 voturi)    
  definitia substantivului 'tigan' (Joi, 10 februarie 2011, 15:24)

  piktor [anonim]

  contine explicatia "epitet dat unei persoane cu apucaturi rele"....
  ca parca n-o fi asa!

  in loc sa schimbe dictionarul, mai bine si-ar schimba ei apucaturile
  • +13 (17 voturi)    
   COFUZIA ARGON - ACADEMIC (Joi, 10 februarie 2011, 16:11)

   profesor [anonim] i-a raspuns lui piktor

   In atentia ONG-urilor TIGANESTI !


   In varianta DEX-ONLINE, nu se specifica in definitia cuvantului TIGAN sensul peiorativ , si nici nu este prezentat ca un PSEUDONIM sau EPITET !


   In ARGOU:

   ȚIGAN = aripată, balaoacheș, balaur, barabușter, baragladină, baraulă, borâtură, buzat, cataroi, cioară, ciocolată, cioran, cioroi, cioropină, cioropișniță, cocalar, colorat, corturar, faraon, gabor, garoi, geanău, jagardea, lebădar, maglaoi, magraon, mulatru, panteră neagră, stăncuță, tuciuriu, țigan de mătase, țigan de vatră, zavragiu, zburătoare.

   ATENTIE: in ARGOU este prezentata perceptia vorbitorilor de limba romana asupra unui cuvant !

   ARGOUL nu este limbajul ACADEMIC , din contra !
   Au fost chestionate persoane din toate nivelurile socieale de la persoane private de libertate la suferi de autobuz, de la tarani agricultori la muncitori pe santier, de la confectionera la macaragiu iar ei au fost cei care au dat aceste sinonime !!!!

   REZOLVARE :

   Pentru schimbarea acelor cuvinte, trebuie sa schimbati perceptia persoanelelor vorbitoare de ARGOU (sau ''jargon'' adica vreo 30 de milioane de romani + 150 milioane de europeni + 200 milioane de americai )

   iar daca incepeti sa folositi apa curenta si renuntati la corturi probabil in 100 de ani e gata !

   Dar e foarte foarte GREU... un italian a zis ceva cu dresajul cainilor si educatia tiganilor !
   • +4 (4 voturi)    
    esti dus cu capul:) (Joi, 10 februarie 2011, 16:41)

    boros sandor [anonim] i-a raspuns lui profesor

    nu esti sanatos..de mult nu am mai ris asa de bine:))))))))))))))
   • +2 (2 voturi)    
    =)) (Joi, 10 februarie 2011, 18:01)

    SaintLo [anonim] i-a raspuns lui profesor

    Esti bun. Imi vine sa ma inregistrez ca utilizator numai ca sa te votez.
   • +2 (2 voturi)    
    Iete-te! (Joi, 10 februarie 2011, 21:42)

    crystal [anonim] i-a raspuns lui profesor

    Asta a fost foarte buna!Am ras cu lacrimi.Si nici eu n-am stiut sau poate ca am uitat ca pot exista atatia termeni de comparatie!Esti grozav;Dom Profesor! Hai sa traiesti si s-auzim de bine!!!
 • +18 (22 voturi)    
  da (Joi, 10 februarie 2011, 15:26)

  berenger [utilizator]

  unde am ajuns? de cand aria de competenta a unor grupari cu actiuni si obiective politice se suprapune cu activitatea stiintifica?
 • +18 (22 voturi)    
  corect (Joi, 10 februarie 2011, 15:26)

  radu [anonim]

  are dreptate DEXU'...
 • +18 (20 voturi)    
  da (Joi, 10 februarie 2011, 15:31)

  mihnea [anonim]

  Pai francezii cum va numesc?Nemtii?Englezii?Va spun eu:gitanes,tigoinen,gipsy...
 • +20 (22 voturi)    
  ce vor ei de fapt? (Joi, 10 februarie 2011, 15:32)

  lamationairetia [utilizator]

  De fapt ce vor ei ?
  sa se nasca din nou precum Afrodita din spuma marii? Normal este sa-si asume totul: locul de bastina( India), faptul ca au fost alungati, ca au plecat spre tari straine unde s-au pliat pe conditiile locale, dar si-au pastrat traditiile, cultura, sistemele valorice ( si acum au tribunalul lor care face ordine). In acest conditii, ei de fapt se comporta " stat in stat", dar au pretentia sa fie asimilati. Ei bine nu se poate asimilarea din afara, trebuie deschidere din interior. Termenul tzigan poate fi peiorativ, dar asta in sensul celor de mai sus, reprezinta modul in care sunt vazuti de cei din afara, ca fiind altfel. De ei depinde sa se poarte la fel cu majoritarii ,muncnd si respectand legea tarii in care se afla. Mai multa atentie ar trebui sa dea aceste ONG-uri educarii nativilor lor, deoarece ei ii cunosc cel mai bine.
  • +1 (1 vot)    
   gresesti (Vineri, 11 februarie 2011, 15:08)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui lamationairetia

   tiganii nu vor sa fie asimilati ci sa fie ACCEPTATI asa cum sunt, fara sa respecte regulile societatii, pe care o vad doar ca sursa de prada; asta e adevarul, sa nu ne tot fofilam pe langa realitati.
 • +18 (18 voturi)    
  Titlul corect este"Tiganii solicita .... (Joi, 10 februarie 2011, 15:32)

  mvm [anonim]

  Sau trezit ONG tiganesti?Banuiesc ca indivizii astia stiu ceva carte si cunosteau mai demult conotatia cuvantului tigan.IIntr-un fel le dau dreptate cu definitia din DEX,dar nu-mi place tonul pe care-l folosesc si nu numai acum.Putin bun simt le-ar prinde bine si ar avea mai mult de castigat.Nimeni nu te injura,daca nu injuri.Sa-si lase obiceiul de a injura primii,sa nu cumva sa le o ia cineva inainte.In lumea civilizata,daca vor sa acceada,nu se poarta injuratura.
 • +15 (17 voturi)    
  dex (Joi, 10 februarie 2011, 15:34)

  Mazeta [utilizator]

  Romii au si nu au dreptate. Nu au dreptate sa ceara inlocuirea unuia dintre sensurile cuvantului "tigan", din moment ce dictionarele consemneaza o utilizare lexicala, nu are voie sa o ignore si cu atat mai putin sa o creeze. Au dreptate, pt ca in DEX se lucreaza cu dubla masura: la tigan scrie "persoana cu apucaturi rele", dar la jidan nu scrie "persoana avara, lipsita de scrupule".
  • +1 (1 vot)    
   errata (Joi, 10 februarie 2011, 15:47)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   dictionarele "au voie", da, am vazut, nu sariti pe mine.
 • +9 (11 voturi)    
  Cred ca tiganii ar trebuie sa se obisnuiasca.. (Joi, 10 februarie 2011, 15:40)

  Chiar Eu [utilizator]

  ca sunt ceea ce sunt, si sa incerce sa se schimbe. Azi nu le place numele de tigan dar nici romi nu se prea declara cu placere. In rest chestia cu academia e nostima. Cred ca ar trebui sa se obisnuiasca cu ideea ca in limba romana asa li s-a zis si asa li se va spune. Faptul ca li se va spune romi nu le va schimba situatia.
  Mi se pare interesant ca asociatia ACCEPT care se ocupa cu drepturile homosexualilor si-a largit sfera de preocupari.
 • +11 (13 voturi)    
  ei, asta ne trebuie.... (Joi, 10 februarie 2011, 15:40)

  monica L [anonim]

  N-ar fi mai bine ca intii sa se schimbe comportamentul social al majoritatii etniei tiganesti si mai apoi sa umblam la DEX? Caci limba e intotdeauna o forma in care se exprima gindirea, iar gindirea, deh, nu ne-o poate schimba Academia romana....

  Doavda vie: Basescu in public vorbeste de o cetateana de etnie roma, dar in masina, cu nevasta-sa, vorbeste de tigancaia aia imputita...
 • +13 (13 voturi)    
  lol (Joi, 10 februarie 2011, 15:41)

  ION I [anonim]

  cu aceasta ocazie si eu solicit introducerea termenului "lol" in cadrul DEX al limbii române
 • +13 (15 voturi)    
  ţara arde şi baba se piaptănă? (Joi, 10 februarie 2011, 15:45)

  uf [anonim]

  (orice sens caricatural al cuvântului "babă" este voit :D)

  într-un cuvânt: SCHIZOFRENIE.

  exista o problemă reală a ţiganilor.

  organizaţii complet inutile şi paralele cu lumea reală precum "Agentia de Dezvoltare Comunitara 'Impreuna', Asociatia Romilor 'Egalitate de Sanse' Tulcea si Asociatia ACCEPT" îşi închipuie că stereotipurile cu privire la ţigani se formează studiind DEX-ul...

  autorităţile insolente şi corupte se bucură când ţiganii le pleacă din ţară/ din oraş/ din instituţie, doar, doar, or scăpa de responsabilitate. nişte "ţigani" - în sensul peiorativ :D

  media consideră şi ea profitabilă glisarea problemei spre o falsă problemă - aşa e sigur că ţiganii (asimilaţi, săracii, organizaţiilor de pierde-vară mai sus-menţionate) vor fi înjuraţi şi că prejudecăţile vor fi încă o dată întărite.

  în timpul ăsta, oamenii foarte săraci, ţigani sau nu, îşi duc existenţa mizeră la fel ca şi-acum 20 de ani. nu i-a ajutat cu absolut nimic faptul că "ţigan" s-a schimbat în "rrom", sau că "rrom" s-a schimbat în "rom", mizeria n-are cum să fie confundată cu bunăstarea.

  cu ce ne afectează pe noi? - copiii lor, azi îngheţând pe străzi, trimişi la cerşit de părinţi care mai mult de atât nu ştiu, vor fi gata să reia ciclul mizeriei în câţiva ani.

  mi-aş dori o autoritate la nivel de primării care să găsească copiii ce cerşesc, mamele ce cerşesc cu copiii în braţe, să combată aceste activităţi, să verifice condiţiile de trai, să preia copiii în cazul în care părinţii îi folosesc pentru profit sau nu îi tratează corespunzător.
  teoretic aşa ceva există, dar noi tot ne împiedicăm prin oraşe de copii de vârsta alor noştri, trataţi barbar şi absolut ignoraţi de autorităţi. iar obiectivul acelor autorităţi este cel mai adesea "prevenirea separarii copilului de familia naturală" - adică spălarea pe mâini "redând" copilul călăilor lui de drept.
 • +11 (13 voturi)    
  Frateee! (Joi, 10 februarie 2011, 15:45)

  Lu [anonim]

  Deci, oameni buni, dictionarul nu are treaba cu political correctnessul, dictionarul descrie o stare a limbii la un moment dat, inregistrand diverse sensuri/ utilizari ale cuvantului in contexte si expresii specifice.

  Definitia din Dex este:

  ȚIGÁN, -Ă, țigani, -e, s. m., adj. I. S. m. 1. Persoană ce face parte dintr-o populație originară din India și răspândită în mai toate țările Europei, trăind în unele părți încă în stare seminomadă. ◊ Expr. A arunca moartea în țigani = a arunca vina pe altul. A se muta ca țiganul cu cortul = a se muta foarte des; a fi nestatornic. A se îneca ca țiganul la mal = a nu reuși, a eșua într-o acțiune tocmai când era pe punctul de a o duce la bun sfârșit. Tot țiganul își laudă ciocanul, se spune despre cei care se laudă cu ceea ce le aparține. E învățat ca țiganul cu ciocanul (sau cu scânteia), se spune despre cei deprinși cu nevoile. 2. Epitet dat unei persoane brunete. 3. Epitet dat unei persoane cu apucături rele. II. Adj. (Rar) Țigănesc. – Din sl. ciganinŭ. Cf. rus. țâgan.

  Nu vad nimic discriminatoriu aici.
  Solicitarea asta e la fel de gogonata ca aia cu schimbarea denumirii oficiale din rom in tigan, doar ca e de partea cealalta!
  • -2 (2 voturi)    
   Dex ul (Joi, 10 februarie 2011, 16:17)

   ioil [anonim] i-a raspuns lui Lu

   ar trebui complectat ca tiganul este,mincinos,lenes si hot.Denumirea de rrom sa fie atribnuita celor care nu sant mincinosi,lenesi si hoti!
 • +4 (6 voturi)    
  DEX-ul si TZIGANUL (Joi, 10 februarie 2011, 15:47)

  Terente [anonim]

  Greseala este evidenta: II BAGAM IN SEAMA
  In cateva cuvinte o italianca a spus totul despre tzigani...
 • +7 (7 voturi)    
  Nu vor... (Joi, 10 februarie 2011, 15:47)

  Mih. [utilizator]

  ...scoaterea din DEX a cuvantului, cu totul?
  Nu vor sa modificam literatura orala si scrisa?
  Tiganul, tot rrom...
  Rromu', tot tigan...
  Rromu', tot rrom...
  Tiganu', tot tigan...(asa suna cel mai bine).
 • +13 (13 voturi)    
  Bai, tiganilor! (Joi, 10 februarie 2011, 15:53)

  Rescatorul [anonim]

  Pai, atunci schimbati si numele epopeii lui Ion Budai Deleanu, din "Tiganiada", in "Rrromiada". Sunteti ridicoli?! Ce, aveti impresia ca, daca va numiti rrromi, nu mai sunteti tigani? Unde naiba este discriminarea. Mai bine ati vedea de comportament si de culturalizarea etniei. Nu mai ciorditi din banii dati de UE si guvern pentru emanciparea etniei! M-am saturat de ipocrizia voastra!
  • +2 (6 voturi)    
   la ciordeala suntem frati siamezi :D (Joi, 10 februarie 2011, 16:10)

   mda [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   ţigani si români, ONG-uri şi autorităţi - furtul este o valoare impartaşită de toţi. se pare că nu are rasă...
  • 0 (0 voturi)    
   hey (Duminică, 27 mai 2012, 23:28)

   Apahidean [anonim] i-a raspuns lui Rescatorul

   Ma bag si eu in seama..sper sa nu va suparati.Am citit in mare despre ce este vorba.Eu cred ca defapt tiganii romani sunt numiti rromi.Sunt tot tigani, dar sunt ,, de-ai nostrii,, .Teoretic e o tampenie, defapt ei nu sunt ai nimanui,dar ,,spunem,,ca ducem o lupta de integrare a tiganilor...asta e parerea mea,explicatia asta mi am gasit-o.Sa nu va suparati ca am intervenit!
 • +5 (5 voturi)    
  pai daca ei sunt romi (Joi, 10 februarie 2011, 15:58)

  me [anonim]

  de ce ii mai deranjeaza cuvantul tigan. se simt cumva tigani? oficial se numesc romi acum nu? o sa ceara acum si interzicerea unui cuvant intr-o anumita limba doar pentru ca ii enerveaza pe ei? intelegeam sa ii deranjeze daca in dictionar scria "rom = persoana cu apucaturi..". Daca au vrut sa se cheme romi atunci sa lase cuvantul tigan in pace nu ?
 • +5 (5 voturi)    
  Persoana blonda (Joi, 10 februarie 2011, 16:02)

  Semiramidul [utilizator]

  Sunt de acord!
  Epitet dat unei persoane brunete, e tendentios de asemenea. Se stie ca in aproape toate culturile lumii cu cat tenul e mai deschis cu atat persoana este mai aproape de idealul de frumusete.
  Cred ca intreg DEX-ul este viciat si ar trebui modificat conform tehnicii bulgarelui de zapada, mergand pe fir in sus insa. De ex sa se modifice de exemplu sensul peiorativ al cuvantului apucatura, astfel incat sa fie vorba numai de sensul strangere si i.e. maiestrie. Iar pentru urat sa fie un sens DADA-ist, referitor la arta.
  DEX-ul sa fie un manifest poetic, in care tiganul este poet-filosof si/sau astrofizician, interesat DOAR de bunele maniere, balet si cosmogonii.
  DEX-ul va trebui sa elimine orice definitie care ESTE REALA SI VIE si sa foloseasca definitiile rezultate in urma referendumurilor politico-sociale.
 • +1 (1 vot)    
  Eu nu mai inteleg nimic (Joi, 10 februarie 2011, 16:05)

  ionut [anonim]

  Ce treaba au ei cu termenul tigan atat timp cat ei sunt romi? Eu nu vad nici o legatura.
  • 0 (0 voturi)    
   Genial! (Joi, 10 februarie 2011, 16:45)

   Semiramidul [utilizator] i-a raspuns lui ionut

   Tiganul nou nu mai are apucaturi, e rrom si e delicat si fin.
 • +1 (3 voturi)    
  ... (Joi, 10 februarie 2011, 16:08)

  nume [anonim]

  Hilar de-a dreptu! Vezi ce inseamna sa ii dai unui tigan un deget? Iti ia toata mana.
 • +10 (10 voturi)    
  misto (Joi, 10 februarie 2011, 16:10)

  hinchizitia [anonim]

  ar mai fi si altele de cerut, cum ar fi arderea in public a tuturor exemplarelor din 'tiganiada' ,inlocuirea cuvantului cioara cu pasare maiastra, eliberarea tuturor etnicilor incarcerati si interzicerea arestarilor si condamnarilor viitoare ca sa le repare imaginea, interzicerea cuvantului 'tuciuriu', introducerea studiului obligatoriu al manelei la conservator si a obligativitatii interpretarii imnului national la tambal si acordeon, obligarea prin lege a functionarilor publici sa poarte mustati, palarii sau basmale si fuste crete, desfiintarea apei calde, subventionarea achizitiilor de mertzane si ghiuluri, toate constructiile sa fie ornate cu turnulete, reluarea traficului cu atelaje in orase, transformarea centrelor istorice in pasaje pietonale pentru nuntasi, inlocuirea justitiei cu staborul, ridicarea interdictiilor de casatorie intre prescolari, legalizarea traficului de persoane, dezincriminarea furtului calificat, legalizarea portului de arme albe si obiecte contondente, marirea alocatiilor si plata acestora pe viata, nu doar in copilarie, samd
 • 0 (0 voturi)    
  de la cine ati furat un DEX? (Joi, 10 februarie 2011, 16:16)

  mmc [anonim]

  daca tot o deschis ţiganii un DEX să se uite şi la cuvintele săpun şi educaţie.
  Sunteti in 2011 si marea majoritatea dintre voi nu ati evoluat decat la hotii,tâlhării şi deranjatul celui de langa voi
 • 0 (0 voturi)    
  dex (Joi, 10 februarie 2011, 16:19)

  gogu [anonim]

  ok. o luam (definitia) de la tigan si o mutam la cuvintul rrom. poate e mai bine...
 • +2 (2 voturi)    
  Dau multumiri zeilor (Joi, 10 februarie 2011, 16:19)

  Vlad-I [utilizator]

  Dau laude zeilor ca romanii nu sunt asa de batuti in cap sa inghita pe nemestecatre aberatiile multiculturalismului si utopiile asa zis progresiste. Pt. reprezentantii etniei este mai usor sa schimbi un cuvant decat sa modifici comportamentul etniei. Este acelasi fenomen psihologic cand o firma da faliment dupa o escrocherie, cazul Enron, nu-i mai usor sa falimentam termenul tigan si sa scoatem altul ? toate etniile isi spun in diferite feluri, nu-i greu sa gasesti zeci de denumiri la o etnie mai ales cand vrei sa ingropi o imagine rea. Interventia in DEX este la fel de pacatoasa ca interventia lui Voronin cu limba moldoveneasca. Domnilor progresisti, simtim ca interventiile dv. ne taie noua din libertate, nu-mi place sa vad totul regularizat, ce se vorbeste, la tv, radio, ziare, ce se scrie in manuale, sunt ipe pamantul strabunilor mei, cine sunteti voi sa-mi spuneti cum sa vorbesc? Orice sistem ideologic (politic, religios, filozfic) are tendinta sa se conserve si sa denigreze pe cei care nu-l accepta, deci si multiculturalismul are reaua apucatura sa dea cu noroi in ceilalti care nu se supun. Nu dictionarul romanilor este de vina ci comportamentul etniei genereaza imaginea.
 • 0 (0 voturi)    
  anyway (Joi, 10 februarie 2011, 16:20)

  uf [anonim]

  Academia Romana a clocit si enormitati mai mari, DAR...

  atata timp cat nimic nu ar fi fost peiorativ in sensul cuvantului, de ce sa-l fi schimbat cu "rrom"? probabil ca modificarea a fost facuta tocmai pentru a legitima validarea noului termen.

  personal, gasesc ca rrom/ rom suna ca naiba, tigan e cat se poate de ok.

  pretentii precum cea a organizatiilor respective nu fac decat sa atraga comentarii rasiste si agresive precum cea a lui "danut" de mai sus. de parca toti am fi niste "danuti", iar toti tiganii "hoti". nu suntem, dar lor le-ar surade aceasta perspectiva.

  eu spun sa ne opunem generalizarilor. si, daca ne intereseaza subiectul, sa cerem presa de calitate pe aceasta problema, nu articole de scandal.

  un exemplu de articol mult mai util si mai realist am gasit pe Adevarul, acum vreo doua saptamani:

  http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/FOTO-Copiii-ferentaristi-scoala-mascati_0_414558694.html
  • 0 (0 voturi)    
   erata (Joi, 10 februarie 2011, 16:45)

   uf [anonim] i-a raspuns lui uf

   "cel" - referitor la "comentariu".
 • +1 (1 vot)    
  Misto (Joi, 10 februarie 2011, 16:23)

  dan [anonim]

  Eu propun ca in DEX sa nu mai apara cuvantul frumos. Sa apara cuvantul misto ! Si exemplele pot continua !
 • 0 (0 voturi)    
  nu "rromii solicita" ci niste orgnizatii oarecare (Joi, 10 februarie 2011, 17:02)

  mda [anonim]

  ca sa terminam seria generalizarilor
 • -1 (1 vot)    
  Aviz Academiei (Joi, 10 februarie 2011, 17:20)

  Roman [anonim]

  Au ajuns tiganii sa condamne Academia Romana si institutul de lingvistica. Eu zic, ca sa punem sef acolo pe cioaba, ca asa suntm noi romanii, plecam capul. Eu zic ca institutul de linvistica sa modifice termenul de roman in rumin, aka sclav in propia tara.Rusine senatorilor care au votat impotriva legii. Rusine romanilor ca stau cu capul plecat si o incaseaza!
 • +1 (1 vot)    
  Ce obraz au ! (Joi, 10 februarie 2011, 17:32)

  giani [anonim]

  Ce putem spune despre marea majoritate a tiganilor nostri,care au speriat UE ? Ca pe unde se stabilesc apar si problemele legate de integrare,de scolarizare de infractionalitate,de igiena,de poluare a mediului,de furturi de curet si gaze,de neplata a taxelor si impozitelor ,de aplicare a legii,de casatorii ilegale intre minori( zic ca respecta traditiile lor,si noi avem traditiile noastre ),de exploatare a minorilor,de a face copii pentru a-i trimite la furat sau cersit etc. Problemele mari ale acestei etnii nu sunt discutate si se ocupa de schimbarea denumirii pe care le-au dat-o popoarele cu care au venit in contact.Sa ne arate aceste ONG o satra care s-a civilizat si nu mai sunt probleme legete de infractionalitate si atunci ne scoatem palaria.
 • -1 (1 vot)    
  Si mai departe?... (Joi, 10 februarie 2011, 18:07)

  florin [anonim]

  Ca doar n-o sa va opriti aici domn Gelu& comp. trebuie mers pana la capat! Sa punem capat discriminarii etniei dumneavoastra: sa se interzica prin lege(aici poate ajuta domn' Nastase!) orice asociere intre membrii etniei d-voastra si "epitete" descriind apucaturile rele, ca de ex.: hotia(aici se includ toate ramurile acestei activitati mult hulite dar extrem de lucrative, ajunsa la pana nivel de "arta": ciordeala, smenul, alba-neagra, furturile de orice tip - de la curent electric, telefoane celulare la furt de bancomate, biciclete, gaini, grau, porumb, lemne de foc, cabluri de cupru, materiale de constructii, etc); cersetoria(devenita afacere de familie), calatoria pe blat in transportul comun, tigania(cu toate "paleta" de manifestari - de la scuipatul de seminte in public, prinsul porumbeilor si lebedelor prin parcuri, transformarea in gunoiste a oricarui spatiu public sau privat, ridicatul poalelor in cap, folosirea unui limbaj obscen in orice imprejurare si fata de oricine, la a asculta manele cu sonorul dat la maxim si cu ferestrele deschise la bloc, etc..)

  Cine incalca legea asta, sa primeasca amenda si condamnare la munca fara plata in folosul etniei d-voastra(cuantumul amenzii si durata muncii in functie de "gravitatea faptei").

  Ce ziceti, domn Gelu, nu-i asa ca o sa mearga?- se rezolva si problema de discriminare si ar fi bani destui si pentru programele de "Dezoltare Comunitara" pe care le coordonati.

  PS: Nu stiu ce facem cu "Tiganiada" lui Budai-Deleanu si alte carti scrise pe cand tiganii nu se chemau romi, iar dex-ul si academia nu aparusera ca sa-i denigreze si discrimineze... Poate impunem academiei sa le distruga, ca de schimbat ceva la ele nu se poate.
  Si inca ceva: e musai ca legea sa fie impusa si in UE, pentru ca e aceeasi problema cu "epitetele" si etnia d-voastra peste tot in Europa. Si tot "tigani" va cheama.
 • +3 (3 voturi)    
  Uitati aici niste romani adevarati (Joi, 10 februarie 2011, 18:09)

  costica [anonim]

  http://www.youtube.com/watch?v=rwN5xF81Z-k

  Asa ca zic sa ne vedem de problemele etniei noastre si sa ne axam pe rezolvarea lor in loc sa aruncam cu pietre.
  Iar tiganii sa-si rezolve problemele lor.
 • +2 (2 voturi)    
  Din doua una (Joi, 10 februarie 2011, 18:25)

  Andrei [anonim]

  Ori definitia din dictionar e corecta, si atunci nu trebuie schimbata, ori e incorecta, si atunci cuvantul "tigan" nu are conotatii negative si il putem folosi linistiti in vorbirea curenta si in documentele oficiale.
 • +2 (2 voturi)    
  dupa cum am mai spus (Joi, 10 februarie 2011, 18:44)

  adi [anonim]

  intr-un alt comentariu,

  in curand or sa ceara si interzicerea operelor lui Eliade (la tiganci), Ion Budai deleanu (Tiganiada), Caragiale (ii numeste tigani in doua lozuri) si nu numai; probabil ca si Phoenix n-o sa mai putem asculta (Mica tiganiada) - ca de, toate acestea contin un cuvant care n-o sa mai existe in DEX: Tigan!
  Bravo natiune romana, halal sa-ti fie ca lasi ca asa ceva sa se intample!!
  • 0 (0 voturi)    
   scuze... (Joi, 10 februarie 2011, 19:02)

   adi [anonim] i-a raspuns lui adi

   m-am enervat numai can am citit titlul; acum am vazut si continutul...
   Ma rog, pot ei sa schimbe forma cat de mult vor; pana nu-si schimba si caracterul (.....??? ce gluma buna...) peiorativ or sa fie si "tigan" si "rrom" si orice altceva vor vrea ei in urmatorii ani....
   Oricum, nu datorita definitiei din DEX sunt ei asociati cu criminalitatea, ci datorita stilului de viata al unora (majoritari sau nu, chiar nu stiu, dar suficienti) din ei.
 • 0 (0 voturi)    
  si a cui e vina (Joi, 10 februarie 2011, 19:57)

  vero [anonim]

  ca si-au schimbat numele in renumele de astazi?
 • 0 (0 voturi)    
  astazi.. (Joi, 10 februarie 2011, 20:24)

  danarad [anonim]

  ..ii deranjeaza,denumirea de tigan,miine-poimiine vor cere producatorilor de alcool,sa nu mai foloseasca pe eticheta cuvintul ROM...tiganimea lor se vede si din faptul,ca au tupeul sa ceara o schimbare in DEX, care nu este a limbii tiganesti,ci a LIMBII ROMANE !
 • +1 (1 vot)    
  Opinia Bautorilor de Rom (Joi, 10 februarie 2011, 21:17)

  pacura [anonim]

  Asociatia Nationala a Consumatorilor Zilnici De Rom (ANCZR) contesta schimbarea denumirii de Tigan in Rom, considerand ca se aduc grave prejudicii de imagine acestui cuvant care, in forma-i lichida, a fost reazemul marinarilor si al bautorilor de birt si crasma veche, din timpuri imemoriale.

  Noi nu dorim sa bem tzigani.
 • 0 (0 voturi)    
  nu zau? (Joi, 10 februarie 2011, 21:23)

  srpc [utilizator]

  pai tot ce cer aia sa fie eliminat nu sunt stereotipuri(cum zic oengistii platiti pt asta) ci constatari de zi cu zi, ale tuturor romanilor!
 • 0 (0 voturi)    
  Mi-ar placea (Joi, 10 februarie 2011, 21:41)

  Stefan [anonim]

  sa se foloseasca si in mod oficial cuvantul tigan.
  Dar daca nu se va intampla asta (cel mai probabil nu), tiganii tot tigani se vor numi si noi la fel de mult ii vom dispretui.
  Nu-i asa, români?
 • +3 (3 voturi)    
  Oximoron (Vineri, 11 februarie 2011, 7:55)

  Kor [anonim]

  "Romii solicita modificarea definitiei cuvantului "tigan" din DEX"

  Mie mi pare ca acest demers este oximoronic.

  1. Romii se considera pe ei insisi romi, nu tigani
  2. Daca nu se considera tigani, atunci ce le pasa de sensul cuvantului "tigan" in DEX?
  3. Daca le pasa, asunci recunosc ca sunt tigani.
  4. Daca sunt tigani atunci nu sunt romi.

  Referitor la disputa "vlah-roman", am doar o observatie: este adevarat ca, incepand cu a doua jumatate a secolului al XIX-lea, romanii au incercat, si in mare parte au reusit, sa-i convinga pe ceilalti sa-i numeasca romani si nu vlahi. Nu analizez motivele (nu mi se pare ca "vlah" era sau este peiortaiv, dar, in fine...). Dar ma multumesc sa constat ca n-au adoptat niciodata o pozitie de fortza si n-au incercat sa impuna modificari in Dictionarele altora. Demersurile au fost mai mult diplomatice, la fel ca cel din anii 60-70 ai secolului trecut cand Bucurestiul a sugerat ca tara naostra sa fie totusi numita Romania, cu o, nu Rumania, cu u. Unii au acceptat (Romania - englezii), altii au dat-o la compromis (Roumanie - francezii), altii au ignorat doleanta (Rumania - spaniolii). Sigur, acuma ne pare rau, mai bine lasam u si nu mai exista confuzia Roman - Rom

  Eu, unul, nu-i mai inteleg pe tigani. Ba sa fie numiti romi, ba sa modifice sensul cuvantului tigan in DEX. Pai hai sa modificam si sensul cuvintelor "satra, lingurar, spoitor...". Sau "hot, smenar, borfas..."

  Pana la urma mie mi se pare o initiativa cu prea mult tupeu, daca nu chiar nesimtire, sa ceri imperativ altei natii sa-si modifice limba.
 • 0 (0 voturi)    
  incompatibilitate (Vineri, 11 februarie 2011, 9:00)

  cezar [anonim]

  Tiganii nu-si mai suporta numele si trebuie sa si-l schimbefoarte repede in rrom,asa ca sa le facem un bine romanilor.Ma mir ca nu-i deranjeaza problemele lor grave pe care le-au internationalizat,ingrozind Europa.Sunt curios sa aflu daca in goana lor dupa bani nemunciti au ajuns si-n INDIA de unde au plecat acum cateva secole si care a fost reactia indienilor cand s-au reintalnit ?Ceva i-a speriat tare rau ,daca nu se mai apropie de locurile natale.
 • 0 (0 voturi)    
  Dex (Vineri, 11 februarie 2011, 15:16)

  lala [anonim]

  Propunere de definitie pentru ambii termenti :

  Rom,tigan = cineva care nu este roman
 • 0 (0 voturi)    
  Tigan-rrom sau alceva... (Sâmbătă, 12 februarie 2011, 17:18)

  bubaru [anonim]

  Eu propun - R O M U L A N I - si cred ca nu se vor supara. Si dupa aceea, ii vom expedia pe planeta lor. Nea Base este de acord in inima lui cu asta, dar nu o poate spune.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by