Olanda afirma ca Romania si Bulgaria nu pot "la acest stadiu" sa adere la Spatiul Schengen de libera circulatie a persoanelor in Europa, alaturandu-se astfel pozitiilor exprimate de Franta, Germania si Finlanda, potrivit AFP.

"Suntem de acord cu Franta, Germania, Finlanda si alte tari ca Romania si Bulgaria nu pot, la acest stadiu, sa se alature spatiului Schengen", a declarat ministrul olandez al Afacerilor Europene, Ben Knapen, intr-o conferinta sustinuta la Paris dupa intalnirea cu omologul sau francez Laurent Wauquiez.

"Potrivit rapoartelor redactate de Comisie, prea multe puncte sunt defectuoase pentru ca Romania si Bulgaria sa poata adera la Spatiul Schengen (...). Am decis sa lucram la definirea unui ansamblu de criterii care trebuie respectate si incepand de aici sa punem la punct o foaie de parcurs pentru aderarea la Spatiul Schengen", a continuat ministrul olandez.

La randul sau, Laurent Wauquiez a refuzat ideea unui "calendar" cu "date artificiale".

"Da, Romania si Bulgaria au vocatia de a intra in Schengen, au facut eforturi imense pentru imbunatatirea eficacitatii la frontiere, a luptei impotriva coruptiei, sistemul judiciar ... dar criteriile nu sunt indeplinite", a spus oficialul francez.

Franta si Germania au anuntat in 21 decembrie ca vor bloca aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, prevazuta initial pentru martie 2011. Ulterior, Finlanda s-a raliat acestei pozitii iar Norvegia si-a exprimat si ea temeri in legatura cu pregatirea celor doua tari.

Spatiul Schengen reuneste in prezent 25 de state si peste 400 de milioane de cetateni. Doar Marea Britanie si Irlanda au decis sa ramana in afara acestui spatiu, dar trei tari care nu sunt membre ale UE - Elvetia, Norvegia si Islanda - au decis sa adere.