Rectorii nu pot detine functii de demnitate publica si nici functii de conducere in cadrul unui partid politic. Prevederea face parte din Legea Educatiei Nationale si a intrat de miercuri in vigoare, ca urmare a trecerii celor 30 de zile de la publicarea actului legislativ in Monitorul Oficial. Cei mai afectati de aceasta masura sunt politicieni cu state vechi atat in Parlament, cat si la sefia unor universitati. Legea le da de astazi un ultimatum: pana in luna martie trebuie sa hotarasca ce aleg - functia de rector, pe cea de parlamentar sau o functie de conducere in partid. Printre ei: Ecaterina Andronescu, Nicolae Robu si Sefan Iosif Dragulescu.

Andronescu, Robu, Popa si DragulescuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

I. Rectorii sunt obligati sa aleaga intre functia de la universitate si cea de demnitar

"Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului. Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului", spune noua lege a Educatiei.

Afectati de prima masura sunt patru rectori parlamentari: Nicolae Robu, Ecaterina Andronescu, Sefan Dragulescu si Florian Popa. Incepand de miercuri, acestia au la dispozitie 30 de zile pentru a alege functia la care renunta, transmite Mediafax.

Nicolae Robu detine functia de rector al Universitatii Politehnice din Timisoara si este, in acelasi timp, senator din partea PNL. Acesta sustine ca actualii rectori pot fi schimbati doar dupa finalizarea mandatelor si ca, personal, considera ca nu ar trebui sa ''abdice'' din una dintre cele doua functii. ''Legea Educatiei, la articolul 364 al. 2, spune foarte limpede ca la epuizarea actualelor mandate, viitoarele vor fi stabilite pe baza prezentei legi. De aici intelegem ca mandatele se deruleaza pana la finele lor, in termenii in care au fost obtinute. Exista un principiu al neretroactivitatii legilor care ar fi trebuit sa functioneze. Sper ca inca suntem un stat de drept si ca se vor respecta aceste prevederi'', a declarat Robu, citat de Agerpres.

Intrebat la ce functie va renunta, senatorul a replicat: ''eu nu am ajuns nici rector si nici parlamentar pentru ca am dorit eu sa ajung. Am fost ales rector cu o majoritate consistenta la primul mandat, la a doua - cu unanimitate de voturi, prin vot secret, iar ca senator am fost ales de cetatenii Timisoarei pentru patru ani. Nici nu as avea voie sa abdic de la mandatul pe care mi l-au dat cetatenii, adica membrii comunitatii academice din Timisoara''.

Ecaterina Andronescu este rector al Universitatii Politehnica din Bucuresti si senator PSD.

Sefan Iosif Dragulescu este rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie "Victor Babes" Timisoara si ocupa in acelasi timp un loc de parlamentar, fiind deputat PDL.

Florian Popa detine functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Bucuresti si este deputat ales pe listele PSD.

Printre cei afectati de lege se numara si rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, Andrei Marga, care implineste anul acesta 65 de ani. In cazul sau, articolele care il afecteaza sunt urmatoarele: "Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani" si "in invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare".

Legea mai prevede si faptul ca sotii, afinii si rudele pana la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent functii de conducere intr-o universitate. "Persoanele care se afla in relatie de soti, afini si rude pana la gradul al III-lea inclusiv nu pot ocupa concomitent functii astfel incat unul sau una sa se afle fata de celalalt sau cealalta intr-o pozitie de conducere, control, autoritate sau evaluare institutionala la orice nivel in aceeasi universitate si nu pot fi numiti in comisii de doctorat, comisii de evaluare sau comisii de concurs ale caror decizii afecteaza sotii, rudele sau afinii pana la gradul al III-lea inclusiv", se arata in cadrul normativ.

Tot in cazul rectorilor, legea spune ca durata mandatului este de 4 ani si ca acesta poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs. "O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora", mai precizeaza legea.

II. Peste 1.500 de profesori universitari vor fi pensionati prin noua lege

Noua lege a Educatiei a fost publicata in Monitorul Oficial pe 10 ianuarie, cu termen de intrare in vigoare de 30 de zile de la publicare. Cu alte cuvinte, astazi se implineste termenul de la care anumite prevederi ale actului legislativ trebuie sa fie aplicate. Printre masurile care trebuie aplicate incepand de miercuri se afla si urmatoarea prevedere: "Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani". Masura care duce la pensionarea a peste 1.500 de cadre didactice universitare si de cercetare, sustin rectorii citati de Mediafax.

Legea prevede si ca "in invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare". Cu alte cuvinte, vor inceta mandatele celor care detin functii de conducere sau de administrare in universitati, exceptie facand functiile de membru al consiliului de administratie al universitatilor particulare.

In ceea ce priveste momentul pensionarii profesorilor care implinesc 65 de ani, legea spune ca, "pentru motive temeinice, pensionarea personalului didactic de conducere, de indrumare si de control se poate face si in timpul anului scolar, cu aprobarea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, respectiv al inspectoratului scolar".

III. 80% dintre cadrele universitare care vor fi pensionate sunt conducatori de doctorat

Potrivit noii legi, "cadrele didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani". Acestia pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani sau pot conduce noi studenti-doctoranzi, dupa implinirea varstei de 65 de ani, dar numai in regim de cotutela impreuna cu un cadru didactic si de cercetare care nu implineste varsta de pensionare pe toata durata desfasurarii doctoratului respectiv.

Cadrul legislativ mai precizeaza ca profesorii care conduc doctorate pana la implinirea varstei de 70 de ani, conform legii, o vor face in regim de plata cu ora.

In acest context, "admiterea la doctorat va fi ratata in toamna, intrucat majoritatea celor care vor fi pensionati, aproximativ 80 la suta, sunt conducatori de doctorat, iar altii candidati nu sunt", a declarat pentru Mediafax decanul Facultatii de Comunicare din cadrul SNSPA, Remus Pricopie.

IV. Reactia profesorilor universitari la modificarile aduse de Lege

Andrei Marga: Niciun profesor nu are privilegii. Iar clanurile, daca au existat, au fost tocmai in universitatile protejate de Traian Basescu

Intr-un comunicat remis la inceputul lunii ianuarie, Andrei Marga, rectorul Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca, a declarat ca Traian Basescu "promulga la repezeala o lege a educatiei prin care vrea sa transforme din timp directori de scoli si licee si rectori in agentii sai electorali". "Toate, absolut toate solutiile din Legea 2011, cu care se lauda Traian Basescu - curriculum la dispozitia scolii, descentralizare si integrare in comunitate, raspunderea publica a universitatilor, finantarea per capita, ierarhizarea universitatilor, abolirea vechimii in accesul pe postul de profesor, concursul pentru decanat si rectorat, masurile anticoruptie - si multe altele sunt preluate din "reforma Marga", pentru a-l cita pe preopinent. Traian Basescu a integrat solutiile plagiate intr-o politizare primitiva, care nu se mai practica in Europa, a invatamantului", a precizat Marga, citat de Mediafax.

"Ce nepotism e mai exemplar decat promovarea unei odrasle agramate in institutii respectabile ale noii Europe? Niciun profesor nu are privilegii. Iar clanurile, daca au existat, au fost tocmai in universitatile protejate de Traian Basescu. Una a si creat, de altfel, un partid de buzunar al acestuia", sustine Marga.

Scrisoare deschisa a profesorilor de la Universitatea "Babes-Bolyai" catre Ministerul Educatiei: Anulati Legea Educatiei

Mai multi profesori din cadrul universitatii au solicitat miercuri Ministerului Educatiei "anularea Legii Educatiei Nationale", potrivit Agerpres. Intr-o scrisoare deschisa, acestia sustin ca "pensionarea profesorilor universitari la implinirea varstei de 65 de ani, cu pierderea calitatii, pe de o parte, si blocarea scoaterii la concurs a posturilor vacante, pe de alta parte, creeaza in Universitate o situatie dificila, deoarece se perturba si se dezorganizeaza anul universitar in desfasurare, pune Universitatea in situatia de a nu mai indeplini criteriile de acreditare, o lipseste de resursa umana cea mai calificata, reduce potentialul de cercetare stiintifica si cel al scolilor doctorale". Semnatarii scrisorii sustin ca pensionarea "va afecta grav un sistem aflat in criza de specialisti, al carui efectiv real este inca sub nevoile tarii".

Consiliul National al Rectorilor - despre legea care "decapiteaza 2.000 de profesori universitari"

Consiliul National al Rectorilor (CNR) s-a intrunit in urma cu aproape doua saptamani la Cluj, unde i-a cerut ministrului Educatiei, Daniel Funeriu, sa amendeze in regim de urgenta noua lege. Pensionarea profesorilor universitari la 65 de ani, cu pierderea calitatii de titulari, pe de o parte, si blocarea scoaterii la concurs a posturilor vacante, "creeaza in universitati o situatie foarte dificila", sustine CNR, citat de ziarul Faclia.

"Ca urmare, se solicita solutionarea, de urgenta: pentru a nu perturba anul universitar in desfasurare; pentru a nu pune universitatile in situatia de a nu mai indeplini criteriile de acreditare; pentru a beneficia de resursa umana cu cea mai inalta calificare; pentru a nu reduce potentialul de cercetare stiintifica si de conducere a lucrarilor de doctorat; pentru a nu decapita invatamintul superior prin pensionarea in acest an universitar a circa 2.000 de profesori universitari", se arata in apelul lansat de Consiliul National al Rectorilor.

Potrivit acestora, "obligativitatea la pensionare imediata ridica probleme importante cu privire la continuitatea cursurilor si examenelor in anul universitar aflat in desfasurare. De asemeni, actualele norme ale legii educatiei vor genera migrarea profesorilor universitari si a conducatorilor de doctorat spre tarile cu un sistem educational simplificat si eficient (conditii clare pentru obtinerea titlului de conducator de doctorat, proces birocratic simplificat, sistem educational inteligibil si stabil etc.)"

Jumatate dintre conducatorii de doctorate de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu - scosi la pensie

Legea afecteaza jumatate dintre conducatorii de doctorate de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, a declarat pentru ziarul Tribuna rectorul Universitatii, Constantin Oprean. Potrivit acestuia, din cei 70 de conducatori de doctorat, aproximativ jumatate au depasit varsta de pensionare.

"Ca sa ai dreptul de a conduce doctorate, trebuie sa ai productie stiintifica, trebuie sa ai vizibilitate internationala ca si cercetator, ca specialist. De obicei, se ajunge la stadiul acesta abia dupa o anumita varsta, care e apropiata de varsta de pensionare. Faptul ca nu se mai pot conduce doctoranzi dupa varsta pensionarii e grav pentru ca atunci ai un colectiv format in jurul tau, atunci vezi roadele muncii de atatia ani. Este o decapitare a experientei profesionale", a explicat rectorul Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.

V. Mai multe specializari si programe de facultati se desfiinteaza, incepand de astazi

Incepand de miercuri, "institutiile de invatamant superior acreditate inceteaza procesul didactic la toate specializarile/programele de studii care nu au fost autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate". Cu alte cuvinte, universitatile sunt obligate sa inchida acele specializari care nu au fost acreditate sau care nu au fost autorizate.

In cazul in care o facultate nu respecta legea si nu desfiinteaza specializarile fara autorizatie sau acreditare, aceasta va intra in lichidare. "Continuarea procesului didactic la aceste specializari/programe de studii sau initierea procesului didactic la alte specializari/programe de studii neautorizate ori neacreditate reprezinta o incalcare a legii, institutia de invatamant superior fiind sanctionata cu intrarea in lichidare, iar vinovatii urmand a fi sanctionati potrivit prevederilor legale", se arata in textul legii.

In ceea ce-i priveste pe studentii si absolventii care urmeaza sau au urmat o astfel de specializare, ei "au dreptul sa isi finalizeze studiile la specializari/programe de studii identice sau similare din acelasi domeniu al specializarii/programului de studii, autorizate sa functioneze provizoriu ori acreditate". Mai exact, acestia au dreptul sa se transfere la alte facultati.

Vezi aici specializarile/programele de studii universitare de licenta acreditate sau autorizate sa functioneze provizoriu.

VI. Prevederile Legii Educatiei care intra in vigoare incepand din 2012

Pe langa masurile de mai sus, prevazute sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, noua Lege a Educatiei Nationale contine si o serie de prevederi care intra in vigoare la alte date.

  • Clasa pregatitoare va fi introdusa in invatamantul primar incepand cu anul scolar 2012-2013. 
  • Odata cu trecerea clasei pregatitoare la invatamantul primar, invatamantul devine obligatoriu de la varsta de 6 ani.
  • Clasa a IX-a va fi integrata in invatamantul gimnazial incepand cu generatia de elevi care intra in clasa a V-a in anul scolar 2011 - 2012.
  • Examenul de bacalaureat va avea loc dupa noile prevederi ale legii abia in 2016, cand va termina liceul generatia de elevi care incepe clasa a IX-a in anul scolar 2012 -2013.
  • Costul standard per elev si principiul "finantarea urmeaza elevul" se vor aplica incepand cu 2012.

Mai exact, legea prevede ca "Ministerul Educatiei (...) stabileste anual costul standard per prescolar/elev, cost care sta la baza finantarii de baza. De suma aferenta beneficiaza toti prescolarii si elevii din invatamantul preuniversitar de stat, precum si prescolarii si elevii din invatamantul general obligatoriu, profesional si liceal, particular si confesional, care studiaza in unitati de invatamant acreditate si evaluate periodic, conform legislatiei in vigoare. Finantarea de baza a invatamantului preuniversitar se face dupa principiul 'resursa financiara urmeaza elevul', in baza caruia alocatia bugetara aferenta unui elev sau unui prescolar se transfera la unitatea de invatamant la care acesta invata".

  • Sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educatie permanenta prin acordarea sumei reprezentand echivalentul in lei a 500 euro, care se acorda tuturor copiilor nou-nascuti, intra in vigoare din 2013. 

Principalele modificari aduse de Legea Educatiei Nationale care intra in vigoare incepand de miercuri:

  • Personalul didactic si de cercetare se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani.
  • In invatamantul superior de stat, particular si confesional se interzice ocuparea oricarei functii de conducere sau de administrare, la orice nivel al universitatii, dupa pensionare.
  • Cadrele didactice si de cercetare care conduc doctorate se pensioneaza la implinirea varstei de 65 de ani si:
  • a) pot conduce doctoratele in desfasurare la data pensionarii pana la implinirea varstei de 70 de ani;
  • b) dupa implinirea varstei de 65 de ani, pot conduce noi studenti-doctoranzi numai in regim de cotutela impreuna cu un cadru didactic si de cercetare care nu implineste varsta de pensionare pe toata durata desfasurarii doctoratului respectiv.
  • Personalul didactic de conducere, de indrumare si de control din invatamantul de stat se pensioneaza la data implinirii varstei legale de pensionare. Dupa data implinirii varstei legale de pensionare, se interzice indeplinirea oricarei functii de conducere, de indrumare sau de control.
  • Studentii-doctoranzi sunt incadrati (...) ca asistenti de cercetare ori asistenti universitari pe perioada determinata.
  • Studentii-doctoranzi beneficiaza de toate drepturile asistentilor de cercetare sau asistentilor universitari, inclusiv de vechimea in munca.
  • Un conducator de doctorat poate indruma simultan maximum 8 studenti-doctoranzi, aflati in diverse stadii ale studiilor de doctorat. (Pana acum, numarul maxim de doctoranzi indrumati de un conducator era de 15)
  • Persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot exercita functia de rector pe perioada indeplinirii mandatului.
  • Functia de rector este incompatibila cu detinerea de functii de conducere in cadrul unui partid politic, pe perioada exercitarii mandatului.
  • Durata mandatului de rector este de 4 ani. Mandatul poate fi innoit cel mult o data, in urma unui nou concurs, conform prevederilor Cartei universitare. O persoana nu poate fi rector al aceleiasi institutii de invatamant superior pentru mai mult de 8 ani, indiferent de perioada in care s-au derulat mandatele si de intreruperile acestora.
  • La data intrarii in vigoare a prezentei legi, institutiile de invatamant superior acreditate inceteaza procesul didactic la toate specializarile/programele de studii care nu au fost autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate.
  • Continuarea procesului didactic la aceste specializari/programe de studii sau initierea procesului didactic la alte specializari/programe de studii neautorizate ori neacreditate reprezinta o incalcare a legii, institutia de invatamant superior fiind sanctionata cu intrarea in lichidare, iar vinovatii urmand a fi sanctionati potrivit prevederilor legale.
  • Studentii si absolventii care au fost inmatriculati la specializarile/programele de studii care si-au incetat procesul didactic (...) au dreptul sa isi finalizeze studiile la specializari/programe de studii identice sau similare din acelasi domeniu al specializarii/programului de studii, autorizate sa functioneze provizoriu ori acreditate. Aspectele legate de finalizarea studiilor mentionate in prezentul alineat sunt reglementate prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului, la propunerea ARACIS si cu consultarea Consiliului National al Rectorilor.