​"Lucratorii vamali sunt pionii pe tabla de sah, iar sefii de la vama sunt caii. Daca urmariti ce informatii si probe au aparut, o sa observati ca piesele din acest joc au promovat de-a lungul timpului in politica sau in functii publice", a declarat, pentru HotNews.ro, Vasile Lincu, presedintele Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex. El si-a exprimat speranta ca "o sa profitam de ocazie si n-or sa ramana simple stiri", adaugand ca spera ca autoritatile sa aiba curajul sa mearga pana la capat in acest caz, care se poate lasa cu "ascensiuni si decaderi inclusiv pe scena politica".

  • Vezi mai jos o "schema a persoanelor implicate în sistemul piramidal" mita la vami, de la "pioni (lucrǎtorii vamali)" pana la "regina (partidul politic sau membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF)". Ultimul din acest "sistem piramidal" este "regele", in dreptul caruia este trecut un semn al intrebarii in schema Pro Lex.
  • Pro Lex sustine ca "sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului", iar "sume importante" din banii negri de la vami "sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanţare a campaniilor electorale".

Intrebat de ce operatiunea de la vami a intervenit in acest moment, in conditiile in care Sindicatul Pro Lex sustine ca faptele de la vama Siret erau "cunoscute si tolerate de mai mult timp de autoritati", Vasile Lincu spune ca "Romania nu era pregatita, nici acum nu e pregatita. Procurorii nu aveau probe temeinice sau nu voiau sa mearga pana la capat. Trebuie sa vedem daca au curajul sa mearga pana la capat".

"Contrar percepţiei publice, sub aspectul sumelor obţinute, înainte de aderarea la U.E. vǎmile de interior erau mai importante decât vǎmile de frontierǎ, iar dupǎ intrarea în U.E., accizele sunt mai importante decât vǎmile. Sumele pot proveni din colecta zilnicǎ a micului trafic şi a mǎrfurilor subevaluate cantitativ sau valoric, precum şi din diferenţa de încadrare tarifarǎ. De asemenea, sume importante de bani sunt plǎtite sub formǎ de abonament sau finanţare a campaniilor electorale. Sumele sunt colectate printr-un sistem organizat şi centralizat cu destinaţie cǎtre persoane care finanţeazǎ partidul, prin excepţie, cǎtre persoane politice conform negocierii în cadrul partidului", se arata intr-un comunicat al Pro Lex remis marti HotNews.ro.

Sindicatul National al Politistilor a inventariat si "elementele ce au favorizat sau au contribuit la buna funcţionare a sistemului":

  • promovarea temporarǎ a şefilor de turǎ, şefilor de vamǎ (a se vedea cazul vǎmii Halmeu) şi directorilor de regionale.
  • permutǎri de lucrǎtori vamali prin îndepǎrtarea unora şi aducerea altora.
  • aducerea în funcţii de conducere a unor persoane ce nu aveau cunoştinţe în ceea ce priveşte legislaţia vamalǎ.
  • mutarea lucrǎtorilor vamali fǎrǎ decontarea cheltuielilor de deplasare sau cazare.
  • îndepǎrtarea, schimbarea din funcţii sau destituirea lucrǎtorilor vamali care au descoperit fraude sau nereguli sǎvârşite de firme protejate.

Potrivit documentului citat, printre "mijloacele de protectie a sistemului" se numara şefi profesionali, persoane importante din politicǎ, procurori, instituţii în subordinea cǎrora se afla ANV dar si mass-media.

"Schema logicǎ" a persoanelor implicate în sistemului piramidal, elaborata de Pro Lex:

  • „Pionii” – lucrǎtorii vamali;
  • ”Caii” – colectorii –  şefi de turǎ, şefi de vamǎ, lideri de sindicat (a se vedea ascensiunea liderilor de sindicat din vǎmi) etc.
  • „Nebunul” sau coordonatorul, persoana indispensabilǎ – liderul de sindicat (a se vedea stenograma înregistrǎrii telefonice aparuta in presa) şi/sau director ANV
  • „Tura” – şeful ANV şi directorii direcţiei supraveghere vamalǎ, proceduri, resurse umane
  • „Regina” – partidul politic, membrii importanţi din partid care pot decide numirea şefului şi directorilor ANV şi ANAF
  • „Regele” - ?

Pro Lex precizeaza ca "nu toate persoanele ce au îndeplinit aceste funcţii au fost implicate în fapte de corupţie. În timp, unele persoane au promovat, ocupând mai multe roluri pe tabla de şah. O parte dintre aceste piese au fost prezentate în mass-media, de-a lungul timpului, cu dovezi materiale, însǎ au rǎmas doar ştiri de presǎ, fǎrǎ o finalitate sub aspectul tragerii la rǎspundere. Ar trebui urmǎritǎ ascensiunea politicǎ şi în funcţia publicǎ a unor persoane care au ocupat funcţii în schema logicǎ prezentatǎ mai sus. Cazul autodenunţului de la Vama Halmeu reprezintǎ trecerea la un alt nivel al piramidei".

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex” mai precizeaza ca a facut "mai multe sesizǎri cu privire la neregulile din sistemul vamal, însǎ, pânǎ la aceastǎ datǎ, cei vizaţi au avut imunitate totalǎ".

"Sumele colectate reprezintǎ un procent foarte mic în comparaţie cu profitul rezultat din neplata drepturilor vamale, iar paguba la bugetul de stat nu poate fi evaluatǎ în cifre. Renunţarea numai la acest sistem de colectare ar fi fost suficient sǎ acopere sumele de bani economisite prin reducerea veniturilor bugetarilor şi pensionarilor. România nu este pregǎtitǎ pentru schimbare, presa nu este dispusǎ sǎ prezinte numele pieselor importante de şah, sistemul de represiune este funcţional şi, pentru siguranţa fizicǎ, nu sfǎtuim pe nimeni sǎ încerce sǎ completeze tot puzzle-ul. Prin excepţie, pot fi sacrificaţi „pionii”, rareori „caii” şi niciodatǎ alte piese", incheie Pro Lex.