Descinderi de amploare au avut loc, marti dimineata, in 5 vami din tara. Este vorba despre Moravita, Cruceni, Severin, Moravita, Deta, Naidas. Vamile in care au avut loc descinderile erau urmarite de mai multe luni, pentru ca anchetatorii sa stranga probe suficiente pentru a proba infractiunile. Controlul vamal a fost oprit de ambele parti ale frontierei.

Ora 16:14: Aproximativ 40 de poliţişti de frontieră şi 20 de vameşi au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc, marţi dimineaţă, la vămile Stamora Moraviţa şi Naidăş şi la locuinţe ale angajaţilor de la frontieră, afirmă surse judiciare,citate de Mediafax. Ei au adusi cu elicopterele la Bucuresti, pentru a fi audiati la DNA.

Ora 8:30. Vama Stamora Moravita a fost redeschisa, dupa aproximativ doua ore, in timp ce perchezitiile in birouri au continuat. O ora mai tarziu, a fost redeschis si punctul de trecere a frontierei Naidas, care fusese inchis la ora 6.00. Realitatea TV transmite ca suspectii de la Naidas si Moravita au fost urcati in 4c elicoptere si transportati la Bucuresti.Interogatoriile vor avea loc dupa ora 14.00.

La aceasta actiune au participat peste 1200 de forte de ordine si ofiteri DGA. Sunt vizati vamesii si politistii de frontiera. Suspectii sunt acuzati de luare de mita si inlesnire a traficului cu tigari din Serbia. La actiune participa si procurori. Sunt cautati si cativa contrabandisti. Operatiunea, inceputa cu interceptari in urma cu sase luni, vizeaza coruptia din vami.

"Nici vamesii, nici politistii de frontiera nu au inteles sa isi faca treaba" - a declarat, la Realitatea TV, prefectul judetului Timis, Mircea Bacala.

Traficul rutier dintre Romania si Serbia, prin Vama Moravita, a fost blocat - informeaza Agerpres. In paralel, se desfasoara si perchezitii la casele vamesilor, din Oravita.

In acelasi timp, au loc descinderi in Bucuresti si in judetele Arges, Galati, Olt, Ilfov, Maramures, Suceava, Dolj, Giurgiu, Timis si Dambovita. In vizorul anchetatorilor sunt circa 150 de persoane, dintre care aproximativ 100 de politisti frontiera, peste 30 de vamesi si mai multi contrabandisti. Mai multe persoane au fost retinute, acestea urmand sa fie aduse la Bucuresti pentru audieri.

Sumele de bani pe care politistii si vamesii suspectati de favorizarea contrabandistilor sunt foarte mari, anchetatorii estimand ca acestia luau pe o singura tura cateva sute de milioane de lei vechi.

Intreaga actiune este coordonata de la Bucuresti si este similara celei de saptamana trecuta, de la Vama Siret, din judetul Suceava, in urma careia sunt cercetate penal 59 de persoane.