Laurent Wauquiez, ministrul francez al afacerilor europene, a declarat, la RFI, ca tara sa nu are "o opozitie de principiu" fata de aderarea Romaniei la Spatiul Schengen in acest an, insa cu siguranta, tara nostra si Bulgaria nu pot adera in urmatoarele 3 luni: "Bulgaria nu este pregatita. Si daca Bulgaria nu e gata, nici Romania nu poate intra. Daca Romania si Bulgaria sunt gata sa intre anul acesta si exista toate garantiile ca sunt pregatite, atunci noi nu ne vom opune. Dar daca sunt gata anul viitor sau in doi ani, vor intra anul viitor sau in doi ani".

"Dosarul nu este numai unul romanesc, ci romanesc si bulgaresc. Pentru moment, rapoartele ne spun ca Bulgaria nu este gata. Si, cum nu s-a facut nimic pentru acoperirea Schengen a frontierei dintre Romania si Bulgaria, Romania nu poate adera singura. Trebuie ca ambele tari sa fie pregatite", a precizat oficialul francez.

Laurent Wauquiez a adus in discutie si coruptia din Romania si Bulgaria, chiar daca Bucurestiul - spune el - face eforturi pentru a o combate: "Stim ca guvernul roman incearca sa duca o lupta nemiloasa cu acest fenomen, dar din rapoartele pe care le primim exista inca probleme serioase cu coruptia in Romania si Bulgaria".

Oficialul francez a laudat eforturile tarii noastre: "Romania a facut multe eforturi si vreau sa subliniez acest lucru. A facut eforturi pentru a imbunatati protectia frontierelor. A facut eforturi foarte dure pentru a lupta impotriva coruptiei. A parcurs o mare parte din drum. Intrebarea este daca s-a ajuns la capatul drumului sau nu. Analiza noastra este ca deocamdata nu s-a ajuns la capatul drumului".

El a adaugat, insa, ca mai multe tari au rezerve fata de intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen, spunand ca pentru Franta nu este o decizie usoara, avand in vedere "legaturile afective si de prietenie extrem de profunde" dintre Romania si Franta si faptul ca "Romania e o tara francofona cu care am construit multe lucruri de-a lungul istoriei".