Cei cinci mineri care au murit, sambata, in urma exploziei de la mina Uricani, sunt ultimele victime dintr-o lunga serie de ortaci care au pierit in subteran sau au suferit rani grave, dupa 1990. Seful CNH, Constantin Jujan, anunta, la inceputul acestui an, ca in minele din subordinea Companiei Nationale a Huilei din Petrosani nu s-a inregistrat, in 2010, niciun accident mortal in subteran, situatia fiind singulara in ultimul secol.

"Eu spun ca e prima data in istoria de 150 de ani a CNH cand compania nu are niciun accident de munca mortal in subteran. Acest lucru este meritul lor (al angajatilor - n.r.), ca ei nu s-au accidentat, nu noi. Noi (sefii - n.r.) doar am asigurat cadrul. Situatia inregistrata in 2010 indica, spun eu, ca oamenii si-au respectat atat propriile persoane, cat si locul de munca", declara Constantin Jujan.

Dupa 1990, statisticile indicau faptul ca din numarul total al accidentelor de munca pe economie, 32,6% s-au inregistrat numai in industria extractiva, numarul total al salariatilor din acest sector reprezentind atunci doar 3,3% din totalul salariatilor pe economie. In sectorul minier Valea Jiului se inregistrasera aproape 60% din totalul accidentelor din industria extractiva, in conditiile in care doar 19,5% din totalul salariatilor din minerit lucrau in Valea Jiului.

Iata o sinteza a accidentelor miniere produse in tara nostra dupa 1990, realizata de agentia Mediafax:

  • Pe 27 iulie 1995, doi mineri si-au pierdut viata si 14 au fost grav intoxicati din cauza unei acumulari de gaz in mina de la Lesu Ursului.
  • La sfarsitul lui august 1995, trei mineri de la Berbesti si-au pierdut viata intr-un accident in subteran.
  • La inceputul lui octombrie 1995, la Vulcan, un miner a murit si alti doi au fost grav raniti in timp ce incercau sa cupleze un motor la instalatia electrica.
  • Pe 19 martie 1996, la mina Barbateni, in urma unei surpari in frontul de lucru, au murit doua persoane, alte doua fiind ranite.
  • Pe 26 iulie 1996, la mina Petrila, trei mineri si-au pierdut viata in timpul unei interventii la putul de aeraj al minei. Platforma pe care se aflau3 s-a rupt si minerii au cazut de la o inaltime de 43 de metri.
  • Tot la Petrila, in acelasi an, la 13 septembrie, cinci mineri si-au pierdut viata, ca urmare a unei explozii precedate de o autoaprindere a prafului de carbune. Deflagratia a surprins sase mineri, dintre care cinci au murit pe loc. Celalalt miner a fost internat in Spitalul Municipal Petrosani.
  • Pe 10 decembrie 1996, alti doi mineri au murit, iar doi au fost grav raniti in urma unei surpari care s-a produs la exploatarea miniera Petrila.
  • Pe 19 mai 1997, o scanteie la o instalatie electrica improvizata a provocat o aprindere de metan, intr-un abataj al mineri Dalja. Explozia a dus la moartea a sase mineri si ranirea altora sapte. Raportul de ancheta a relevat ca echipamentele erau intr-un stadiu avansat de uzura tehnica, iar ca partea electrica avea improvizatii. Cateva luni mai tarziu, doi mineri erau raniti, tot la Dalja, tot ca urmare a unei aprinderi de metan.
  • Pe 29 iulie 1997, un accident de munca soldat cu opt raniti s-a produs in subteranul exploatarii miniere Vulcan, provocat de o aprindere de metan, produsa in sectorul unui abataj frontal. Patru mineri cu arsuri pe 10 la suta pana la 65 la suta din suprafata corpului au ajuns la Spitalul de Urgenta din Petrosani, fiind internati la sectia reanimare.
  • Pe 30 octombrie 1997, un inginer de la Petrila a murit lovit de un stalp metalic cazut de pe un transportor de carbune.
  • Pe 20 februarie 1998, un miner a murit, la Exploatarea Miniera Petrila Sud, surprins in subteran de o surpare la unul din preabataje, iar in octombrie 1999 un angajat al aceleiasi exploatari si-a pierdut viata dupa ce a cazut de la o inaltime de peste 30 de metri, in subteran.
  • Unul din cele mai grave accidente din minerit s-a produs in 7 august 2001, la mina Vulcan (in Valea Jiului): 14 mineri au murit si unul a fost ranit dupa o explozie produsa in subteran. Explozia a fost provocata de un scurt-circuit al cablului de impuscare produs intr-un mediu cu acumulari mari de metan.
  • Tot la Vulcan, in 15 mai 2002, s-a produs o explozie al carei bilant final indica zece morti si patru raniti. Cativa mineri au ramas blocati in subteran si au fost dati disparuti, cadavrele lor fiind scoase in decurs de cateva zile din mina. Explozia a fost provocata de o aprindere de metan, soldata cu prabusirea unui dig, la o adancime de 350 de metri.
  • Pe 7 iunie 2002, un miner de la Exploatarea Rodna a murit, iar un altul a fost internat in spital cu politraumatisme, in urma unei explozii la Mina Faget, de unde se extrage minereu de plumb si zinc. Minerul care a murit avea 23 de ani, era casatorit si avea un copil. El se afla impreuna cu un coleg in apropierea unui perete unde era o gura de aerisire care a favorizat producerea exploziei, probabil determinata de acumulari de gaze.
  • Pe 16 iulie 2002, o explozie la mina Petrila s-a soldat cu un mort si cinci raniti. In momentul deflagratiei, in subteran se aflau opt mineri, care alimentau cu materiale un abataj inchis. Ei se aflau in spatele unor diguri, unde probabil se acumulase gaz metan. Unul dintre ei a murit in drum spre spital, altii patru au fost arsi dar au iesit din subteran pe propriile picioare, in timp ce ultimul a fost internat in stare grava.
  • La 5 martie 2003, un accident de munca s-a produs la mina Balan, din cauza acumularii de gaze, un miner pierzandu-si viata si altii doi fiind raniti. Din cauza gazelor de mina emanate in zona unde erau cei trei mineri, acestia au ametit si au cazut de la aproximativ 30 de metri. In urma accidentului, Lako Zoltan a murit, iar Adrian Afrentioaiei a fost internat in stare grava, cu traumatism al coloanei vertebrale.
  • Pe data de 17 martie 2003, patru mineri de la Exploatarea Lupeni au suferit mai multe traumatisme, dupa ce colivia in care se aflau si cu care coborau in mina s-a blocat brusc, iar ortacii s-au lovit de peretii acesteia. Vagonetarul Mihai Cordureanu, minerul Iulian Termure, ajutorul de miner Lucian Tapu si Marin Vochescu coborau in subteran cand s-a produs accidentul. Ei au suferit traumatisme craniene, traumatisme toracice si fracturi de gamba. Trei dintre ei au fost transportati la Spitalul din Lupeni, iar unul la Spitalul de Urgenta din Petrosani.
  • Trei zile mai tarziu, un alt accident de munca avea loc la mina Lonea, soldat cu ranirea grava a doi mineri. La un moment dat, o roca incalzita s-a desprins din tavan si a cazut peste mineri, ranindu-i pe doi dintre ei.
  • Pe 18 aprilie 2003, un barbat de 34 de ani, angajat al Exploatarii Miniere Petrila, a murit dupa ce a cazut intr-un put aflat in subteranul minei. In timp ce incarca tuburi de aeraj in colivie, aceasta s-a pus, brusc, in miscare, iar barbatul a cazut in put.
  • Un angajat al Exploatarii Miniere Lupeni a fost grav ranit, la 1 octombrie 2003, dupa ce un cablu i-a smuls bratul stang. El a fost supus unei interventii chirurgicale pentru reimplantarea bratului.
  • In mai 2004, la Petrila au avut loc doua accidente. Intr-unul dintre ele patru angajati ai Exploatarii Miniere au fost grav raniti in urma unei explozii care s-a produs in subteran si a fost provocata de o capsa pirotehnica nedetonata la timp. In cel de-al doilea accident doi angajati ai minei au fost grav raniti in urma exploziei unui transformator electric.
  • La 23 mai 2004, doi mineri si-au pierdut viata si alti doi au fost grav raniti in urma unei explozii produse in subteranul minei Uricani
  • In luna iunie a aceluiasi an, un miner de la Petrila a murit in urma unui accident de munca in subteran, el fiind prins intre statia de intoarcere a unui transportator de carbune si un stalp de sustinere a acestuia.
  • Pe 11 noiembrie 2004, un miner de la Mina Lonea murit, dupa ce o roca a cazut peste el. Accidentul s-a produs la sectorul patru al Exploatarii Miniere Lonea, din cauza unei surpari care l-a surprins.
  • La 22 decembrie 2004, o angajata a Exploatarii Miniere Lupeni a fost victima unui accident de munca, fiindu-i smulsa mana stinga, dupa ce salopeta pe care o purta a fost prinsa in angrenajul ciurului la care lucra.
  • Pe 6 iulie 2005, doi mineri au murit la Petrila intr-un accident de munca, corpurile lor fiind gasite sub mormane de carbune.
  • Pe 24 august 2005, un electrician in varsta de 36 de ani a murit intr-un accident de munca produs a Exploatarea Miniera din Paroseni, dupa ce a alunecat pe un transportor si a fost prins in utilajul de spart bulgari de carbune, fiind strivit.
  • Pe 14 ianuarie 2006, sapte mineri au murit, iar alti cinci au fost raniti intr-un accident de munca produs la mina Anina (judetul Caras-Severin), in urma unei explozii provocate din cauza unor acumulari de gaze.
  • La sfarsitul lui mai 2007, un miner in varsta de 45 de ani, angajat al Exploatarii Miniere Petrila, a fost grav ranit in urma unui accident de munca. In urma acestui accident, Exploatarea Miniera a fost amendata cu 16.000 de lei.
  • Un miner de 36 de ani de la Exploatarea Miniera Paroseni a murit, in 12 aprilie 2008, la iesirea din schimb, dupa ce tavanul abatajului s-a surpat si bucati de carbune s-au rasturnat peste el, provocandu-i lovituri fatale la cap. In urma accidentului un alt miner de 33 de ani a ajuns la spital.
  • Pe 15 noiembrie 2008, la Mina Petrila, un numar de 13 mineri si-au pierdut viata, iar alti 12 au fost raniti, in urma unor explozii care au avut loc in subteran. Un accident de o asemenea gravitate a mai avut loc la aceasta exploatere miniera in anul 1982. Atunci, si-au pierdut viata 14 ortaci, iar alti 15 au fost raniti.
  • Pe 4 aprilie 2009, un miner in varsta de 49 de ani de la mina Paroseni din Valea Jiului, tata a patru copii, a murit dupa ce un strat de carbune s-a surpat peste el.
  • Pe 30 august 2009, doi angajati ai Minei Paroseni din Valea Jiului au ajuns la Spitalul de Urgenta din Petrosani, cu arsuri, dupa ce au fost surprinsi de o deflagratie la un transformator.