Premierul Emil Boc a declarat, sambata, ca ceea ce s-a intamplat la Vama Siret "este o expresie a functionarii statului de drept si a tolerantei zero fata de coruptie in Romania", relateaza Mediafax. 59 de politisti de frontiera si vamesi au fost retinuti zillele trecute in Vama Siret, pentru trafic de tigari si luare de mita. Ulterior, cei retinuti au primit mandate de arestare pentru 29 de zile.

"Ce se intampla in privinta vamesilor este o dovada a faptului ca, asa cum am spus de foarte multe ori, exista toleranta zero fata de actele de coruptie. Daca sunt vinovati, sa raspunda in fata legii ca orice functionar si cetatean, iar statul de drept sa functioneze. Ce se intampla la vama este o expresie a functionarii statului de drept si a tolerantei zero fata de coruptie in Romania", a declarat premierul.

Intrebat cum va influenta acest caz aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, Boc a precizat ca tara a indeplinit toate conditiile aderarii: "Romania a indeplinit si indeplineste standardele aderarii la Schengen. Ceea ce noi am cerut si cerem in continuare este sa ni se aplice aceeasi unitate de tratament care s-a aplicat si altor state care au aderat la Spatiul Schengen si de a nu fi aduse in ecuatie alte criterii care nu tin de aderarea Romaniei la Schengen".

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie fac cercetari penale impotriva a 59 de persoane, intre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret. Acestia sunt acuzati de trafic de tigari si luare de mita.

Sumele primite de politistii care lucrau intr-o tura variau intre 7.000-8.000 de lei si pana la 20.000-25.000 de lei, in conditiile in care, intr-o tura lucrau aproximativ 10-12 persoane, potrivit

DNA.