Cele trei persoane retinute joi de procurorii DNA Satu Mare in cazul mitei de la vama Halmeu au primit vineri seara mandat de arestare pentru 29 de zile, dupa mai bine de sase ore de dezbateri in fata completului de judecata de la Tribunalul Satu Mare.

Au fost retinuti inculpatii: Liviu Florian, om de afaceri, pentru doua infractiuni de trafic de influenta, Ion Savu, om de afaceri, pentru doua infractiuni de complicitate la trafic de influenta si Ioan Romeo Nitu, fost angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu in sarcina caruia s-au retinut doua infractiuni de complicitate la cumparare de influenta, informeaza Agerpres.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Florian a pretins si primit de la o angajata a Biroului vamal Halmeu, cu functie de inspector vamal, suma de 130.000 euro, promitandu-i ca, in baza influentei pe care o are asupra sefului Agentiei Nationale a Vamilor (ANV) si vicepresedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) il va determina pe acesta sa o delege in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

Sursa citata mentioneaza ca suma de 130.000 euro a fost remisa lui Liviu Florian in mai multe transe, prin intermediul lui Ion Savu.

"Cumparatoarea de influenta a fost delegata in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu, prin ordin al sefului ANV in 23 septembrie 2009. In demersul de strangere a sumei de 130.000 euro, angajata Biroului Vamal Halmeu a fost ajutata de inculpatul Ioan Romeo Nitu care a colectat sume de bani de la camatari sau persoane care se ocupa cu traficul ilicit de tigari", sustin anchetatorii.

DNA mai mentioneaza ca, in primavara anului 2010, dupa incetarea delegarii persoanei care ocupa functia de sef al Biroului Vamal Halmeu, inculpatul Florian, cu complicitatea inculpatului Savu, a pretins de la aceasta, suma de 300.000 euro, promitandu-i ca in baza influentei pe care o are asupra sefului ANV si vicepresedinte al ANAF, il va determina pe acesta din urma sa o numeasca din nou in functia de sef al Biroului Vamal Halmeu.

In cauza se desfasoara activitati de cercetare penala si fata de alte persoane, iar la instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul MAI- Directia Generala Anticoruptie.