Scandalul de coruptie de la Vama Siret ia amploare. Vineri dimineata, 15 lucratori de la vama Siret au fost arestati pentru corputie, dupa o noapte de audieri maraton la DNA. Procurorii DNA efectueaza cercetari penale fata de 59 de persoane intre care un comisar de politie de frontiera, lucratori de politie la PTF Siret, judetul Suceava, si lucratori vamali din cadrul Biroului Vamal Siret, informeaza DNA, citata de Agerpres.

UPDATE Curtea de Apel Bucuresti a emis vineri mandate de arestare preventiva de 29 de zile pe numele a inca 14 politisti.

Cei 59 de vamesi si politisti de frontiera retinuti joi de procurorii DNA au fost impartiti in patru loturi, cererile de arestare fiind judecate de patru complete de judecatori diferite.

Sumele primite de politistii care lucrau intr-o tura variau intre 7.000-8.000 de lei si pana la 20.000-25.000 de lei, in conditiile in care, intr-o tura lucrau aproximativ 10-12 persoane, potrivit DNA, citata de Agerpres.

"Concret, in perioada mentionata, cei 54 de inculpati, in calitate de lucratori de politie la PTF Siret, in baza unei intelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, in mod repetat, importante sume de bani si bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucratorii de politie sa le permita mituitorilor introducerea in Romania a unor bunuri, in general tigari din Ucraina peste limita legala admisa," sustin anchetatorii.

Din probele administrate pana in prezent au rezultat urmatoarele aspecte privind activitatea infractionala a inculpatilor: pentru a trece frontiera cu 30 de cartuse de tigari o persoana oferea lucratorului vamal aproximativ 150 de lei drept mita, iar politistului 50 de lei.

Procurorii anticoruptie au dispus vineri retinerea acestora pe o perioada de 24 de ore, iar la aceeasi data urmand sa fie prezentati Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Pana in acest moment, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestarea preventiva pentru 29 de zile a unui numar de 15 din cei 59 de inculpati.

Aproape 80 de politisti de frontiera si vamesi au fost retinuti, joi dimineata, in Vama Siret, pentru trafic de tigari si luare de mita. Intre acestia se numara si seful Punctului de Trecere al Frontierei. Procurorii DNA si ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie (DGA) au declansat o ampla operatiune, fiind efectuate peste 70 de perchezitii in judetul Suceava, la domiciliile vamesilor, dar si la sediul Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.

Fostul sef la Vama Siret, unul dintre cei vizati de ancheta

Printre politistii de frontiera vizati in ancheta privind coruptia si contrabanda cu tigari se afla si comisarul-sef Aurel Anea, de la IJPF Suceava, au declarat surse judiciare.

Aurel Anea a fost ridicat in urma perchezitiilor desfasurate la Punctul de Trecere a Frontierei Siret si la domiciile celor vizati.

DNA precizeaza ca, in perioada decembrie 2010-ianuarie 2011, inculpatul Anea, in calitate de comisar de politie a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, in mod repetat, importante sume de bani si bunuri de la politistii de frontiera Posmangiu, Radacina, Strugar si Luchian pentru a trece cu vederea incalcarea legii de catre subordonatii sai.

In aceeasi perioada, comisarul de politie a pretins, primit ori acceptat sume de bani si bunuri si de la cei patru lucratori vamali mentionati, pentru a nu efectua controale asupra modului in care isi indeplinesc acestia atributiile de serviciu.

'In mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infractional organizat in scopul comiterii infractiunilor de luare de mita, pentru a obtine beneficii financiare si materiale.

Pana la jumatatea lunii decembrie 2010, Anea a fost sef la Vama Siret, cand in locul lui a fost delegat pentru 60 de zile comisarul-sef Madalin Ionescu, de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, masura fiind luata "pentru eficientizarea activitatilor desfasurate in PTF Siret", potrivit presei locale.

Aurel Anea urma sa activeze in cadrul biroului Supravegherea si Controlul Trecerii Frontierei din Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Suceava