“Ramnicu Valcea are doar 120.000 de locuitori, dar in lumea expertilor in securitate din intreaga lume are un alt nume: Hackerville. Orasul este plin de escroci online care bantuie strazile in masini europene scumpe.”. Aceasta este explicatia fotografiei de deschidere a articolului “Cum a devenit un oras indepartat din Romania capitala criminalitatii informatice”, publicat de prestigioasa revista americana de tehnologie Wired.

Ramnicu ValceaFoto: USER UPLOADED

“Stii ca ai ajuns in Ramnicu Valcea cand vezi reprezentanta Mercedes-Benz. In mijlocul campului, sedanuri stralucritoare stau in spatele unor pereti de sticla. Alaturi este alt dealer de masini de lux. [...] Masinile scumpe sufoca strazile din centrul orasului - BMW-uri, Audi-uri si Mercedes-uri conduse de tineri pe la 20 de ani cu lanturi de aur la gat. Imi intreb soferul de taxi daca toti acesti tineri au job-uri foarte bine platite, iar el rade, facand semn cu mana ca si cum ar scrie pe o tastatura. “Fura bani de pe internet”, spune el. Asa isi incepe calatoria in Romania reporterul Wired Yudhijit Bhattacharjee.

Articolul detaliaza evolutia criminalitatii informatice, metodele folosite de hackeri si consecintele pe care le-a avut asupra zonei si asupra reputatiei Romaniei, atat online, cat si in plan international. Articolul poate fi citit integral aici.