Slujba de inmormantare a mitropolitului Bartolomeu Anania va avea loc joi, la ora 12.00, in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, a anuntat Patriarhia Romana.

Mitropolitul Bartolomeu AnaniaFoto: Agerpres

Potrivit unui comunicat transmis marti Agerpres, Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului pana la alegerea si intronizarea unui nou ierarh al locului.

Activitatea curenta a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului va fi administrata de episcopul vicar Irineu Bistriteanul.

Patriarhul BOR, Daniel, a adresat Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului un mesaj de condoleante, in urma trecerii la cele vesnice a vrednicului de pomenire parintele mitropolit Bartolomeu.

"Am aflat cu multa durere in suflet de trecerea din aceasta viata a Inaltpreasfintitului Parinte Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, membru venerabil al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, distins om de cultura, aparator al traditiei ortodoxe romanesti si mare patriot. Opera sa literara bogata si etosul sau misionar crestin, predicile sale tematice si diortosirea Sfintelor Scripturi l-au pregatit pentru slujirea pastorala care i-a incununat viata indelungata si rodnica. Lumina adunata din paginile cartilor, din incercarile grele ale vietii si din statornica slujire a Bisericii devine reper luminos pentru cei care iubesc Biserica si cultura crestina", afirma PF Daniel.

Inalti ierarhi din eparhiile Bisericii Ortodoxe Romane si ai confesiunilor greco-catolica si romano-catolica sunt asteptati, in aceste zile, la Cluj-Napoca, pentru a aduce un ultim omagiu mitropolitului Bartolomeu Anania, care a murit luni seara, la varsta de 89 de ani, dupa indelungate suferinte.

Mitropolitul va fi inmormantat in cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

IPS Bartolomeu Anania a fost ales, la 21 ianuarie 1993, arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, hirotonirea si instalarea fiind celebrata de PF Teoctist, patriarhul BOR, la 7 februarie 1993.

Pe 2 martie 2006, Sfantul Sinod al BOR l-a ridicat pe arhiepiscopul Bartolomeu Anania la rangul de mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si a fost instalat oficial la 25 martie 2006.

Trecerea la cele vesnice a mitropolitului Bartolomeu Anania a deschis problema succesiunii sale, ierarhii despre care se vorbeste in randul clericilor, ca posibili urmasi in scaunul mitropolitan, fiind arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, Andrei Andreicut, si episcopul vicar Irineu Bistriteanul.

Potrivit episcopilor vicari ai Arhiepiscopiei Clujului, mitropolitul Bartolomeu Anania a redactat un testament, in cuprinsul caruia a aratat ca doreste ca activitatea sa caritabila, prin fundatia care ii poarta numele, sa fie continuata, sa nu ii fie acordate distinctii post-mortem, iar lucrarile scrise de el sa fie publicate si de acum inainte.

Sute de credinciosi continua sa vina si marti la Catedrala Mitropolitana pentru a-i aduce un ultim omagiu inaltului ierarh.

La ceremonia religioasa oficiata, marti dimineata, de episcopul vicar Irineu Bistriteanul, a participat si episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihalmeanu.