Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, a dat statul in judecata si cere un milion de euro daune morale si materiale pentru perioada in care tatal sau a fost detinut politic in perioada regimului comunist, informeaza Mediafax.

Actiunea fost introdusa la Tribunalul Bucuresti de Andrei Chiliman si de fratele sau, Mihai Chiliman. Cei doi spun ca tatal lor a facut inchisoare in perioada regimului comunist, iar averea familiei a fost confiscata.

Curtea Constitutionala a constatat insa, in 21 octombrie 2010, ca actele normative privind despagubirea detinutilor politici sunt neconstitutionale, admitand sesizarea Avocatului Poporului privind unele prevederi din OUG 62/2010, precum si cele 189 de sesizari privind neconstitutionalitatea articolului 5 din Legea 221/2009.

Curtea a observat, in motivarea deciziei, ca in domeniul acordarii de despagubiri pentru daunele morale persoanelor persecutate din motive politice in perioada comunista exista reglementari paralele.

Pe de o parte exista Decretul - lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, si OUG 214/1999 privind acordarea calitatii de luptator in rezistenta anticomunista persoanelor condamnate pentru infractiuni savarsite din motive politice, persoanelor impotriva carora au fost dispuse, din motive politice, masuri administrative abuzive, precum si persoanelor care au participat la actiuni de impotrivire cu arme si de rasturnare prin forta a regimului comunist instaurat in Romania.

Pe de alta parte, exista Legea 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate acestora, pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989.

"Totodata, textul de lege criticat, astfel cum este redactat, fiind prea vag, incalca si regulile referitoare la precizia si claritatea normei juridice. Astfel, lipsa de claritate si previzibilitate a dispozitiilor art.5 alin.(1) lit.a) referitoare la acordarea despagubirilor din Legea nr.221/2009 a condus la aplicarea incoerenta a acestora, instantele de judecata acordand despagubiri in valoare de pana la 600.000 Euro, ceea ce reprezinta o aplicare excesiva si nerezonabila", scriau judecatorii CC in motivarea deciziei din 21 octombrie 2010.

Potrivit CC, chiar daca prin art.I pct.2 din OUG 62/2010 s-au introdus niste criterii minime de acordare a despagubirilor, si anume durata pedepsei privative de libertate, perioada de timp scursa de la condamnare si consecintele negative produse in plan fizic, psihic si social, precum si masurile reparatorii deja acordate in temeiul Decretului-lege nr.118/1990 si OUG 214/1999, acestea sunt insuficiente pentru a putea caracteriza norma legala ca fiind clara si previzibila.

In luna iulie 2010, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu cateva "norme contrare unor prevederi din Constitutie" din Ordonanta de Urgenta 62 din 2010 care limiteaza cuantumul despagubirilor acordate fostilor detinuti politici din perioada regimului comunist.

Intr-un comunicat de presa, Avocatul Poporului afirma ca exceptia de neconstitutionalitate ridicata vizeaza articolul I punctul 1 si articolul II din textul ordonantei.

Primul dintre ele este cel care prevede limitarea cuantumului despagubirilor "pentru prejudiciul moral suferit prin condamnare" la maximum 10.000 de euro pentru cel condamnat, la 5.000 de euro pentru rudele sale de gradul I si maximum 2.500 de euro pentru rudele sale de gradul II.

Articolul II prevede ca noile dispozitii "se aplica proceselor si cererilor pentru a caror solutionare nu a fost pronuntata o hotarare judecatoreasca definitiva pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta".

OUG 62/2010 a fost adoptata de Guvern in 30 iunie si publicata in Monitorul Oficial in 1 iulie.

Surse guvernamentale declarau, la inceputul lunii aprilie 2010, ca Guvernul intentioneaza sa limiteze la 10.000 de euro cuantumul despagubirilor morale pentru fiecare fost detinut politic din perioada comunista prin modificarea Legii 221/2009 privind condamnarile cu caracter politic si masurile administrative asimilate.

Modificarea cadrului legislativ a survenit deciziei Tribunalului Bucuresti, care in 11 iunie a acordat, in baza Legii 221/2009, daune morale de 500.000 de euro fostului presedinte al PNTCD Ion Diaconescu pentru suferintele sale din perioada comunista si a constatat caracterul politic al condamnarilor din perioada regimului comunist. Diaconescu a solicitat in instanta sa fie despagubit cu 18 milioane de euro pentru condamnarile si suferintele din timpul regimului comunist.