Presedintele Consiliul Judetean Arges, Constantin Nicolescu este acuzat de procurorii DNA ca a beneficat de fonduri PHARE in valoare de aproximativ 900.000 de euro pentru efectuarea de lucrari de reabilitare/reconstructie a 4 unitati de invatamant din judetul Arges, pretins afectate de inundatiile din anul 2005. Potrivit procurorilor DNA, contractul de reabilitare al scolilor a fost atribuit unei firme apartinand familiei sale.

Constantin NicolescuFoto: Agerpres

Constantin Nicolescu este cercetat de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie- Serviciul teritorial Pitesti pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, avand ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori in numele lor, cu consecinte deosebit de grave, fals intelectual si uz de fals, in legatura directa cu infractiunea impotriva intereselor financiare ale Comunitatilor Europene, luare de mita in forma continuata si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii pentru altul a unui avantaj patrimonial, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii DNA noteaza ca accesarea acelor fonduri s-a facut prin mentionarea unui document care nu exista in realitate (respectiv raportul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arges), "precum si a unor imprejurari nereale sau inexacte privind situatia celor 4 unitati de invatamant, raportata la inundatiile din anul 2005".

Potrivit datelor prezentate de procurorii DNA, contractele au fost derulate in perioada 2006-2008, iar lucrarile de reabilitare au fost realizate de o singura firma, care a incasat integral sumele aferente pentru lucrari executate si neexecutate si care se afla in "relatii contractuale si in raporturi judiciare cu familia inculpatului".

De asemenea, Constantin Nicolescu este acuzat ca in perioada 2006-2008 a primit mita de la un actionar al unei societati comerciale din Pitesti. Potrivit Mediafax, patronul firmei Pic, Cornel Penescu i-ar fi dat presedintelui Consiliului Judetean Arges o suma totala de 66.588.15 lei si produse "pentru ca in schimb, in calitate si de ordonator principal de credite, sa dispuna achizitionarea, de la acea societate comerciala, a unor produse alimentare si nealimentare, cu nerespectarea procedurilor legale de achizitie publica".

Procurorii anticoruptie il mai acuza pe Nicolescu ca in anul 2009 s-a folosit de influenta si autoritatea functiei pentru a-l instiga pe primarul unei comune din judetul Arges "sa nu indeplineasca anumite acte de serviciu", adica sa nu aplice unei persoane o amenda de 10.000 lei.

Procurorii DNA precizeaza ca se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane si ca ancheta a fost facuta in colaborare cu ofiteri din cadrul MAI-Directia Generala de Informatii si Protectie Interna. Procurorii urmeaza sa propuna Tribunalului Arges arestarea preventiva a lui Constantin Nicolescu pentru 29 de zile.

Presedintele Consiliului Judetean Arges, social-democratul Constantin Nicolescu, a fost arestat, miercuri seara, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, dupa patru ore de audieri. Nicolescu a fost scos incatusat din sediul DNA Pitesti si transportat cu o duba catre arestul IPJ Arges.

Presedintele CJ Arges este cercetat, potrivit avocatului sau, intr-un dosar privind alocarea unor fonduri catre Arhiepiscopia Argesului si Muscelului. Potrivit aparatorului lui Nicolescu, perchezitia ar viza un dosar din anul 2009, referitor la alocarea unor fonduri catre Arhiepiscopia Argesului si Muscelului.

"Este vorba despre un dosar din anul 2009, din cate cunosc eu. In acest dosar s-au mai ridicat documente si s-au mai dat declaratii, dar acum s-a dispus o noua perchezitie. Eu nu gasesc o justificare, atata timp cat Consiliul Judetean (...) a pus la dispozitie toate actele solicitate. In acest moment nu cred ca se pot gasi alte documente. (...) Este vorba de alocarea unor fonduri catre Episcopie. (...) Nu as putea spune o suma in acest moment", a declarat avocatul Rotaru.

Constantin Nicolescu a mai fost audiat de procurorii DNA in anul 2009, intr-un dosar referitor la o sponsorizare acordata de controversatul om de afaceri Cornel Penescu pentru o actiune caritabila organizata de CJ Arges.

Inalt Prea Sfintitul Calinic spune ca senatorul Mircea Andrei, liderul PDL Arges, s-ar putea afla in spatele anchetei declansate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) pentru finantarile acordate de Consiliul Judetean (CJ) Arges in contul unor actiuni ale Arhiepiscopiei Argesului si Muscelului.

Arhiepiscopul a sustinut, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la Curtea de Arges, ca a primit amenintari din partea senatorului Andrei, dupa ce fostul vicar Nicolae Branzea, ruda cu acesta, a fost schimbat din functia de sef de catedra pe care o ocupa la Facultatea de Teologie a Universitatii Pitesti.

Victor Ponta, presedintele PSD a declarat miercuri seara, la Realitatea TV ca arestarea presedintelui Consiliului Judetean Arges, social-democratul Constantin Nicolescu nu este o coincidenta. Liderul PSD pune un semn de intrebare asupra actiunii desfasurate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, precizand ca la 24 de ore dupa mitingul de la Mioveni, "Nicolescu era in perchezitii", procurorii gasind "nereguli in actele privind reparatia unor scoli in 2006".

"Daca la o zi de la un miting in care oamenii au strigat 'Jos Basescu', atunci afla procurorii ca presedintele a facut ceva rau acum 5 ani e un semn de intrebare. E clar ca nu au nimic si cauta. La pranz s-a zis ca e vorba de niste bani dati Arhiescopiei. Spre seara au spus ca in 2006 a reparat niste scoli si nu avea actele in regula", a declarat Victor Ponta.