Premierul Emil Boc a anuntat in cadrul sedintei de Guvern ca a solicitat ANAF declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile care au majorat pretul carburantilor, precum si o analiza suplimentara din partea Consiliului Concurentei.

"Solicit ANAF declansarea inspectiilor fiscale generale la societatile in cauza pentru a vedea daca veniturile realizate din cresterea preturilor sunt reflectate in veniturile firmelor si in impozitele platite la stat", a spus Boc.

"Solicit Consiliului concurentei o analiza suplimentara pentru a vedea daca a existat o practica concertata", a adaugat premierul.

Primul ministru a afirmat ca, potrivit unui raport intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, pretul carburantilor la pompa a crescut in 2010 cu circa 20%.

El a spus ca raportul infirma afirmatiile potrivit carora majorarea preturilor se datoreaza poverii fiscale, in conditiile in care ponderea taxelor in pret a scazut de la 52,5% la inceputul lui 2010 la 49,8% la sfarsitul anului trecut, in ciuda majorarii TVA.

Seful guvernului a mentionat ca evolutia pretului la carburanti reprezinta "o chestiune de interes public".

Pretul carburantilor la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Concluzia rezulta din raportul intocmit in cazul producatorilor si distribuitorilor de benzina si motorina, document aflat pe masa premierului si obtinut de Mediafax.

Principalele companii care distribuie carburanti in Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL si OMV.

"Urmare analizelor de risc efectuate, a rezultat ca, in perioada anului 2010, piata pe care opereaza producatorii si distribuitorii de carburanti a suferit mutatii remarcabile concretizate in practicarea unor preturi mari la pompa, in conditiile in care categoriile de cheltuieli cu costurile de productie si distributie (cu exceptia TVA si accize) au ramas relativ constante sau au prezentat evolutii nesemnificative. Pe cale de consecinta, in mod normal din punct de vedere fiscal, aceasta situatie ar fi trebuit sa genereze profituri mult mai mari si, prin urmare, impozit pe profit mai mare, precum si TVA de plata majorata", se arata in document.