Coroane de flori, lumanari, steaguri, vechi ziare "Scanteia", cantece patriotice, infierarea capitalismului imperialist si slavirea realizarilor societatii socialiste, au fost cateva din ingredientele folosite de aproximativ o suta nostalgici ai regimului comunist, care s-au adunat, miercuri, la Cimitirul Ghencea, pentru a comemora 93 de ani de la nasterea lui Nicolae Ceausescu, se arata intr-un reportaj Agerpres.

Nostalgici la mormantul lui CeausescuFoto: Agerpres

Miercuri dimineata, ora 09.00, frig de ingheata pietrele. Cei care regreta sistemul de dinainte de 1989 se reunesc la Cimitirul Ghencea Civil din Bucuresti, in jurul mormantului sotilor Elena si Nicolae Ceausescu. Se implinesc 93 de ani de la nasterea fostului presedinte comunist.

Intalnirea este insufletita de cativa membri ai Uniunii Comunistilor Romani (UCR), formatiune ce se considera adevaratul continuator al Partidului Comunist Roman. Pe mormantul placat cu marmura rosie sunt puse buchete de garoafe, o coroana de flori si sunt aprinse lumanari.

Doi lideri ai formatiunii preiau conducerea "ostilitatilor", mai ales ca usor, usor, vin tot mai multi oameni. Cei doi par desprinsi din vechile afise de propaganda. Unul este imbracat intr-un palton greu, poarta caciula din blana de miel, asa cum obisnuia si tovarasul Ceausescu, se agita continuu, in vreme ce colegul sau are pe cap o sapca muncitoreasca si este mai calm.

Initiativa apartine "agitatului". Scoate dintr-o geanta o portavoce si se pune pe discursuri inaltatoare la adresa regimului comunist si infiereaza capitalismul imperialist.

"Stimati participanti la 93 de ani de la nasterea fostului conducator al tarii, Nicolae Ceausescu: S-au implinit 22 de ani de la lovitura militara din decembrie 1989. Pe zi ce trece, adevarul iese la suprafata. S-a vorbit de un socialism cu fata umana, despre o asa-zisa democratie occidentala, unde va curge lapte si miere. Astazi, ne-am trezit din minciuna, cu vistieria goala, cu fabrici, uzine si banci vandute la straini", tipa el dintr-o portavoce, desi oamenii il auzeau foarte bine si fara, fiind la cativa metri.

Este intrerupt de un pensionar, care incepe sa fluture un talon de pensie si ii injura cu naduf pe actualii guvernanti pentru ca i-au luat din bani. Este acompaniat de alti batrani care se plang de taierea pensiilor. Concluzia este unanima: inainte aveai ce manca, servici, casa si liniste pe strada. Acum oamenii nu au ce lucra, pensiile sunt mici, banii nu ajung de medicamente si risti sa fii jefuit pentru o paine.

Pe la ora 10.00, adunarea se anima cu noi participanti. Sunt membrii PCR, ce depun solemn o coroana de flori. Si recuzita se imbogateste. Apare steagul cu stema RSR si cel rosu cu secera si ciocanul. O mana aseaza discret un casetofon pe mormant si brusc aparatul incepe sa difuzeze "Internationala" si alte cantece patriotice. Nou-venitii aduc o pata de culoare printre batranii pensionari, fiind insotiti de cativa tineri si chiar adolescenti, ce-si poarta cu mandrie ecusoanele PCR.

Doi dintre ei chiar primesc in fata mormantului sotilor Ceausescu carnetele de partid, in aplauzele tovarasilor.

Se remarca o tanara blonda, ce se prezinta ca membra a "Comitetului de reorganizare a PCR". O cheama Violeta Butuceanu, are 28 de ani si facultatea de drept absolvita. Nu lucreaza deocamdata, pentru ca nu a putut sa se angajeze avocat sau judecator. Motivul: 'din cauza capitalismului, adica nepotism, spaga si asa mai departe'.

Ne impartaseste cateva idei socialiste, reteta proprie. "Majoritatea oamenilor cred ca noi suntem un partid din secolul XX. Insa nu e adevarat. Daca PCR vine la putere, nu inseamna ca instaureaza comunismul. Noi privim spre viitor. Evident ca se va pune monopol in industrie, dar se vor accepta si societatile mixte", ne spune Violeta.

Este sustinuta de presedintele PCR, Petre Ignat. Filosofia lui? Vrea sa adune vechii comunisti "risipiti prin tara" si sa ofere tarii "solutia" socialista, sa devina partidul care se opune capitalismului.

Intervine si Violeta - "La noi capitalismul nu exista! Bisnita cu terenuri si Dacia Logan nu inseamna economie performanta."

La cativa metri, un pensionar ce se declara "amarat", desi hainele nu arata acest lucru, citeste o poezie laudativa la adresa comunismului si asigura asistenta ca este scrisa de el.

Alti pensionari striga vechile lozinci cu adresare directa la presedintele RSR: "Ceausescu si mandria, stima noastra Romania", "Ceausescu si poporul" etc.

La finalul reuniunii, cei doi reprezentanti ai UCR incearca un moment artistic. De la portavoce, pe doua voci, sa cante "Intenationala". Nu stiu versurile pe dinafara asa ca apeleaza la niste foi. Se lasa pagubasi dupa prima strofa, insa salveaza momentul cu un anunt "bomba": Vor cere autoritatilor ca la Mausoleul din Parcul Carol sa fie inhumati fostii lideri comunisti: Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceausescu, Chivu Stoica, Ilie Verdet.

Se fac multumirile de rigoare si oamenii incep sa paraseasca cimitirul, in vreme ce cativa intarziati aduc flori la mormantul sotilor Ceausescu.