Romania nu va intra intr-o criza a alimentelor, avand capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni. Totusi, daca va ajunge intr-o astfel de situatie ar fi din cauza "neatentiei unora", a lenei si a lipsei de initiativa, a declarat, marti, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

"Nu cred ca ne vom confrunta cu o lipsa a alimentelor. Romania are capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni", a spus ministrul, citat de Mediafax.

"Romania nu e o tara care sa fie in criza decat din neatentia unora. Este imposibil ca Romania sa nu aiba grau si porumb. Si daca nu l-am semana, ar rasari", a spus Tabara.

Avertismentele specialistilor privind pericolul crizei alimentare, lansate inca dinainte de crah-ul financiar din 2008, incep sa se confirme, relateaza presa. Recoltele agricole sub asteptari din 2010, cresterea cererii din China si India si problemele din Rusia, asociate cu reorientarea unei parti din culturi catre productia de biodiesel si, bineinteles, interesul fondurilor speculative, au facut ca preturile sa creasca spectaculos in 2010.

Pretul graului a avansat cu 91%, cel a porumbului cu 57%, in timp ce preturile zaharului si soia au crescut cu 32% respectiv 33%, conform ultimului raport al Bancii Centrale Europene, publicat recent.

Romania este vazuta printre victime, aflandu-se pe locul 12 in lume intr-un top al vulnerabilitatii la cresterea pretului alimentelor.