Presedintele Traian Basescu participa luni la Iasi la manifestarile dedicate implinirii a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane: Moldova si Tara Romaneasca. Seful statului a fost huiduit de mai multe persoane,care au scandat "Demisia!" sau "Cuza cel mare, Basescu dezbinare!". Pensionarii militari au inceput sa huiduie in timp ce Train Basescu primea onorul Garzii Militare. Traian Basescu a vrut sa dialogheze cu acestia, dar a fost huiduit in permanenta, iar pensionarii au refuzat dialogul. In cele din urma, presedintele s-a intors pe scena, alaturi de restul oficialilor prezenti la ceremonie. Huiduielile au continuat si in timpul intonarii imnului.

Traian Basescu, huiduit la IasiFoto: Hotnews

UPDATE 4 Prezenti la ceremonii, Crin Antonescu si Victor Ponta au facut o adevarata baie de multime, in timp ce Traian Basescu a stat doar la tribuna. Cei doi lideri ai Opozitiei au strins miinile a zeci de participanti, cerindu-le sa aiba "curaj".

UPDATE 3 Traian Basescu a fost huiduit pe tot parcursul discursului pe care l-a sustinut. Huiduielile au crescut in intensitate si in momentul depunerii coroanei din partea Guvernului.

Principalele declaratii ale sefului statului:

  • Nimeni nu are secretele viitorului dar privind in istorie trebuie sa observam ca marile momente ale istoriei noastre sunt legate de unitate, sunt legate de responsabilitate fata de momentul pe care inaintasii nostri l-au valorificat.
  • Daca privim la Unire, la unirea 1859, este evident ca ea a marcat un moment fundamental in istoria noastra a romanilor.
  • Unirea n-ar fi fost valorificata daca pe urma nu ar fi fost razboiul de independenta si in sfarsit momentul inaltator de la 1918 cand romnanii au reliaziat Marea Unire.
  • Daca istoria ne-a harazit aceste momente fundamentale, sunt episoade poate la fel de importante p[e care nu realizam ca trebuie sa le trecem cu bine.
  • Ultimii ani reprezinta o perioada in care toti ar fi trebuit sa intelegem ca modernizarea statului nu e o himera, o lozinca, o dorinta a cuiva, ci o necesitate a romanilor, a viitorului acestei tari.

UPDATE 2 Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a facut un apel la respect. "Numai prin munca si responsabilitate vom depasi acest moment. Sunt convins ca respectul de sine ne va duce la situatia de a fi respectat in Europa."

UPDATE In jurul orei 10:00, presedintele Traian Basescu a sosit la Iasi. Seful statului a fost huiduit de mai multe persoane, care au strigat "Hotul!" si "Demisia!". Traian Basescu a vrut sa dialogheze cu pensionarii militari, dar acestia l-au huiduit in permanenta si au refuzat dialogul. In cele din urma, presedintele s-a intors pe scena, alaturi de restul oficialilor prezenti la ceremonie.

Initial, pensionarii militari ar fi trebuit sa se adune in piata la ora 13.00 pentru un miting, dar acestia au ajuns la ceremonie inca de la primele ore ale diminetii. Cind a coborit din masina, Traian Basescu a fost huiduit atit de pensionarii militari, cit si de restul iesenilor prezenti la ceremonie. Pensionarii militari au inceput sa huiduie in timp ce Train Basescu primea onorul Garzii Militare.

Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, a declarat, in Piata Unirii din Iasi, ca acest eveniment de la Iasi va ramane in istorie drept o "manifestare odioasa" si i-a spus primarului Gheorghe Nichita sa ii fie rusine pentru modul de organizare, relateaza Mediafax.

"Este o satisfactie de pubertism intarziat. Nu ne caracterizieaza ce s-a intamplat aici. E o actiune pe care nu o agreez. Legea ospetiei a fost incalcata. Domnule primar, sa va fie rusine pentru organizarea acestei manifestari", a spus Simirad.

Primarul Iasiului Gheorghe Nichita s-a adresat multimii dupa ce seful statului a incercat sa poarte un dialog cu grupul de militari in rezerva , implorandu-i pe oameni sa respecte "aceasta sarbatoare a natiunii".

"Va invit, va implor sa respectam aceasta sarbatoare a natiunii, sa lasam deoparte discutiile persoanele si sa aratam ca ne respectam idealurile", si-a inceput Nichita discursul in fata celor aproximativ o mie de persoane adunate in piata.

La Iasi sunt fi prezenti si liderii principalelor partide politice de opozitie, Victor Ponta si Crin Antonescu. Primarul municipiului, Gheorghe Nichita, a facut un apel la oficialitatile care vor veni la Iasi, sa nu politizeze evenimentul.

Iata Programul manifestarilor organizate la Iasi cu ocazia aniversarii Unirii Principatelor:

Intre orele 9,00 si 9,50 in Piata Unirii din Iasi va fi organizat un moment folcloric intitulat "Noi suntem romani", sustinut de Sofia Vicoveanca, Elisabeta Turcu, Veta Biris si sotii Rednic.

Ulterior, actorul iesean Daniel Busuioc va da citire Proclamatiei "Romania s-a nascut la Iasi", dupa care va urma un Te Deum. Oficialitatile sosite la Iasi cu acest prilej vor sustine cate un discurs, dupa care vor depune coroane la Monumentul 'Al. I. Cuza' din Piata Unirii. Momentul va fi urmat de defilarea Garzii de Onoare, intonarea Horei Unirii si desfasurarea Horei Populare.

Oficialii se vor deplasa la Biserica 'Trei Ierarhi' pentru a lua parte la slujba de comemorare si depunere de coroane la mormantul lui Al. I. Cuza. De asemenea, in cartierele municipiului resedinta va fi organizat un Flash Mob cu formatia "The Sky".

Seara, de la ora 17,45 la ora 18,00, 100 de militari vor marsalui cu torte aprinse pe traseul Piata Unirii - Palatul Culturii. Manifestarile dedicate acestei zile de catre municipalitatea ieseana se vor incheia cu un spectacol de muzica usoara sustinut, pe esplanada Palatului Culturii, de Alexandra Stan si Horia Brenciu & H.B. Band.

Aproximativ 5.000 de portii de fasole cu ciolan afumat, carnati si vin fiert vor fi impartite de autoritatile locale de Ziua Unirii Principatelor Romane in fata Cinematografului Tineretului.

Vrancea

La manifestarile organizate la Focsani cu prilejul sarbatoririi a 152 de ani de la Unirea Principatelor Romane este asteptat sa participe atat presedintele Traian Basescu cat si liderul PSD, Victor Ponta, care va fi insotit de Ecaterina Andronescu, Ilie Sirbu, Dan Nica si Dan Sova.

Programul manifestarilor va incepe la ora 11,00 la Muzeul Unirii din Focsani. Apoi, manifestarile se vor muta in Piata Teatrului, unde presedintele Romaniei, Traian Basescu va primi onorul de la Regimentul de Garda Bucuresti. In jurul orei 16,30 va avea loc Hora Unirii in care se vor prinde oficialitatile dar si vrancenii prezenti la eveniment, urmand ca manifestarile sa se incheie cu defilarea militarilor din Garnizoana Focsani.

Membrii Consiliului Local al municipiului Focsani au alocat pentru manifestarile dedicate Zilei Unirii Principatelor suma de 51.800 de lei.

Colegiul National "Unirea" serbeaza, luni, de Ziua Unirii, 145 de ani de la infiintare.

Bucuresti

Ziua Unirii Principatelor Romane va fi marcata in acest an la Primaria sectorului 2, in prezenta ultimilor descendenti ai familiilor Cuza si Gheorghe Pop de Basesti - Dimitrie Calimachi si Constantin Dutu -, care se vor afla alaturi de elevii Liceului 'Mihail Sadoveanu', dar si de cei ai Scolii din Bichis din Ungaria.

Cu acest prilej, elevii din sectorul 2 vor prezenta o expozitie plastica dedicata evenimentului de la 1859, care va fi urmata de momente literar-muzicale si coregrafice in interpretarea tinerilor artisti.

Un moment aparte va fi dat de proiectiile mesajelor adresate elevilor participanti din partea Ambasadei Romaniei in Ungaria, a Ambasadei Ungariei in Romania, precum si din partea Guvernului Romaniei.

Cluj

Ziua Unirii Principatelor Romane va fi marcata, luni, la Cluj-Napoca, printr-o suita de manifestari dedicate marelui eveniment de la 24 ianuarie 1859. Ca in fiecare an, un omagiu va fi adus domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la monumentul ridicat in cinstea sa, in scuarul din fata Prefecturii.

Traditional, clujenii se prind, aici, in Hora Unirii, intr-o atmosfera sarbatoreasca. La Casa de Cultura a Studentilor se va desfasura, incepand cu ora 17,00, un spectacol folcloric la care vor participa renumite ansambluri folclorice. Seara, in Piata 'Avram Iancu', o mare Hora a Unirii va readuce pe buze emotionantul indemn 'Hai sa dam mana cu mana. Un spectacolul de focuri de artificii va anima, in incheierea manifestarilor, Piata 'Avram Iancu'.

Suceava

Unirea Principatelor Romane va fi marcata la Muzeul de Istorie din Suceava prin expunerea Drapelului Unirii, cel care a fost arborat pe resedinta domneasca de la Ruginoasa, la acea vreme.

Alba

Sala Unirii din Alba Iulia va gazdui, luni, o serie de evenimente dedicate Unirii Principatelor Romane, care vor debuta cu intonarea Imnului de Stat al Romaniei si din care nu va lipsi traditionala Hora a Unirii, desfasurata in fata Muzeului National al Unirii.

De la ora 11,00, elevii Colegiului Militar 'Mihai Viteazul' din Alba Iulia vor sustine un program literar-artistic, iar de la 15,00, vor fi premiati castigatorii proiectului educational 'Unirea Principatelor si personalitatile sale', actiune care si-a propus constientizarea si responsabilizarea elevilor cu privire la importanta zilei de 24 ianuarie.

Timis

Ziua ''Unirii Mici'' si faptuitorul ei, Alexandru Ioan Cuza, vor fi evocate, luni, la Timisoara, printr-o serie de manifestari si depuneri de coroane la bustul Principelui Unirii si la efigia de la Casa Cuza, unde acesta a fost gazduit o noapte, in drumul sau spre exil.

In ultima noapte petrecuta pe pamant romanesc, Cuza si familia au innoptat la hanul 'La Trompete' din Timisoara, fiind primit in oras de autoritati cu onorurile cuvenite unui domnitor. Capitanul suprem al Timisoarei acelei vremi, Petru Cremena, organizase manifestari de simpatie la care a participat intreaga suflare a urbei. 'Daca se poate aduce un repros Principelui, acesta ar fi prea marea sa indulgenta, bunatate si incredere fata de persoane care nu au fost demne de acesta' - conchidea publicatia Temeswarer Zeitung', a afirmat Dudas.

Dupa-amiaza, timisorenii se vor putea prinde intr-o hora a unirii, in Piata Operei, unde-si va da concursul Fanfara Pro Amicitia. Unirea Principatelor Moldova si Tara Romaneasca, numita si Mica Unire, a avut loc la data de 24 ianuarie 1859.