Pensionarii militari protesteaza, luni, in Capitala si la prefecturile din tara, cerand Guvernului, MAI, MApN si SRI sa opreasca recalcularea pensiilor lor si sa respecte hotararea ICCJ privind suspendarea aplicarii HG 735/2010.

Ora 12,20 Reprezentantii protestatarilor afirma ca la miting participa peste 7.000 de persoane, in timp ce estimarile Jandarmeriei indica circa 2.500 de persoane.

UPDATE Aproximativ o mie de pensionari militari s-au adunat, luni, in Piata George Enescu, urmand sa inceapa un mars de protest, la ora 11.30. Manifestantii poarta pancarte cu denumirea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere (SCMD) si drapele. Ei au scandat "Jos Basescu!" si "Demisia!", potrivit Mediafax.

"Evenimentul va avea loc in orice conditii. Sunt asteptati toti cei care doresc sa ni se alature in acest demers", a declarat pentru Mediafax, colonelul (r) Valeriu Pricina, vicepresedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate in Rezerva si in Retragere (SCMD).

In Capitala, protestatarii se vor reuni, de la ora 10.00, in Piata Revolutiei, de unde, la ora 11.30, vor pleca in mars spre Academia Militara. Inainte de a pleca in mars, o delegatie a SCMD, organizatorul protestului, va depune la sediul Ministerului de Interne, aflat in Piata Revolutiei, un document cu solicitarile lor, intitulat "Ultimatum (Somatie)", care anunta si un miting de amploare la 1 martie, daca guvernantii nu renunta la recalcularea pensiilor militarilor.

Coloana de protestatari va pleca apoi in mars pe Calea Victoriei, va trece prin fata Casei Poporului, urmand sa opreasca in fata sediului SRI, pentru a fi depusa si aici "somatia" adresata reprezentantilor institutiei. Protestatarii isi vor continua apoi traseul, pe partea stanga a Palatului Parlamentului, pana in zona Hotelului Marriott, unde din nou se vor opri pentru ca un grup de reprezentanti sa depuna "somatia" si la Ministerul Apararii Nationale.

Marsul va fi apoi continuat pe Soseaua Panduri, pana in zona Academiei Militare. Aici, protestatarii vor stationa pana la ora 15.00, timp in care o delegatie va merge la Palatul Cotroceni pentru a depune documentul cu revendicarile lor. Concomitent cu protestul din Capitala, membrii din tara ai sindicatului vor picheta sediile prefecturilor din orasele resedinta de judet si vor depune documentul cu revendicarile pensionarilor militari.

Pensionarii militari brasoveni au anuntat ca vor picheta Prefectura Brasov intre orele 12.00 si 13.00, considerand ca Guvernul le-a "batjocorit conditia, statutul si istoria" taindu-le pensiile intre 30 si 70% in urma recalcularii. Acestia vor sa ceara Curtii de Apel Brasov sa anuleze HG 735/2010. Petrisor Mandu, presedintele SCMD, filiala Brasov, a spus ca membrii sindicatului vor participa la protestul de luni, din fata Prefecturii, indiferent de starea vremii.

In documentul intitulat "Ultimatum (Somatie)", SCMD ii "someaza" pe premierul Emil Boc, ministrii Gabriel Oprea, Traian Igas, Ioan Botis, Catalin Predoiu, Gheorghe Ialomitianu si directorul SRI George Maior sa intrerupa procedurile de aplicare retroactiva a Legilor 119 si 263 din 2010 si sa respecte Constitutia, care stipuleaza ca o lege nu poate dispune decat pentru viitor. De asemenea, SCMD cere anularea HG 735/2010 si a hotararilor MApN, MAI si SRI de emitere a unor noi decizii de pensii si de continuare a "recalcularii" drepturilor pensionarilor militari.

"Va somam ca, in luna februarie, toti cei afectati de aplicarea ilegala a HG 735/2010 sa-si primeasca pensia intreaga si diferenta fata de suma primita in luna ianuarie, care poate fi considerata un avans. Va somam sa acceptati si plata despagubirilor pentru cei afectati psihic de aceasta operatiune ilegala si a celor solicitate de urmasii persoanelor decedate din acelasi motiv", se mai arata in documentul cu revendicarile membrilor SCMD, care in timpul marsului de luni va fi depus la Guvern, MAI, MapN, SRI si Presedintie.

Sindicatul mai cere guvernantilor sa renunte la decizia de impozitare suplimentara cu 5,5% a pensiilor mai mari de 740 de lei, atat civile cat si militare. "Pe aceste temeiuri, pensiile al caror cuantum au crescut in urma ilegalelor recalculari vor trebui mentinute in noul cuantum, deoarece sunt tot bun castigat, drept patrimonial si o diminuare a lor ulterioara ar insemna discriminare", se mai arata in somatia SCMD.

In finalul somatiei, reprezentantii SCMD arata ca in cazul in care problemele semnalate nu vor fi indreptate, vor considera ca Guvernul respinge dialogul si vor convoca, in 1 martie, in fata Guvernului, pensionarii militari si civili afectati de aceste masuri.

Unii pensionari militari din MapN si din SRI au anuntat ca se desolidarizeaza de actiunile SCMD si nu participa la protestele organizate de acest sindicat.