Magistratul militar gen. (r) Ion Panaitescu a discutat online despre pensiile militare

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 23 ianuarie 2011, 23:35 Actualitate | Esenţial


Ion Panaitescu
Foto: AGERPRES
Inalta Curte de Casatie si Justitie a suspendat recalcularea pensiilor militare pe baza HG 735/2001. Guvernul a anuntat vineri ca va continua recalcularea pentru ca aceasta isi are temeiul in Legea 119/2010, in timp ce presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca hotararea iccj trebuie respectata. Magistratul militar gen. (r) Ion Panaitescu a discutat cu cititorii despre pensiile militare. Cele mai bune intrebari se vor regasi in emisiunea Discutia de luni, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si RFI.

Ion Panaitescu a fost presedinte al Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, sef al Directiei Instantelor Militare din Ministerul de Justitie si sef al Sectiei Militare a PNA. A renuntat la magistratura dupa ce a fost revocat din PNA in 2005. Era presedintele Tribunalului Militar Bucuresti cand s-a constatat disparitia din arhive a dosarului pe baza caruia au fost condamnati si executati sotii Ceausescu. Tot sub conducerea sa, institutia a reconstituit dosarul.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 anonim

  V-am urmarit la Realitatea unde ati declarat ca pensia d-voastra este de 12000 RON si ca dupa recalculare este 1700 RON. Ati omis sa spuneti ca pensia d-voastra nu a vost recalculata, ca nu v-ati depus actele in vederea recalcularii si de aceea vi s-a calculat in conformitate cu salariul mediu din perioadele respective. De ce ati omis sa spuneti ca nu vi s-a recalculat, de ce induceti opinia publica in eroare?

  • Ion Panaitescu

   Am omis sa spun fara nici o intentie de a ascunde ceva si, in acest context, precizez cum ca in mod deliberat n-am depus nici o petitie prin care sa solicit documente doveditoare in vederea recalcularii pensiilor intrucat, avocat fiind, am inteles ca HG 735, data in aplicarea legii 119, cu referire la legea 19/ 2000 nu ma obliga sa ma conformez acelei proceduri de solicitare a documentelor. Pe de alta parte, recalculare id est diminuare nu se poate concepe ca cineva ar vrea sa-si diminueze veniturile.

 • Întrebarea nr. 2 andrei

  Romania in momentul de fata se afla intr-o situatie nu cea mai fericita. Avand in vedere ca acele cadre nu au cotizat din salarii foarte mari pe toata durata activitatii lor si acele pensii mari sunt datorita legilor date (pensii speciale) mi se pare moral corect ce zice domnul presedinte.
  Dumneavoastra vorbiti despre legislatie dar sunt sigur ca moral vedeti la fel lucrurile ca si mine. Nu e asa ?

  • Ion Panaitescu

   Este exact asa. Numai ca morala nu prevede o sanctiune, in cel mai bun caz oprobiul public, pe cand legea prevede santiuni si, buna sau rea, trebuie respectata.

 • Întrebarea nr. 3 Ghita

  Cine-i obligat să plătească sumedenia de "drepturi legale" acordate de politicieni? In eventualitatea că la instituirea acelori drepturi, estimarea colectării de taxe nu s-a facut deloc sau a fost vădit eronată, n-ar fi cazul ca cei care au votat "drepturi exagerate" să răspundă penal pentru subminarea finanţelor publice? In eventualitatea ca s-ar sancţiona faptuitorii subminării, nu s-ar putea anula actele ilegale pe care le-au aprobat?

  • Ion Panaitescu

   Nu s-a imaginat in nici un sistem de drept si in nici o tara sanctionarea penala a Parlamentului pentru ca a dat legi proaste. Odata intrate in vigoare, legile au forta juridica obligatorie, fiecare cetatean fiind tinut a le respecta intru totul.

 • Întrebarea nr. 4 cristian_cv

  1.Santeți un jurist eminent. Ați putea explica în cateva cuvinte baza legală a pensiilor de zeci de ori mai mari decat pensia medie, acordate de diversele guverne de după 1990 anumitor categorii profesionale fără dezbatere publică și fără un studiu de impact asupra bugetului țarii? In cazul de față (pensiile militare) chestiunea se agraveaza datorită structurii realmente originale a corpului ofițeresc. Mă refer la numărul foarte mare de generali și colonei.
  2.Un medic de varf,un inginer care a proiectat hidrocentrale, un profesor sau un arhitect eminent se consideră fericiți dacă au primit o pensie de 2000 lei în timp ce un colonel care a făcut muncă de birou într-un comisariat (sau centru ) militar unde se ocupa de evidența recruților, este nemulțumit cu 10000 lei. Nu mai discut nenumăratele salarii compensatorii primite la încetarea activițății. Puteți explica pe scurt în ce constă superioritatea muncii, responsabilității sociale și a realizărilor pe plan profesional a unui astfel de ofițer în raport cu să zicem cu a unui inginer sau cercetător care a conceput și proiectat utilaje complexe?

  • Ion Panaitescu

   1. Trebuie sa recunoastem ca toate statele au fost extrem de atente atunci cand au stabilit salariile pentru structurile de forta ale sigurantei nationale. Romania nu face exceptie. Astfel se explica imprejurarea ca profesii unde performanta si excelenta sunt spectaculoase (medicina, inginerie samd) au fost tratate discriminator din acest punct de vedere. In privinta numarului mare de generali si colonei precizez ca discutiile au fost frecvente si uneori aplicate la nivelul conducerii MApN. Au fost incercari timide de a realiza o piramida a gradelor militare, dar ca in vestitul banc cu fabrica de masini de cusut de la Cugir, piramida in loc sa fie asezata cu baza in jos, a fost asezata cu varful in jos. Regret ca raspunsul meu poate nu satisface intrutotul, dar chestiunea atarna de la vointa politica a factorilor care iau decizia politico militara.

 • Întrebarea nr. 5 hotnewsfil

  Capacitatea profesionala reala a unui chirurg este demonstrata numai de rezultatele (calitatea) operatiilor chirurgicale pe care acesta le efectueaza 'la cald', pe frontul salvarii vietii oamenilor (botezul focului). Rezultatele universitare (teorie si practica-laborator), fie ele si excelente, ale unui student la medicina, nu garanteaza capacitatea profesionala reala a viitorului chirurg - practicant. Practica efectuata de un student s-a efectuat 'la rece', pe campul de lupta al laboratorului.
  De multe ori, studenti care au stralucit in salile de curs, la examene si in laboratoarele universitatii de medicina, ingroase randurile mediocritatii cand acestia practica medicina 'la cald'- pe frontul salvarii vietii oamenilor, din multiple motive, caracteristice personalitatii fiecaruia.
  INTREBARE : / Aceasta situatie fireasca exista si in cazul militarilor? Putem considerara ca si in cazul militarilor numai cei ce si-au demonstrat capacitatea profesionala 'la cald', in lupte cu dusmanul real, cei care au trecut prin botezul focului, sunt impliniti profesional, pe cand camarazii lor, absolventi numai ai luptelor 'la rece', in exercitii de instructie pe campurile protectoare ale patriei, pot fi considerati inca neatestati plenar?
  O asemenea intrebare se poate pune in cazul tuturor profesiilor (inginer, avocat, contabil, profesor, etc).

  • Ion Panaitescu

   Intrebarea este delicata si subtila si comporta un raspuns generic, care nu o va epuiza. Admitem ca in fiecare profesie sunt varfuri si excelente, dupa cum sunt mediocritati si rebuturi. Nu intotdeauna si neaparat exista o corelatie pozitiva intre performanta universitara si performanta profesionala.

   Daca in alte profesii nimeni nu este impiedicat sa devina un practician desavarsit, profesia militara implica, pentru demonstrarea artei militare, razboiul. De aceea, gradele de maresal nu se acorda decat pentru participantii la cel putin doua razboaie.

   Este evident ca, in acest context, nu s-ar putea spune ca un militar este exceptional decat daca participa la razboi si este mediocru daca inca nu s-a inventat un razboi pentru profesia domniei sale.

 • Întrebarea nr. 6 dana

  V-ati intrebat vreodata de ce exista o asa mare discrepanta intre pensiile celor ce au lucrat in armata, politie si celelalte pensii. Nu exista in lumea aceasta un raport de 10 sau 12 intre pensia unui general si a unui chirurg in orice tara a-ti cauta.A-ti auzit vreodata de diponibilizari in aramata sau politie in care persoanele care-si pierd locul de munca sunt declarate someri ?In armata SUA esti platit foarte bine dupa care si la 35 sau 40 de ani daca armata nu mai are nevoie de tine te elibereza fara alte drepturi si-ti multumeste.Cei care au fost dati afara isi cauta un loc de munca ca si ceilalti fara a se mai bate in piept ca au aparat tara. E obligatia oricarui cetatean sa-si apere tara ,asa este in SUA !!!

  • Ion Panaitescu

   In privinta primei parti a intrebarii, la noi ca la nimeni. Cu nuanta ca, cel putin in statele Europei de Est, a existat si persista tendinta de a recompensa pecuniar mai semnificativ pe cei care lucreaza in aparatul represiv al statului.

   A doua parte a intrebarii contine si raspunsul si nu pot sa fac nici un comentariu. Nu dispun de informatii in privinta angajarii in munca a pensionarilor militari trecuti in rezerva inainte de indeplinirea varstei, dar tin cont si de imprejurarea ca, prin ordonanta de guvern, cumulul pensiei cu salariul sunt interzise, astfel incat fiecare dintre acesti pensionari au de ales intre pensia recalculata si un eventual salariu daca si-ar gasi loc de munca.

 • Întrebarea nr. 7 jafo

  1. Este adevarat ca pensiile militarilor cu stagiul complet nu s-au diminuat? In cazul in care pensionarea s-a facut inainte de satisfacerea stagiului complet: militarul primea aceeasi pensie ca si cel cu stagiu complet? Iar daca era mai mica, cu cit? (aproximativ, %) Ca sa stim si noi cit pierdea inainte fata de cit pierde acum.
  3. Exemplu: un fost ofiter s-a pensionat inainte de satisfacerea stagiului complet, fiind inaintat in grad cu ocazia trecerii in rezerva. Acest caz este foarte general, sint o gramada de ofiteri in aceasta stuatie. Omul a primit in jur de 800 milioane lei vechi, plus o pensie de vreo 30 milioane.
  Vi se pare moral sa fii inaintat in grad chiar cu ocazia trecerii in rezerva? Si sa beneficiezi de pensie pentru un grad pe care nu l-ai avut niciodata in viata activa?
  Acesti pensionari nu au implinit nici 50 de ani. Am intilnit un ofiter in rezerva pensionat la putin peste 40 de ani. Cu 30 milioane pensie. Nu vi se par cam mari pensiile astea? Si cam devreme?
  Spre comparatie, virsta de pensionare legala pentru barbati "civili" este de 65 de ani. Iar pensia "civila" rareori depaseste 15-20 milioane.
  Atrag atentia ca nu discut despre militarii care au luptat in razboi (Irak, Afganistan etc.). Acelora trebuie sa le fie recunoscute meritele in mod distinct: nu prin pensia "obisnuita". Altfel toti profitorii se vor ascunde in spatele fostilor combatanti si le vor fura (abuza) drepturile(editat de HotNews.ro)

  • Ion Panaitescu

   1. Dupa comunicatele oficiale, pensiile militarilor cu stagiu complet nu s-au diminuat. Dupa taloanele de pensie ale acestor cadre militare, prin recalculare, drepturile lor au fost diminuate. Militarul cu stagiu complet nu primea aceeasi pensie cu militarul cu stagiu incomplet inainte de recalculare.

   In privinta inaintarii in grad cu ocazia trecerii in rezerva, chestiunea tine de subiectivitate, de apreciere. Si nu mi se pare semnificativa. In orice caz, prin legea statutului cadrelor militare, aceasta manopera este reglementata. Daca-i moral ? Nu.

 • Întrebarea nr. 8 vlad

  In categoria pensionarilor militari intra cumva si fostii angajati ai securitatii? Si tot cu pensii speciale? Pentru meritul de a apara poporul roman de el insusi? Puteti comenta, va rog?

  • Ion Panaitescu

   Da, securistii au pensii speciale, in sensul in care militari fiind au primit pensii in conformitate cu legea 164/ 2004 a pensiilor militare de stat. Comentariile sunt infinite si in prilejuiesc ocazia de a spune ca numai factorul politic putea decide intr-o maniera explicita in legatura cu pensiile acestor oameni. Condamnarea comunismului este un lucru facut pe jumatate si nu se stie daca va fi ispravit si cum.

 • Întrebarea nr. 9 dan-nu-capitan-de plai

  un ofiter care se pensioneaza MAINE dupa care lege se pensioneaza? Acelasi ofiter, daca s-ar fi pensionat inainte de 31 dec 2010 ar fi avut o pensie mai mare sau mica? Cum explicati faptul ca, dupa recalculare, practic niciun SUBOFITER nu a avut o diminuare?

  • Ion Panaitescu

   Ofiterul care se pensioneaza maine beneficiaza de dispozitiile legii de pensionare in vigoare la data iesirii la pensie. Daca s-ar fi pensionat pana la 31 decembrie, ar fi beneficiat de dispozitiile legii 164/ 2004.

   Nefiind pusa in aplicare noua lege pensionare nu as putea sa dau un raspuns corect daca pensia in noile conditii ar fi mai mare sau mai mica decat cea de pana la 31 decembrie.

   Nu cred ca in noile conditii de pensionare, pensia ar fi neaparat mai mica. Si subofiterii au pensii diminuate dupa recalculare, unii.

 • Întrebarea nr. 10 GM

  Tatal meu a fost colonel cu 33 de cariera militara, pensionat la 57 de ani.
  Din pacate a murit, dar pensia o primeste mama mea, ca pensie de urmas. In urma recalcularii pensia a scazut cu 30%. Am depus actele cerute de Centrul Militar. Am primit si un tabel cu veniturile pe diverse perioade de timp. Cred ca aceste date n-au fost luate in calcul la emiterea deciziei de calculare a pensiei. Insa am mai descoperit un fapt care mi se pare cel mai bizar: tabelul care contine veniturile este incomplet. Anumite perioade lipsesc. Eu nu am cum sa stiu pe la ce unitati militare a lucrat tatal meu. De ce sunt pus pe drumuri? Mama mea a avut acum 2 ani un AVC si nu mai este in stare sa iasa din casa. Ce fac eu in astfel de situatie? Unde trebuie sa fac contestatie?

  • Ion Panaitescu

   Pensiile de urmas nu sunt supuse recalcularii. Potrivit dezvoltarilor domnului presedinte Basescu, n-am nici o indoiala ca se va reveni asupra cuantumului pensiei de urmas recalculate.

   De asemenea, sunteti scutit de orice efort pentru procurarea documentelor aferente recalcularii, conform precizarilor facute de presedinte.

 • Întrebarea nr. 11 bambi

  Un calcul simplu arata ca raportul intre defuncta dvs pensie si cea a unui civil de rans este de 14:1

  Adica 12000:500

  Comentati aceste cifre in conditiile unei Romanii care are nevoie de echitate si de ce nu, solidaritate, intre persoanele varstei a 3a.

  • Ion Panaitescu

   Ajustarea raportului dintre pensii este un lucru pe care, personal, mi-l doresc. As fi si mai fericit daca pensia civilului ar creste astfel incat raportul acesta sa fie diminuat in favoarea civilului. Trebuie sa admitem in acest context ca salarizarea si drepturile de pensie sunt aferente si importantei sociale a muncii depuse de catre fiecare. Cu toate ca, si aici, admit ca sunt nedreptati strigatoare la cer. Nu constituie neaparat o aparare reluarea ideii ca pensia mea este ca a oricarui alt magistrat din tara aceasta. Eu am aplicat legea, nu am facut legea.

 • Întrebarea nr. 12 DANIELA

  STIMATE DOMNULE ION PANAITESCU,
  Mama mea are pensie de urmas, dupa tata,fost col in rezerva, la STS si a carui pensie a fost recalculata fara a se lua in considerare adeverintele, adica inainte de a epira termenul de depunere a cererii si a adeverintelor.respectiv DECIZIA MAI este din 27.12.2010 si mama a trimis deocumentele si are confirmare de primire cu 30.12.2010/decizia primita este conf valorilor raportate la salariu mediu pe economie.tatal meu avea 34 de ani de vechime, din care 29 de ani grupa speciala de munca si. mama trebuie sa faca contestatie la decizie sau potrivit noilor reglementari , MAI reface conform cu documentele DECIZIA CORECT DIN OFICIU, pt ca aseara presedintele a zis ca deciziile emise pana acum raman valabile daca sunt facute in temeiul legii 119..va multumesc,cu respect

  • Ion Panaitescu

   Pensia de urmas recalculata si diminuata trebuie contestata la serviciul de pensii care a emis decizia, iar operatiunea se poate face in cel mult 30 de zile de la primirea deciziei. Sunt convins ca va fi admisa contestatia si, cel mai probabil, pensia de urmas va fi cea de dinainte de recalculare.

 • Întrebarea nr. 13 bogdanicus

  Aud zilnic justificari venite de la militarii pensionari, caum ca ei trebuie sa aiba pensii mari pentru ca noi, ceilalti, nu am fost sculati noaptea din pat. As dori sa mentionez ca in 3 ani de lucru la fabrica de sticla am sculat conducerea sectiei si a fabricii (si i-am adus la fabrica) de doua ori, eu fiind sef doar pe una din cele 4 ture. Credeti ca ar trebui si ei sa ceara pensii cat salariul meu de acum?

  • Ion Panaitescu

   Cred ca militarii trebuie sa aiba acele pensii care rezulta din elementele de calcul care au compus salariile primite. Judecand in echitate, pot conveni ca si altor categorii sociale si profesionale ar trebui sa li se mareasca pensiile. Intrebarea care se pune este: de unde?

 • Întrebarea nr. 14 math

  ////
  De ce nu vin si contribuabili obisnuiti, care platesc la timp o gramada de taxe, sa-si spuna parerea despre cetateni care au iesit la pensie la 39, 45 sau 50 de ani si care pentru "merite deosebite" aveau pensii intre 3,000 si 15,000 RON ?
  Avand in vedere modul in care sistemul de justitie functioneaza in Romania de 20 de ani (nu mai discutam despre perioada comunista pentru ca nu e trecut de ora 24) vi se pare justificata rasplata "speciala" pe care o primesc dupa pensionare actorii acestui sistem? Ce parere credeti ca au pensionari sau viitori pensionari de alte profesii (profesorii, medicii, inginerii, arhitectii.....) cand vad o multime de oameni care se plang si blocheaza circulatia, pentru ca nu mai pot trai cu pensia recalculata la NUMAI 2,500 RON pe luna ?(editat de HotNews.ro)

  • Ion Panaitescu

   Intrebarea dvs. nu poate sa genereze decat un raspuns populist, desi sincer nu-mi doresc acest lucru. Desigur, justitia functioneaza prost, fiind ca este silita sa aplice legi proaste.

   Salarizarea magistratilor si drepturile lor de pensie sunt prevazute in directive ale Comisiei Europene incat aici nu sunt de facut alte comentarii. Desigur, raspunsul meu poate fi asemanat cu cel al Conului Leonida din piesa lui Caragiale in privinta obligarii statului de a plati la toti intr-o egalitate pensii cat mai mari si de a interzice oricarui cetatean sa mai plateasca impozite.

 • Întrebarea nr. 15 Ghe

  As dori sa imi spuneti daca numarul pensionarilor ar fi egal cu al salariatilor (desi e mai mare), ce salariu ar trebui sa existe in piata de munca pentru a putea plati o pensie de 100 milioane lei? Tineti cont ca se contribuie la pensii cu 10,5% din venitul brut. Stim cate salarii de peste 1 miliard exista in Romania ca sa poata plati pensii de peste 100 de milioane? Daca nu sunt suficiente salarii, stim de unde platim pensiile astea?

  • Ion Panaitescu

   Astfel pusa intrebarea dvs, ar putea genera un raspuns potrivit caruia plata pensiilor de 100 de milioane nu este posibila. Sa nu omitem insa ca bugetul de asigurari sociale este constituit dintr-un fond de asigurari sociale la care si militarii si magistratii au contribuit efectiv (fondul de pensie suplimentar de 4% din salariu, caruia prin vointa leguitorului de la acea vreme i s-a adaugat contributia platita de stat direct la acest fond de asigurari sociale). Ce a facut puterea politica cu acest fond de-a lungul anilor nu se stie. Nici nu se va sti.

 • Întrebarea nr. 16 Ivanu

  Buna ziua, domnule Panaitescu.
  V-am urmarit aseara la Realitatea TV, alaturi de domnul Tapalaga, si as vrea sa va adresez urmatoarele intrebari:
  1. De ce doar militarii au fost privilegiat cand s-au facut marile restructurari din anii '90? S-au inchis si mari combinate in perioada aia, unele care reprezentau singura sursa de venit pt un orasel intreg, si oamenii aia nu s-au pensionat la 40 de ani. De ce un siderurgist mai poate munci si un militar pensionat la 45 de ani nu mai poate munci si trebuie sa primeasca pensie la o varsta asa de tanara?
  2. Nu credeti ca o pensie de 120 de milioane este exagerata in conditiile de trai din Romania? Bunicul meu are pensie de miner, de 1400 de lei, si a fost prins de o explozie subterana, avand si acum mici fragmente de piatra sub piele. Totusi a continuat sa munceasca onorabil pana cand s-a pensionat de drept. Nu credeti ca bunicul meu a muncit mai mult si in conditii mult mai grele decat unii ofiteri care nu pot face 20 de flotari?

  Va multumesc pentru timpul acordat.

  • Ion Panaitescu

   1. Cred ca militarii nu au fost privilegiati daca ma refer la cei care au fost trecuti in rezerva inaintea implinirii varstei de pensionare, intrucat este de la sine inteles ca fiecare ofiter dorea sa-si continue cariera. Prin directiva europeana, s-a convenit ca pentru restructurarea armatei, cu prilejul reducerii efectivelor, fiecare militar disponibilizat sa primeasca si compensatii, stabilite prin ordonanta de guvern nr. 7/ 1997.

   2. Cred ca in raport cu nivelul de dezvoltare economica a tarii, cu situatia concreta in care ne aflam, o pensie de 12.000 de milioane este o exagerare. Militar fiind, am anuntat si reiterez afirmatia ca imi pot sacrifica dreptul de aprimi o astfel de pensie daca astfel de sacrificiu ar avea noima. Va rog sa admiteti totodata ca la situatii sociale si profesionale identice, tratamentul este identic, iar la situatii profesionale diferite tratamentul salarial si de pensie trebuie sa fie diferit. Nu poate primi toata lumea aceeasi pensie, mare sau mica.

 • Întrebarea nr. 17 Deacu Gabriela

  Am solicitat recalcularea pensiei fara sa depun insa si adeverintele cu veniturile realizate pt.intreaga activitate.Am primit decizia de recalculare a pensiei,avand ca baza de calcul salariul mediu pe economie,iar cuatumul pensiei,in asemenea conditii este mai mic decat cel avut in luna decembrie 2010.Cum trebuie sa procedez in continuare pt. a primi pensia cuvenita potrivit Legii 119/2010?

  • Ion Panaitescu

   Contestati in termen legal decizia de recalculare si n-am nici o indoiala ca va fi admisa contestatia.

 • Întrebarea nr. 18 mos ion roata

  mie mi se pare ca pensiile acordate militarilor sunt mari-este o parere care ar putea fi contrazisa cu argumente sau nu.Ceea ce mi se pare strigator la cer este ca fostilor militari li se asociaza si fostii securisti si militieni,persoane care au pensii cu totul nejustificate.De fapt am impresia ca toata actiunea la care ne referim este initiata si sustinuta pentru pastrarea privilegiilor avute de acesti oameni.De ce accepta militarii sa fie in aceiasi oala cu oprimatorii de alta data? Nu era normal ca fiecare categorie sa aiba actiunea proprie?

  • Ion Panaitescu

   Am raspuns mai sus in legatura cu pensiile fostilor securisti.

 • Întrebarea nr. 19 Carmen

  Nu vi s-ar parea normal ca si profesorii sa aiba pensii mai mari,deoarece dansii v-au educat si v-au invatat carte de ati ajuns general? unt multe meserii in care oamenii isi risca viata de zi cu zi:minerii care coboara in mina, doctorii si asistentii care lucreza cu bolnavii cu SIDA, sau cei cale lucreaza in medii grele, turnatorii,combinate chimice etc. Ei de ce nu ar fi indreptatiti sa ceara pensii mai mari. Trebuie ca in tara asta fiecare sa primeasca pensie dupa cat a contribuit.

  • Ion Panaitescu

   vezi raspunsurile de mai sus.

 • Întrebarea nr. 20 Cristi N

  Stimate Domn,
  Bunica mea primeste pensie de urmas de pe urma bunicului care a fost locotenent-colonel in armata cu o vechime de 36 de ani in serviciu. In urma recalcularii a primit o pensie mai mica cu 35% desi pensia era sub 1300 lei. Din adeverinta de venit primita de la Centrul militar teritorial lipsesc cumulat aproximativ 20 de ani din vechimea de mai sus. Ce ar trebui sa faca bunica mea in aceasta situatie sau mai bine zis ce poate face?
  Va multumesc!

  • Ion Panaitescu

   Contestati decizia in termen legal si neindoielnic lucrurile vor reveni la situatia anterioara.

 • Întrebarea nr. 21 GS

  In lumina ultimelor noutati: Decizia ICCJ si declaratia presedintelui de aseara.

  Un pensionar cu stagiu complet, care desi a trimis documentele necesare recalcularii a primit o pensie diminuata in conformitate cu salariul mediu din perioadele in care a fost activ. Odata cu pensia micsorata a primit si o decizie.

  Intrebare: Acea decizie trebuie contestata in termen de 30 de zile? Sau guvernul revine implicit la pensia din decembrie urmand sa emita alta decizie in momentul in care pensia acestuia va fi recalculata conform documentelor furnizate?

  Multumesc.

  • Ion Panaitescu

   Contestati decizia in termen de 30 de zile.

 • Întrebarea nr. 22 vasile

  As dori sa-l intreb pe domnul Panaitescu pe ce criterii se fac avansarile la gradul de general,intrucit sint o gramada de generali si colonei in armata Romana!Si eu a-m lucrat in grupa a-1-a si speciala ,peste 25 de ani si nu am pensie de mii de lei.

  • Ion Panaitescu

   Sunt general cu o cariera militara de 39 de ani, cu examen promovat pentru obtinerea gradului de general si va asigur ca, daca as fi fost inaintat la acest grad la apelul bocancilor, nu m-as fi prezentat la un astfel de apel. Avansarea incontrolabila a tuturor ofiterilor la toate gradele prevazute in statutul cadrelor militare creaza peisajul moral al unei tari latino-americane in care toti coloneii dau lovituri de stat si se transforma in regi. Pacat.

 • Întrebarea nr. 23 Dan

  Dupa ce criteriu credeti ca va fost diminuata pensia in conditiile in care ati fost si magistrat si militar cu stagiu complet?

  • Ion Panaitescu

   Dupa nici un criteriu.

 • Întrebarea nr. 24 vasile

  Cum ar fi putut un ofiter sri ce a lucrat inainte de 1989, la directia de informatii interne aproape 2 ani (promotie 1988 ) iar conform ordinului dir.SRI pana la sfarsitul anului 2006 trebuiau sa paraseasca serviciul ca un impediment la aderarea la U .E (.in aceiasi situatie se afla si cei ce au lucrat la Directia de cercetari penale a fostei securitati) sa aiba stagil complet ?

  • Ion Panaitescu

   Situatia particulara si extrem de interesanta poate sa sugereze un astfel de raspuns de circumstanta: un militar, prin juramant, isi asuma toate riscurile ce deriva din cariera sa, inclusiv acela de a-si apara tara cu pretul vietii. Este adevarat ca ofiterii de securitate nu au avut ocazia de a proba respectarea juramantului si n-am nici o indoiala ca, pusi in situatie, ar fi murit pentru tara. Dvs vi s-a intamplat un lucru poate ca nedrept, in plan personal. Dar istoriceste, justificat. Introduceti-l in categoria actelor de sacrificiu pentru care ati jurat fata de tara.

8518 vizualizari

 • intrebare (Luni, 24 ianuarie 2011, 0:20)

  anonim [anonim]

  V-am urmarit la Realitatea unde ati declarat ca pensia d-voastra este de 12000 RON si ca dupa recalculare este 1700 RON. Ati omis sa spuneti ca pensia d-voastra nu a vost recalculata, ca nu v-ati depus actele in vederea recalcularii si de aceea vi s-a calculat in conformitate cu salariul mediu din perioadele respective. De ce ati omis sa spuneti ca nu vi s-a recalculat, de ce induceti opinia publica in eroare?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:02)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anonim

   Am omis sa spun fara nici o intentie de a ascunde ceva si, in acest context, precizez cum ca in mod deliberat n-am depus nici o petitie prin care sa solicit documente doveditoare in vederea recalcularii pensiilor intrucat, avocat fiind, am inteles ca HG 735, data in aplicarea legii 119, cu referire la legea 19/ 2000 nu ma obliga sa ma conformez acelei proceduri de solicitare a documentelor. Pe de alta parte, recalculare id est diminuare nu se poate concepe ca cineva ar vrea sa-si diminueze veniturile.
 • Oare zice rau domnul Traian Basescu (Luni, 24 ianuarie 2011, 0:23)

  andrei [anonim]

  Romania in momentul de fata se afla intr-o situatie nu cea mai fericita. Avand in vedere ca acele cadre nu au cotizat din salarii foarte mari pe toata durata activitatii lor si acele pensii mari sunt datorita legilor date (pensii speciale) mi se pare moral corect ce zice domnul presedinte.
  Dumneavoastra vorbiti despre legislatie dar sunt sigur ca moral vedeti la fel lucrurile ca si mine. Nu e asa ?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:03)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui andrei

   Este exact asa. Numai ca morala nu prevede o sanctiune, in cel mai bun caz oprobiul public, pe cand legea prevede santiuni si, buna sau rea, trebuie respectata.
 • Sursa banilor pentru drepturi (Luni, 24 ianuarie 2011, 0:58)

  Ghita [anonim]

  Cine-i obligat să plătească sumedenia de "drepturi legale" acordate de politicieni? In eventualitatea că la instituirea acelori drepturi, estimarea colectării de taxe nu s-a facut deloc sau a fost vădit eronată, n-ar fi cazul ca cei care au votat "drepturi exagerate" să răspundă penal pentru subminarea finanţelor publice? In eventualitatea ca s-ar sancţiona faptuitorii subminării, nu s-ar putea anula actele ilegale pe care le-au aprobat?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:05)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ghita

   Nu s-a imaginat in nici un sistem de drept si in nici o tara sanctionarea penala a Parlamentului pentru ca a dat legi proaste. Odata intrate in vigoare, legile au forta juridica obligatorie, fiecare cetatean fiind tinut a le respecta intru totul.
 • legalitate (Luni, 24 ianuarie 2011, 6:52)

  cristian_cv [utilizator]

  1.Santeți un jurist eminent. Ați putea explica în cateva cuvinte baza legală a pensiilor de zeci de ori mai mari decat pensia medie, acordate de diversele guverne de după 1990 anumitor categorii profesionale fără dezbatere publică și fără un studiu de impact asupra bugetului țarii? In cazul de față (pensiile militare) chestiunea se agraveaza datorită structurii realmente originale a corpului ofițeresc. Mă refer la numărul foarte mare de generali și colonei.
  2.Un medic de varf,un inginer care a proiectat hidrocentrale, un profesor sau un arhitect eminent se consideră fericiți dacă au primit o pensie de 2000 lei în timp ce un colonel care a făcut muncă de birou într-un comisariat (sau centru ) militar unde se ocupa de evidența recruților, este nemulțumit cu 10000 lei. Nu mai discut nenumăratele salarii compensatorii primite la încetarea activițății. Puteți explica pe scurt în ce constă superioritatea muncii, responsabilității sociale și a realizărilor pe plan profesional a unui astfel de ofițer în raport cu să zicem cu a unui inginer sau cercetător care a conceput și proiectat utilaje complexe?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:11)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristian_cv

   1. Trebuie sa recunoastem ca toate statele au fost extrem de atente atunci cand au stabilit salariile pentru structurile de forta ale sigurantei nationale. Romania nu face exceptie. Astfel se explica imprejurarea ca profesii unde performanta si excelenta sunt spectaculoase (medicina, inginerie samd) au fost tratate discriminator din acest punct de vedere. In privinta numarului mare de generali si colonei precizez ca discutiile au fost frecvente si uneori aplicate la nivelul conducerii MApN. Au fost incercari timide de a realiza o piramida a gradelor militare, dar ca in vestitul banc cu fabrica de masini de cusut de la Cugir, piramida in loc sa fie asezata cu baza in jos, a fost asezata cu varful in jos. Regret ca raspunsul meu poate nu satisface intrutotul, dar chestiunea atarna de la vointa politica a factorilor care iau decizia politico militara.
 • Similitudini (Luni, 24 ianuarie 2011, 7:53)

  hotnewsfil [utilizator]

  Capacitatea profesionala reala a unui chirurg este demonstrata numai de rezultatele (calitatea) operatiilor chirurgicale pe care acesta le efectueaza 'la cald', pe frontul salvarii vietii oamenilor (botezul focului). Rezultatele universitare (teorie si practica-laborator), fie ele si excelente, ale unui student la medicina, nu garanteaza capacitatea profesionala reala a viitorului chirurg - practicant. Practica efectuata de un student s-a efectuat 'la rece', pe campul de lupta al laboratorului.
  De multe ori, studenti care au stralucit in salile de curs, la examene si in laboratoarele universitatii de medicina, ingroase randurile mediocritatii cand acestia practica medicina 'la cald'- pe frontul salvarii vietii oamenilor, din multiple motive, caracteristice personalitatii fiecaruia.
  INTREBARE : / Aceasta situatie fireasca exista si in cazul militarilor? Putem considerara ca si in cazul militarilor numai cei ce si-au demonstrat capacitatea profesionala 'la cald', in lupte cu dusmanul real, cei care au trecut prin botezul focului, sunt impliniti profesional, pe cand camarazii lor, absolventi numai ai luptelor 'la rece', in exercitii de instructie pe campurile protectoare ale patriei, pot fi considerati inca neatestati plenar?
  O asemenea intrebare se poate pune in cazul tuturor profesiilor (inginer, avocat, contabil, profesor, etc).
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:21)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Intrebarea este delicata si subtila si comporta un raspuns generic, care nu o va epuiza. Admitem ca in fiecare profesie sunt varfuri si excelente, dupa cum sunt mediocritati si rebuturi. Nu intotdeauna si neaparat exista o corelatie pozitiva intre performanta universitara si performanta profesionala.

   Daca in alte profesii nimeni nu este impiedicat sa devina un practician desavarsit, profesia militara implica, pentru demonstrarea artei militare, razboiul. De aceea, gradele de maresal nu se acorda decat pentru participantii la cel putin doua razboaie.

   Este evident ca, in acest context, nu s-ar putea spune ca un militar este exceptional decat daca participa la razboi si este mediocru daca inca nu s-a inventat un razboi pentru profesia domniei sale.
 • Pensiile in lume (Luni, 24 ianuarie 2011, 7:59)

  dana [anonim]

  V-ati intrebat vreodata de ce exista o asa mare discrepanta intre pensiile celor ce au lucrat in armata, politie si celelalte pensii. Nu exista in lumea aceasta un raport de 10 sau 12 intre pensia unui general si a unui chirurg in orice tara a-ti cauta.A-ti auzit vreodata de diponibilizari in aramata sau politie in care persoanele care-si pierd locul de munca sunt declarate someri ?In armata SUA esti platit foarte bine dupa care si la 35 sau 40 de ani daca armata nu mai are nevoie de tine te elibereza fara alte drepturi si-ti multumeste.Cei care au fost dati afara isi cauta un loc de munca ca si ceilalti fara a se mai bate in piept ca au aparat tara. E obligatia oricarui cetatean sa-si apere tara ,asa este in SUA !!!
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:24)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dana

   In privinta primei parti a intrebarii, la noi ca la nimeni. Cu nuanta ca, cel putin in statele Europei de Est, a existat si persista tendinta de a recompensa pecuniar mai semnificativ pe cei care lucreaza in aparatul represiv al statului.

   A doua parte a intrebarii contine si raspunsul si nu pot sa fac nici un comentariu. Nu dispun de informatii in privinta angajarii in munca a pensionarilor militari trecuti in rezerva inainte de indeplinirea varstei, dar tin cont si de imprejurarea ca, prin ordonanta de guvern, cumulul pensiei cu salariul sunt interzise, astfel incat fiecare dintre acesti pensionari au de ales intre pensia recalculata si un eventual salariu daca si-ar gasi loc de munca.
 • Citeva intrebari si comparatii (Luni, 24 ianuarie 2011, 8:17)

  jafo [anonim]

  1. Este adevarat ca pensiile militarilor cu stagiul complet nu s-au diminuat? In cazul in care pensionarea s-a facut inainte de satisfacerea stagiului complet: militarul primea aceeasi pensie ca si cel cu stagiu complet? Iar daca era mai mica, cu cit? (aproximativ, %) Ca sa stim si noi cit pierdea inainte fata de cit pierde acum.
  3. Exemplu: un fost ofiter s-a pensionat inainte de satisfacerea stagiului complet, fiind inaintat in grad cu ocazia trecerii in rezerva. Acest caz este foarte general, sint o gramada de ofiteri in aceasta stuatie. Omul a primit in jur de 800 milioane lei vechi, plus o pensie de vreo 30 milioane.
  Vi se pare moral sa fii inaintat in grad chiar cu ocazia trecerii in rezerva? Si sa beneficiezi de pensie pentru un grad pe care nu l-ai avut niciodata in viata activa?
  Acesti pensionari nu au implinit nici 50 de ani. Am intilnit un ofiter in rezerva pensionat la putin peste 40 de ani. Cu 30 milioane pensie. Nu vi se par cam mari pensiile astea? Si cam devreme?
  Spre comparatie, virsta de pensionare legala pentru barbati "civili" este de 65 de ani. Iar pensia "civila" rareori depaseste 15-20 milioane.
  Atrag atentia ca nu discut despre militarii care au luptat in razboi (Irak, Afganistan etc.). Acelora trebuie sa le fie recunoscute meritele in mod distinct: nu prin pensia "obisnuita". Altfel toti profitorii se vor ascunde in spatele fostilor combatanti si le vor fura (abuza) drepturile(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:28)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui jafo

   1. Dupa comunicatele oficiale, pensiile militarilor cu stagiu complet nu s-au diminuat. Dupa taloanele de pensie ale acestor cadre militare, prin recalculare, drepturile lor au fost diminuate. Militarul cu stagiu complet nu primea aceeasi pensie cu militarul cu stagiu incomplet inainte de recalculare.

   In privinta inaintarii in grad cu ocazia trecerii in rezerva, chestiunea tine de subiectivitate, de apreciere. Si nu mi se pare semnificativa. In orice caz, prin legea statutului cadrelor militare, aceasta manopera este reglementata. Daca-i moral ? Nu.
 • securistii au pensii speciale? (Luni, 24 ianuarie 2011, 8:22)

  vlad [anonim]

  In categoria pensionarilor militari intra cumva si fostii angajati ai securitatii? Si tot cu pensii speciale? Pentru meritul de a apara poporul roman de el insusi? Puteti comenta, va rog?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:35)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vlad

   Da, securistii au pensii speciale, in sensul in care militari fiind au primit pensii in conformitate cu legea 164/ 2004 a pensiilor militare de stat. Comentariile sunt infinite si in prilejuiesc ocazia de a spune ca numai factorul politic putea decide intr-o maniera explicita in legatura cu pensiile acestor oameni. Condamnarea comunismului este un lucru facut pe jumatate si nu se stie daca va fi ispravit si cum.
 • precizari? (Luni, 24 ianuarie 2011, 8:26)

  dan-nu-capitan-de plai [anonim]

  un ofiter care se pensioneaza MAINE dupa care lege se pensioneaza? Acelasi ofiter, daca s-ar fi pensionat inainte de 31 dec 2010 ar fi avut o pensie mai mare sau mica? Cum explicati faptul ca, dupa recalculare, practic niciun SUBOFITER nu a avut o diminuare?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:38)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan-nu-capitan-de plai

   Ofiterul care se pensioneaza maine beneficiaza de dispozitiile legii de pensionare in vigoare la data iesirii la pensie. Daca s-ar fi pensionat pana la 31 decembrie, ar fi beneficiat de dispozitiile legii 164/ 2004.

   Nefiind pusa in aplicare noua lege pensionare nu as putea sa dau un raspuns corect daca pensia in noile conditii ar fi mai mare sau mai mica decat cea de pana la 31 decembrie.

   Nu cred ca in noile conditii de pensionare, pensia ar fi neaparat mai mica. Si subofiterii au pensii diminuate dupa recalculare, unii.
 • Recalculare pensie militara (Luni, 24 ianuarie 2011, 8:47)

  GM [anonim]

  Tatal meu a fost colonel cu 33 de cariera militara, pensionat la 57 de ani.
  Din pacate a murit, dar pensia o primeste mama mea, ca pensie de urmas. In urma recalcularii pensia a scazut cu 30%. Am depus actele cerute de Centrul Militar. Am primit si un tabel cu veniturile pe diverse perioade de timp. Cred ca aceste date n-au fost luate in calcul la emiterea deciziei de calculare a pensiei. Insa am mai descoperit un fapt care mi se pare cel mai bizar: tabelul care contine veniturile este incomplet. Anumite perioade lipsesc. Eu nu am cum sa stiu pe la ce unitati militare a lucrat tatal meu. De ce sunt pus pe drumuri? Mama mea a avut acum 2 ani un AVC si nu mai este in stare sa iasa din casa. Ce fac eu in astfel de situatie? Unde trebuie sa fac contestatie?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:40)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui GM

   Pensiile de urmas nu sunt supuse recalcularii. Potrivit dezvoltarilor domnului presedinte Basescu, n-am nici o indoiala ca se va reveni asupra cuantumului pensiei de urmas recalculate.

   De asemenea, sunteti scutit de orice efort pentru procurarea documentelor aferente recalcularii, conform precizarilor facute de presedinte.
 • diferente (Luni, 24 ianuarie 2011, 8:54)

  bambi [anonim]

  Un calcul simplu arata ca raportul intre defuncta dvs pensie si cea a unui civil de rans este de 14:1

  Adica 12000:500

  Comentati aceste cifre in conditiile unei Romanii care are nevoie de echitate si de ce nu, solidaritate, intre persoanele varstei a 3a.
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:43)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bambi

   Ajustarea raportului dintre pensii este un lucru pe care, personal, mi-l doresc. As fi si mai fericit daca pensia civilului ar creste astfel incat raportul acesta sa fie diminuat in favoarea civilului. Trebuie sa admitem in acest context ca salarizarea si drepturile de pensie sunt aferente si importantei sociale a muncii depuse de catre fiecare. Cu toate ca, si aici, admit ca sunt nedreptati strigatoare la cer. Nu constituie neaparat o aparare reluarea ideii ca pensia mea este ca a oricarui alt magistrat din tara aceasta. Eu am aplicat legea, nu am facut legea.
 • CE FACE MAMA CU DECIZIA (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:12)

  DANIELA [anonim]

  STIMATE DOMNULE ION PANAITESCU,
  Mama mea are pensie de urmas, dupa tata,fost col in rezerva, la STS si a carui pensie a fost recalculata fara a se lua in considerare adeverintele, adica inainte de a epira termenul de depunere a cererii si a adeverintelor.respectiv DECIZIA MAI este din 27.12.2010 si mama a trimis deocumentele si are confirmare de primire cu 30.12.2010/decizia primita este conf valorilor raportate la salariu mediu pe economie.tatal meu avea 34 de ani de vechime, din care 29 de ani grupa speciala de munca si. mama trebuie sa faca contestatie la decizie sau potrivit noilor reglementari , MAI reface conform cu documentele DECIZIA CORECT DIN OFICIU, pt ca aseara presedintele a zis ca deciziile emise pana acum raman valabile daca sunt facute in temeiul legii 119..va multumesc,cu respect
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:45)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui DANIELA

   Pensia de urmas recalculata si diminuata trebuie contestata la serviciul de pensii care a emis decizia, iar operatiunea se poate face in cel mult 30 de zile de la primirea deciziei. Sunt convins ca va fi admisa contestatia si, cel mai probabil, pensia de urmas va fi cea de dinainte de recalculare.
 • justificare (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:19)

  bogdanicus [utilizator]

  Aud zilnic justificari venite de la militarii pensionari, caum ca ei trebuie sa aiba pensii mari pentru ca noi, ceilalti, nu am fost sculati noaptea din pat. As dori sa mentionez ca in 3 ani de lucru la fabrica de sticla am sculat conducerea sectiei si a fabricii (si i-am adus la fabrica) de doua ori, eu fiind sef doar pe una din cele 4 ture. Credeti ca ar trebui si ei sa ceara pensii cat salariul meu de acum?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:48)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdanicus

   Cred ca militarii trebuie sa aiba acele pensii care rezulta din elementele de calcul care au compus salariile primite. Judecand in echitate, pot conveni ca si altor categorii sociale si profesionale ar trebui sa li se mareasca pensiile. Intrebarea care se pune este: de unde?
 • cine ne lamureste ? (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:20)

  math [anonim]

  ////
  De ce nu vin si contribuabili obisnuiti, care platesc la timp o gramada de taxe, sa-si spuna parerea despre cetateni care au iesit la pensie la 39, 45 sau 50 de ani si care pentru "merite deosebite" aveau pensii intre 3,000 si 15,000 RON ?
  Avand in vedere modul in care sistemul de justitie functioneaza in Romania de 20 de ani (nu mai discutam despre perioada comunista pentru ca nu e trecut de ora 24) vi se pare justificata rasplata "speciala" pe care o primesc dupa pensionare actorii acestui sistem? Ce parere credeti ca au pensionari sau viitori pensionari de alte profesii (profesorii, medicii, inginerii, arhitectii.....) cand vad o multime de oameni care se plang si blocheaza circulatia, pentru ca nu mai pot trai cu pensia recalculata la NUMAI 2,500 RON pe luna ?(editat de HotNews.ro)
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:51)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui math

   Intrebarea dvs. nu poate sa genereze decat un raspuns populist, desi sincer nu-mi doresc acest lucru. Desigur, justitia functioneaza prost, fiind ca este silita sa aplice legi proaste.

   Salarizarea magistratilor si drepturile lor de pensie sunt prevazute in directive ale Comisiei Europene incat aici nu sunt de facut alte comentarii. Desigur, raspunsul meu poate fi asemanat cu cel al Conului Leonida din piesa lui Caragiale in privinta obligarii statului de a plati la toti intr-o egalitate pensii cat mai mari si de a interzice oricarui cetatean sa mai plateasca impozite.
 • Ce salariu? (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:29)

  Ghe [anonim]

  As dori sa imi spuneti daca numarul pensionarilor ar fi egal cu al salariatilor (desi e mai mare), ce salariu ar trebui sa existe in piata de munca pentru a putea plati o pensie de 100 milioane lei? Tineti cont ca se contribuie la pensii cu 10,5% din venitul brut. Stim cate salarii de peste 1 miliard exista in Romania ca sa poata plati pensii de peste 100 de milioane? Daca nu sunt suficiente salarii, stim de unde platim pensiile astea?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:54)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ghe

   Astfel pusa intrebarea dvs, ar putea genera un raspuns potrivit caruia plata pensiilor de 100 de milioane nu este posibila. Sa nu omitem insa ca bugetul de asigurari sociale este constituit dintr-un fond de asigurari sociale la care si militarii si magistratii au contribuit efectiv (fondul de pensie suplimentar de 4% din salariu, caruia prin vointa leguitorului de la acea vreme i s-a adaugat contributia platita de stat direct la acest fond de asigurari sociale). Ce a facut puterea politica cu acest fond de-a lungul anilor nu se stie. Nici nu se va sti.
 • . (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:32)

  Ivanu [utilizator]

  Buna ziua, domnule Panaitescu.
  V-am urmarit aseara la Realitatea TV, alaturi de domnul Tapalaga, si as vrea sa va adresez urmatoarele intrebari:
  1. De ce doar militarii au fost privilegiat cand s-au facut marile restructurari din anii '90? S-au inchis si mari combinate in perioada aia, unele care reprezentau singura sursa de venit pt un orasel intreg, si oamenii aia nu s-au pensionat la 40 de ani. De ce un siderurgist mai poate munci si un militar pensionat la 45 de ani nu mai poate munci si trebuie sa primeasca pensie la o varsta asa de tanara?
  2. Nu credeti ca o pensie de 120 de milioane este exagerata in conditiile de trai din Romania? Bunicul meu are pensie de miner, de 1400 de lei, si a fost prins de o explozie subterana, avand si acum mici fragmente de piatra sub piele. Totusi a continuat sa munceasca onorabil pana cand s-a pensionat de drept. Nu credeti ca bunicul meu a muncit mai mult si in conditii mult mai grele decat unii ofiteri care nu pot face 20 de flotari?

  Va multumesc pentru timpul acordat.
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:59)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ivanu

   1. Cred ca militarii nu au fost privilegiati daca ma refer la cei care au fost trecuti in rezerva inaintea implinirii varstei de pensionare, intrucat este de la sine inteles ca fiecare ofiter dorea sa-si continue cariera. Prin directiva europeana, s-a convenit ca pentru restructurarea armatei, cu prilejul reducerii efectivelor, fiecare militar disponibilizat sa primeasca si compensatii, stabilite prin ordonanta de guvern nr. 7/ 1997.

   2. Cred ca in raport cu nivelul de dezvoltare economica a tarii, cu situatia concreta in care ne aflam, o pensie de 12.000 de milioane este o exagerare. Militar fiind, am anuntat si reiterez afirmatia ca imi pot sacrifica dreptul de aprimi o astfel de pensie daca astfel de sacrificiu ar avea noima. Va rog sa admiteti totodata ca la situatii sociale si profesionale identice, tratamentul este identic, iar la situatii profesionale diferite tratamentul salarial si de pensie trebuie sa fie diferit. Nu poate primi toata lumea aceeasi pensie, mare sau mica.
 • recalcularea pensiei (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:47)

  Deacu Gabriela [anonim]

  Am solicitat recalcularea pensiei fara sa depun insa si adeverintele cu veniturile realizate pt.intreaga activitate.Am primit decizia de recalculare a pensiei,avand ca baza de calcul salariul mediu pe economie,iar cuatumul pensiei,in asemenea conditii este mai mic decat cel avut in luna decembrie 2010.Cum trebuie sa procedez in continuare pt. a primi pensia cuvenita potrivit Legii 119/2010?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:01)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Deacu Gabriela

   Contestati in termen legal decizia de recalculare si n-am nici o indoiala ca va fi admisa contestatia.
 • dmnule general, (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:48)

  mos ion roata [utilizator]

  mie mi se pare ca pensiile acordate militarilor sunt mari-este o parere care ar putea fi contrazisa cu argumente sau nu.Ceea ce mi se pare strigator la cer este ca fostilor militari li se asociaza si fostii securisti si militieni,persoane care au pensii cu totul nejustificate.De fapt am impresia ca toata actiunea la care ne referim este initiata si sustinuta pentru pastrarea privilegiilor avute de acesti oameni.De ce accepta militarii sa fie in aceiasi oala cu oprimatorii de alta data? Nu era normal ca fiecare categorie sa aiba actiunea proprie?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:01)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mos ion roata

   Am raspuns mai sus in legatura cu pensiile fostilor securisti.
 • Indreptatiti la pensii mai mari.... (Luni, 24 ianuarie 2011, 9:57)

  Carmen [anonim]

  Nu vi s-ar parea normal ca si profesorii sa aiba pensii mai mari,deoarece dansii v-au educat si v-au invatat carte de ati ajuns general? unt multe meserii in care oamenii isi risca viata de zi cu zi:minerii care coboara in mina, doctorii si asistentii care lucreza cu bolnavii cu SIDA, sau cei cale lucreaza in medii grele, turnatorii,combinate chimice etc. Ei de ce nu ar fi indreptatiti sa ceara pensii mai mari. Trebuie ca in tara asta fiecare sa primeasca pensie dupa cat a contribuit.
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:01)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Carmen

   vezi raspunsurile de mai sus.
 • Intrebare (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:01)

  Cristi N [anonim]

  Stimate Domn,
  Bunica mea primeste pensie de urmas de pe urma bunicului care a fost locotenent-colonel in armata cu o vechime de 36 de ani in serviciu. In urma recalcularii a primit o pensie mai mica cu 35% desi pensia era sub 1300 lei. Din adeverinta de venit primita de la Centrul militar teritorial lipsesc cumulat aproximativ 20 de ani din vechimea de mai sus. Ce ar trebui sa faca bunica mea in aceasta situatie sau mai bine zis ce poate face?
  Va multumesc!
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:02)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi N

   Contestati decizia in termen legal si neindoielnic lucrurile vor reveni la situatia anterioara.
 • Am nevoie de un sfat de la dvs. ca jurist. (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:09)

  Ritzi Pitzi [anonim]

  D-le Panaitescu,

  Am primit in luna ianuarie o noua decizie de pensie in care suma bruta a fost calculata tinandu-se cont de salariul mediu si de cel minim pe economie (am si vechime in viata civila), desi depusesem adeverintele cu venituri in termenul legal.

  Aceasta situatie este confirmata de un fluturas atasat la decizia de pensie, dar care nu are o forma legala, aduca nu face parte din corpul deciziei si nici nu este semnat/stampilat/inregistrat.

  In schimb, decizia contine la sfarsit precizarile legale cu privire la dreptul la contestatie, termenele si conditiile in care se poate contesta decizia, mentionandu-se ca in cazul in care nu este contestata, decizia devine definitiva.

  Cu toate ca s-a mentionat in nenumarate randuri ca aceste pensii "din oficiu" vor fi recalculate inca odata, dvs., ca jurist, credeti ca ESTE RECOMANDABIL, SAU NU sa contest aceasta decizie, fie si formal? Ma gandesc sa fac asta pentru a nu fi pus in situatia in care sa ma trezesc ca decizia a devenit definitiva (prin necontestare) si nu mi se mai iau in considerare adeverintele de venit ...

  Dumneavoastra ati contestat decizia "provizorie" ? Daca nu, credeti ca ar fi util din punct de vedere juridic ?

  Multumesc pentru raspuns !
 • intrebare (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:13)

  laurentiu [anonim]

  Sustineti asta:

  " Odata intrate in vigoare, legile au forta juridica obligatorie, fiecare cetatean fiind tinut a le respecta intru totul."

  Militarii in rezerva de ce nu respecta Legea 119?
 • Clarificare (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:18)

  RodicaN [anonim]

  Buna ziua,
  Mama este pensionara MApN de urmas. A primit in luna Ianuarie 2011 Decizia de recalculare a pensiei pe baza Salariului mediu brut pe economie (diminuata cu 25%), deci nu pe baza Adeverintei de venit trimise in luna Decembrie 2010 (Adeverinta, din care lipsesc perioade din cariera de militar a tatei -> 48 ani munca, 58 ani iesire la pensie) trimise la Dir Fin a MApN. Cum se considera aceasta Decizie, si cum se considera aceasta pensie a mamei, conform declaratiilor dl. Basescu? Adica, va primi tot anul 2011 aceasta pensie diminuata cu 25% sau va primi in luna Februarie si diferenta diminuata pe Ianuarie 2011? Multumesc.
 • decizie (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:29)

  GS [anonim]

  In lumina ultimelor noutati: Decizia ICCJ si declaratia presedintelui de aseara.

  Un pensionar cu stagiu complet, care desi a trimis documentele necesare recalcularii a primit o pensie diminuata in conformitate cu salariul mediu din perioadele in care a fost activ. Odata cu pensia micsorata a primit si o decizie.

  Intrebare: Acea decizie trebuie contestata in termen de 30 de zile? Sau guvernul revine implicit la pensia din decembrie urmand sa emita alta decizie in momentul in care pensia acestuia va fi recalculata conform documentelor furnizate?

  Multumesc.
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:09)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui GS

   Contestati decizia in termen de 30 de zile.
 • pe ce criterii se avanseaza in grad! (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:45)

  vasile [anonim]

  As dori sa-l intreb pe domnul Panaitescu pe ce criterii se fac avansarile la gradul de general,intrucit sint o gramada de generali si colonei in armata Romana!Si eu a-m lucrat in grupa a-1-a si speciala ,peste 25 de ani si nu am pensie de mii de lei.
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:09)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   Sunt general cu o cariera militara de 39 de ani, cu examen promovat pentru obtinerea gradului de general si va asigur ca, daca as fi fost inaintat la acest grad la apelul bocancilor, nu m-as fi prezentat la un astfel de apel. Avansarea incontrolabila a tuturor ofiterilor la toate gradele prevazute in statutul cadrelor militare creaza peisajul moral al unei tari latino-americane in care toti coloneii dau lovituri de stat si se transforma in regi. Pacat.
 • Diminuare (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:48)

  Dan [anonim]

  Dupa ce criteriu credeti ca va fost diminuata pensia in conditiile in care ati fost si magistrat si militar cu stagiu complet?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:07)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Dupa nici un criteriu.
 • recalculare pensii militare (Luni, 24 ianuarie 2011, 10:53)

  vasile [anonim]

  Cum ar fi putut un ofiter sri ce a lucrat inainte de 1989, la directia de informatii interne aproape 2 ani (promotie 1988 ) iar conform ordinului dir.SRI pana la sfarsitul anului 2006 trebuiau sa paraseasca serviciul ca un impediment la aderarea la U .E (.in aceiasi situatie se afla si cei ce au lucrat la Directia de cercetari penale a fostei securitati) sa aiba stagil complet ?
  • raspuns (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:06)

   Ion Panaitescu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   Situatia particulara si extrem de interesanta poate sa sugereze un astfel de raspuns de circumstanta: un militar, prin juramant, isi asuma toate riscurile ce deriva din cariera sa, inclusiv acela de a-si apara tara cu pretul vietii. Este adevarat ca ofiterii de securitate nu au avut ocazia de a proba respectarea juramantului si n-am nici o indoiala ca, pusi in situatie, ar fi murit pentru tara. Dvs vi s-a intamplat un lucru poate ca nedrept, in plan personal. Dar istoriceste, justificat. Introduceti-l in categoria actelor de sacrificiu pentru care ati jurat fata de tara.
 • 12000 cash? (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:01)

  Dan [anonim]

  Avand in vedere ca sunt foarte multe comentarii privitoare la cuantumul pensei dvs. (12 000)as dori sa faceti precizarea daca aceastA este bruta sau neta.
 • In calitatea dvs de avocat.... (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:34)

  Ariela [anonim]

  Domnule avocat spuneti ca pensiile militare au fost calculate dupa o lege si vine dnul Basescu si calculeaza acum dupa alta lege?? dar cu proprietatile confiscate de comunisti si reconfiscate de legea ION ILIESCU vandute chiriasilor deveniti prorietari de buna credinta ce puteti spune in cateva cuvinte??si ce mai puteti spune de spre procesele pierdute la CEDO de statul roman inb acest sens? nu cred ca CEDO va da dreptate tortionarilor si neocomunistilor?? va multumesc...
 • recalculare pensie (Luni, 24 ianuarie 2011, 11:35)

  Pensionara urmas aviator militar [anonim]

  Nu s-a facut nicio diferenta intre pensiile celor aflati inca in viata si pensiile de urmas.Am primit o decizie provizorie pe baza salariului mediu pe economie care imi ia 50% din pensia de urmas. Unde este adevarul? Dupa 48 de ani de casnicie sotul meu a decedat in 2007. Daca nu ar fi murita atunci, probabil ca s-ar fi intamplat acum daca ar fi asistat la o astfel de nedreptate. A avut stagiu complet, are 52 ani de munca (a zburat efectiv, fiind pilot militar).A iesit la pensie in anul 1979 la varsta de 50 de ani cum erau legile atunci. Nu s-a mai putut angaja deoarece nu era admis cumulul.Domnul Basescu a anuntat ca cei carora li s-au calculat pensiile pana in momentul de fata raman cu acestea. Nu este asta o discriminare? Ce vina avem ca am intrat printre primii in acest proces? Nu din cauza mea am primit o decizie calculata pe baza salariului mediu ci datorita faptului ca s-a dorit o rezolvare cat mai urgenta a acestui proces. Sper ca in luna feb ruarie sa primesc pensia pe care am avut-o pana la 31 decembrie 2010 inclusiv cu ce mi s-a oprit in luna ianuarie.
 • Armata Obligatorie vs Voluntariat (Luni, 24 ianuarie 2011, 13:14)

  Adrian [anonim]

  Trebuie sa ne amintim ca Armata era obligatorie pana nu demult. Juramantul facut de dumneavoastra citez " un militar, prin juramant, isi asuma toate riscurile ce deriva din cariera sa, inclusiv acela de a-si apara tara cu pretul vietii" a fost facut de TOTI Barbatii Romani apti nu doar de dumneavoastra.
 • dreptate ca in Romania (Luni, 24 ianuarie 2011, 16:28)

  m [anonim]

  Toata lumea s-a aprins din cauza micsorarii pensiilor militarilor si a altor categorii privilegiate! In primul rand cred ca principiul este defect! Mancam, platim si traim cu toti in acelasi perimetru; este adevarat, la standarde diferite, dar diferenta ar trebui facuta in functie munca si contributia fiecaruia, de-a lungul vietii active (ma refer la locul de munca). Nu inteleg de ce pentru muritorii de rand, la calculul pensiei (in afara salariului din cartea de munca) nu a fost admisa decat suma aferenta sporului de vechime sau sef de echipa, de santier etc. Am lucrat in proiectare 20 de ani, in acord, si am platit taxele la stat inclusiv pentru sumele respective. De ce nu mi se permite sa fie incluse in calculul pensiei? Macar luate la gramada, cum era atunci, maximum 20% din salariul net! Dar pentru baietii care au doua guri si buzunare de popa calic se calculeaza pensia incluzand si data nasterii... Vai de Legea noastra!
 • Cateva precizari (Luni, 24 ianuarie 2011, 17:18)

  Florin [anonim]

  Se vehiculeaza aici sume aberante ca fiind pensii ale militarilor. Pentru buna informare a celor care pun astfel de intrebari. Cea mai mare pensie militara (adica militari din MApN in decembrie 2010) era de 7.000. Aceste cateva pensii 2-4 la numar le aveau fostii sefi ai Statului Major General. Media pensiilor militare era de 1.490 lei iar pentru cei din politie cu cativa lei mai putin. Si ca sa nu existe dubii va pot spun ca am fost colonel inginer si aveam o pensie de 2.100 lei. Pensiile mai mari de 7.000 lei sunt ale unor magistrati nu militari de cariera. Ii sfatuiesc pe toti cei care cred ca militarii au solde/ pensii mari sa intre in sistemul militar. Apoi sa-si dea cu parerea.
 • Draga Ioane, (Luni, 24 ianuarie 2011, 18:14)

  Ics [anonim]

  ... ti-am fost prof la V. Si Doinei si lui P, etc. Te salut dar nu vreau sa stii cine sunt pt a nu fi dezamagit de posibila ta reactie. Stiu mai multe despre voi, fostii mei... din V
  Cele bune!
 • salarii compensatorii (Luni, 24 ianuarie 2011, 18:20)

  anonimus fiindc[ e la mod[ [anonim]

  L-am urmărit ieri seară pe Dan Tapalagă.Oare de ce uită atât el cât şi alţii despre salariile compensatorii primite de mineri,petrolişti,siderurgişti,docheri, marinari etc.Şi domnul preşedinte a uitat. Lor cănd le recalculează guvernul pensiile?
 • multa lume nu a inteles nimik (Luni, 24 ianuarie 2011, 19:31)

  draqulea [anonim]

  Multa lume nu a inteles ca acele decizii sunt provizorii (ceea ce nu este in regula, dar este alta discutie), urmand ca la momentul in care pensia va fi procesata cu datele reale, pensionarul sa beneficieze de drepturile sale retroactiv sau sa i se retina diferenta, dupa caz.
  Nu am inteles de ce atata graba, de a primi toate drepturile la zi, oare chiar asa, murim maine si nu am reusit sa cheltuim si difrenta bani ramasa la stat??? Intelg ca pensionarii cu venituri mici sa se planga ca statul le ia si lor banii pentru asigurarea de sanatate, chiar daca asa este normal, pentru ca si angajatul pe salariul minim il plateste si nu mai comenteaza atat, dar sa ai totusi 1700 lei si sa te plang ca nu iti ajung.... este cel putin nesimtire. Eu sunt ofiter activ, nu am primit nici casa nici masa de la stat asa cum au primit generatiile dinaintea mea, am rate la banci cat tot salariul meu diminuat cu 25% si nu am 1700 lei solda.
  Dar cu moralitatea cum stam????
  Din cauza unor ofiteri de tipul celor care contesta astazi aceste masuri avem si noi cei tineri de suferit in ochii opiniei publice.

  Imi pare rau ca nu am reust sa il intreb pe dl. Panait cum a fost cu pensiile inainte de Legea 164, cand fosti generali si comandanti de unitati aveau pensiile mai mici decat plutonierii iesiti la pensie dupa legea 164, iar aceasta lege, prin recalcularea aplicata i-a adus la un nivel corespunzator, pentru ca se raportau la salariile activilor. Poate ca atunci le-a convenit, chiar daca recalcularea a durat cativa ani. De ce acum nu le mai convine???
  Va spun eu de ce nu le convine, pentru ca vor pierde in timp. deoarece nu se mai raporteaza la orice crestere a soldelor activilor. Asata ii sperie mai mult decat eventualele pensii diminuate, chiar daca statistica spune ca marea majoritate castiga la pensie.
 • ma revolt,tardiv (Luni, 24 ianuarie 2011, 22:39)

  Ion Ionescu [anonim]

  Nio suntem vinovati,ca la timpul potrivit,nu am reactionat,analizandu-i pe toti,si recompensandu-i pe cei care au meritat,si pedepsindu-i pe tortionari.astfel ,la gramada,s=au albit si acum ridica pretentii de martiri ai Patriei,si noi care am stat plecati o viata intreaga in fata lor,fortati,astazi ne obliga sa ne plecam in fata lor.nemeritat.Vinovati sunt acei care au vrut si au reusit,sa faca o DEMOCRATIE ORIGINALA,si spre ghinionul acestui Popor le-au reusit,ba chiar mai mult decat au intuit,atunci cand au inceput devalizarea Tarii.Pacat de acest Popor,pacat de aceasta Tara.
 • vames moravita (Marţi, 15 februarie 2011, 21:04)

  anonim [anonim]

  va rog frumos sa imi spuneti cum pot lua legatura cu dumneavoastra pt. a va angaja ca si avocat intr-un dosar!va multumesc anticipat.
 • SOLICITARE (Marţi, 16 ianuarie 2018, 22:13)

  Stanescu [anonim]

  Va rog frumos sa îmi spuneți cum pot lua legătura cu dumneavoastră.
  Cu respect, Stanescu G


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by